Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Γάμος και ρουτίνα: Πώς να νιώθεις ελεύθερος ενώ είσαι παντρεμένος
Γάμος και ρουτίνα: Πώς να νιώθεις ελεύθερος ενώ είσαι παντρεμένος thumbnail

Γάμος και ρουτίνα: Πώς να νιώθεις ελεύθερος ενώ είσαι παντρεμένος

Στη ζωή μας συμβαίνουν σημαντικά γεγονότα τα οποία αποτελούν σταθμό για τη συνέχειά μας, ένα από αυτά είναι και ο γάμος, ένας θεσμός ιδιαίτερα παρεξηγημένος. Πράγματι, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες επιλογές που έχουμε να κάνουμε, με ιδιαίτερη βαρύτητα. Μέσα μας όμως, εγκαθίσταται συχνά η ιδέα ότι ο γάμος μας περιορίζει, μας βάζει κόκκινες γραμμές, μας στερεί την ελευθερία των επιθυμιών και των επιλογών μας. Έχουμε την τάση να ξεχνάμε ότι αποτελεί και την αρχή μιας καινούριας ζωής που φτιάχνουμε εκ θεμελίων με έναν άνθρωπο που εμείς επιλέξαμε για σύντροφο της ζωής μας. Η επιτυχία ενός γάμου δεν εξαρτάται από κανέναν άλλο παρά μόνο από εμάς. Το κλειδί της ευτυχίας είναι διαφορετικό για τον καθένα και το έχουμε στα χέρια μας.


Γράφει η ψυχολόγος, Ξένια Ταραβίρα 


 


Η ιδέα του γάμου στο μυαλό πολλών ανθρώπων ισοδυναμεί με το τέλος της ανεμελιάς και της πραγματικής καλοπέρασης, της «ελεύθερης» ζωής που προσφέρει εμπειρίες, γέλιο, χαρά. Σε αυτό συμβάλλει σημαντικά το κοινωνικό στερεότυπο που κατά κάποιο τρόπο μας «επιβάλλει» να παντρευτούμε, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Αν κάποιος δεν έχει προχωρήσει σ’αυτό το βήμα μέχρι μια συγκεκριμένη ηλικία αισθανόμαστε σχεδόν οίκτο ή απλά αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι κάτι δεν πάει καλά με το συγκεκριμένο άτομο, αγνοώντας τον παράγοντα της προσωπικής επιλογής και της συνειδητής απόφασης που κάνει έναν άνθρωπο ευτυχισμένο. Κατά κάποιον τρόπο λοιπόν, ο γάμος έχει περάσει στο dna μας σαν ένα υποχρεωτικό βήμα σ’αυτή τη ζωή και όπως καθετί υποχρεωτικό δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα, μας πιέζει και μας απωθεί.


Η εικόνα που έχει ο καθένας μας για το γάμο σχετίζεται άμεσα με τα προσωπικά βιώματα, το πόσο δηλαδή ευτυχισμένες σχέσεις έχουμε ζήσει, αν είχαμε την τύχη να συναντήσουμε συντρόφους που μας ενέπνευσαν συναισθήματα αγάπης και πληρότητας αλλά και το βασικότερο πρότυπο και παράδειγμα έγγαμης ζωής: τους γονείς μας. Τα άτομα που μεγαλώνουν σε μια ευτυχισμένη οικογένεια γίνονται μάρτυρες μιας σχέσης αγάπης και χαράς που επιβιώνει στο χρόνο και τα αναπόφευκτα προβλήματα, αποκτούν θετικά ερεθίσματα σχετικά με το γάμο και τείνουν να επιζητούν το ίδιο στην πορεία της ζωής τους.


Ο δρόμος είναι μακρύς, ένας μαραθώνιος με εμπόδια και δυσκολίες, θα ήταν ψέμα να υποστηρίξουμε το αντίθετο. Η ρουτίνα αποτελεί τον μεγαλύτερο εχθρό. Στην πορεία του χρόνου συνηθίζουμε ο ένας τον άλλο, σταματάμε να θαυμάζουμε και να εκτιμάμε τον σύντροφό μας, τίποτα πια δεν μας κάνει εντύπωση. Βυθιζόμαστε στα προβλήματα και τις υποχρεώσεις χάνοντας τη διάθεση για παιχνίδι, την τρυφερότητα και την παιδικότητα που κρατάει πολλές φορές ζωντανή μια σχέση. Αρχίζουμε να θεωρούμε δεδομένο το άτομο που έχουμε δίπλα μας, δεν εκδηλώνουμε την αγάπη μας όπως ή όσο παλιότερα, κλεινόμαστε στις σκέψεις μας κι έτσι απομακρυνόμαστε. Πρόκειται για μερικά από τα πιο κοινά λάθη στα οποία πέφτουμε σε μια μακροχρόνια σχέση όπως είναι ο γάμος.


Ας προσπαθήσουμε να αλλάξουμε όσο το δυνατόν λιγότερα στη σχέση μας μετά το γάμο. Ένα σπίτι χαρούμενο, ανοιχτό σε φίλους, δημιουργεί όμορφο κλίμα και καλή διάθεση ανάμεσα στο ζευγάρι. Οι κοινές δραστηριότητες μέσα και έξω από το σπίτι αλλά και η ανεξαρτησία του καθενός ξεχωριστά με τους φίλους του και τα ενδιαφέροντά του, τον προσωπικό του χρόνο, μπορούν να διασφαλίσουν μια ισορροπία ευεργετική. Ο,τιδήποτε κάνει τη σχέση λειτουργική και ευχάριστη πριν, ισχύει και κατά τη διάρκεια του γάμου.


Ο γάμος δεν είναι φυλακή. Είναι μια προσωπική επιλογή που μπορεί να φέρει ακόμα μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη ευτυχία με την ένωση δύο ανθρώπων που αγαπούν και σέβονται πραγματικά ο ένας τον άλλο και προσπαθούν με χαρά να κρατήσουν ζωντανό στο χρόνο αυτό που τους έφερε κοντά εξαρχής.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X