Αρχική / Υγεία / Ενδοκρινολογία/Διαβητολογία / Έχω νόσο graves-Μια σοβαρή μορφή υπερθυρεοειδισμού.
Έχω νόσο graves-Μια σοβαρή μορφή υπερθυρεοειδισμού.  thumbnail

Έχω νόσο graves-Μια σοβαρή μορφή υπερθυρεοειδισμού.

Αναγνώστρια μας έθεσε το εξής ερώτημα:

"Η μητέρα μου διαγνώστηκε με υπερθυρεοειδισμό και η ενδοκρινολόγος της είπε οτι έχει graves . Ti είναι το graves; Δεν έχει πάει σε άλλο γιατρό και παίρνει κάτι χάπια για αυτό αλλά δεν ξέρω κατά πόσο έχει αποτέλεσμα ουτε η ίδια βλέπει κάποια διαφορά πάνω της"


Την απάντηση μας έδωσε η κ. Κατερίνα Σαριδάκη, ενδοκρινολόγος, Διευθύντρια στη Β’ Ενδοκρινολογική Κλινική της Ευρωκλινικής Αθηνών:


Κατερίνα Σαριδάκη 

Η νόσος graves είναι μια σοβαρή μορφή υπερθυρεοειδισμού, διάχυτη βρογχοκήλη, όπου ο αδένας διογκώνεται συνήθως συμμετρικά, και η οποία πολλές φορές εμπλέκεται με κάποια οφθαλμοπάθεια, επειδή το γονίδιο της οφθαλμοπαθειας και του graves είναι κοντά.


Συχνά συμπτώματα είναι ο τρόμος των άκρων χειρών (τρέμουλο), η νευρικότητα, η θερμοφοβία, οι εφιδρώσεις, οι διαταραχές στην περίοδο της γυναίκας και η αύξηση του αριθμού των κενώσεων (ακόμα και διάρροια) λόγω κινητικότητας του εντέρου και πεταχτά μάτια.


Για τη θεραπεία χορηγούνται αντιθυρεοειδικά φάρμακα στη σωστή δόση, ανάλογα με τις τιμές των ορμονών. Τα αντιθυρεοειδικά φάρμακα αρχίζουν να δρουν μετά τη λήψη τους άμεσα αλλά θέλουν τουλάχιστον μια εβδομάδα για να μπλοκάρουν τον θυρεοειδή, ώστε να νιώσει ο ασθενής καλύτερα. Για αυτό το λόγο συμπληρώνεται η θεραπεία με επιπλέον φάρμακα από τον ενδοκρινολόγο, ανάλογα πάντα με τις τιμές και τα συμπτώματα, ώστε να ανακουφίζεται ο ασθενής επιτόπου. Η θεραπεία διαρκεί γύρω στους 18 μήνες, αλλά μπορεί ανάλογα με την περίπτωση να υποτροπιάσει στο μέλλον.

Η επίσκεψη στον ενδοκρινολόγο, καλό θα είναι να γίνει.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X