Αρχική / Υγεία / Δερματολογία / Μέθοδοι αντιγήρανσης «χωρίς νυστέρι»: Τα θεραπευτικά όπλα των Δερματολόγων
Μέθοδοι αντιγήρανσης «χωρίς νυστέρι»: Τα θεραπευτικά όπλα των Δερματολόγων  thumbnail

Μέθοδοι αντιγήρανσης «χωρίς νυστέρι»: Τα θεραπευτικά όπλα των Δερματολόγων

Για το boro.gr γράφει ο κ. Ανδρέας Κατσάμπας, Καθηγητής Δερματολογίας:


Ανδρέας Κατσάμπας 


Στην σύγχρονη κοινωνία , η εξωτερική εμφάνιση έχει ιδιαίτερη σημασία. Οι άνθρωποι , άνδρες και γυναίκες αντιμετωπίζονται καλύτερα εφόσον έχουν νεανικότερη εμφάνιση, τόσο σχετικά με τις διαπροσωπικές σχέσεις, όσο και στους επαγγελματικούς τους στόχους.


Εντούτοις η γήρανση έρχεται αμείλικτα. Και η αντιγήρανση που τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο , αποτελεί πλέον βασικό τμήμα της Δερματολογίας, κυρίως και βεβαίως και της Πλαστικής Χειρουργικής.


Από την δερματολογική σκοπιά , η σύγχρονη αντιμετώπιση της πρόκλησης που λέγεται αντιγήρανση, περιλαμβάνει μια πλειάδα μέσων, αυτά που αποτελούν την αντιγήρανση «χωρίς νυστέρι»


 Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της γήρανσης του δέρματος είναι ρυτίδες, οι δυσχρωμικές αλλοιώσεις (κυρίως η ανάπτυξη κηλίδων πιο σκούρων ή πιο ανοικτών από το δέρμα), η κιτρινωπή χροιά με το πέρασμα του χρόνου, η απώλεια της υγρασίας του δέρματος και της ελαστικότητας, η πάχυνση και οι ευρυαγγείες. Σιγά σιγά μπορεί να υπάρξουν σοβαρότατες συνέπειες, όπως οι ακτινικές υπερκερατώσεις και τα καρκινώματα του δέρματος.


Κάθε μια από αυτές τις βλάβες μπορεί να αντιμετωπιστεί με διαφορετικούς τρόπους, άλλοι εκ των οποίων προορίζονται για συγκεκριμένη βλάβη και άλλοι για αρκετές από αυτές.


 Τα θεραπευτικά όπλα των Δερματολόγων είναι τα εξής:


1.      ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΕΣ ΚΡΕΜΕΣ που μπορούν να ενυδατώσουν το δέρμα και ν αντιμετωπίσουν τη ξηρότητα (δερμοκαλλυντικά)


2.     ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΣ ΚΡΕΜΕΣ που επιβραδύνουν τη φωτογήρανση και αναστρέφουν σε μεγάλο βαθμό τα χαρακτηριστικά της: τις λεπτές ρυτίδες και τις δυσχρωμικές αλλοιώσεις. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν κρέμες που περιέχουν ουσίες όπως τα άλφα-υδροξύ-οξέα, η βιταμίνη C και κυρίως τα ρετινοειδή (είναι παράγωγα της βιταμίνης A). Oι ουσίες αυτές , εφόσον χορηγηθούν και χρησιμοποιηθούν σωστά, μπορεί να βοηθήσουν εντυπωσιακά στην αντιμετώπιση της φωτογήρανσης. Δεν μπορεί ωστόσο να θεωρηθούν καλλυντικά διότι έχουν ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως ερυθρότητα , ξεφλούδισμα και κνησμό (φαγούρα) που καθιστούν αναγκαία την εφαρμογή τους με βάση τη σύμφωνη γνώμη και τις οδηγίες δερματολόγου γιατρού.


3.       Η ΔΕΡΜΟΑΠΟΞΕΣΗ, δηλαδή η αφαίρεση ορισμένων στιβάδων της επιδερμίδας ή και του χορίου για την άμβλυνση των λεπτών γραμμών και των δυσχρωμικών αλλοιώσεων. Η δερμοαπόξεση μπορεί να γίνει με χημικό η μηχανικό τρόπο, ή και με χρήση laser. Χημικός τρόπος είναι το χημικό peeling, που μπορεί να γίνει με εφαρμογή ουσιών όπως τα άλφα-υδροξύ-οξέα, το τριχλωρικό οξύ (TCA), η φαινόλη κ.λ.π. Την εφαρμογή πρέπει να κάνουν εξειδικευμένοι γιατροί και όχι μη ειδικοί, όπως αισθητικοί, διότι πραγματικά το χημικό peeling έχει πολύ δυσάρεστες συνέπειες αν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά. Μηχανικός τρόπος είναι η χρήση ειδικών ιατρικών συσκευών για απόξεση (dermabrasion, microdermabrasion).


 


 ΤΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν ουσίες και μέθοδοι που αμβλύνουν ακόμα και τοις βαθιές ρυτίδες. Διακρίνονται σε μόνιμα, ημιμόνιμα και απορροφήσιμα εμφυτεύματα, κάθε ένα από τα οποία έχει τα πλεονεκτήματα του και τα μειονεκτήματά του. Επειδή τα μόνιμα εμφυτεύματα, έχουν το μειονέκτημα ότι αν κάτι δεν πάει καλά ή αν δεν είναι της αρεσκείας του ασθενούς, δεν μπορεί να απαλλαγεί από αυτά , στη θέση τους χρησιμοποιούνται πλέον περισσότερο τα ημιμόνιμα και απορροφήσιμα εμφυτεύματα, κύριοι εκπρόσωποι των οποίων είναι το υαλουρανικό οξύ, ο υδροξυαπατίτης, το ζωικό κολαγόνο και η αυτόλογη μεταμόσχευση λίπους (ο γιατρός δηλαδή παίρνει λίπος από ένα σημείο του σώματος του ασθενούς για να το μεταμοσχεύσει σε ένα άλλο).


Το υαλουρανικό οξύ σε διάφορες πυκνότητες είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο και η διόρθωση αφορά ελαφριές ρυτίδες, βαθύτερες πτυχές και τον τελευταίο καιρό , αντικατάσταση του χαμένου όγκου του προσώπου, διόρθωση ατελειών της μύτης και βελτίωση του περιγράμματος και του όγκου των χειλιών. Επίσης χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση της σφριγηλότητας του δέρματος, του ντεκολτέ και των χεριών. Τ’ αποτελέσματα είναι άμεσα ορατά, απόλυτα φυσικά και διαρκούν 6-18 μήνες ανάλογα με τη θέση εμφύτευσης και το χρησιμοποιούμενο υλικό.


 5.       ΟΙ ΕΝΕΣΕΙΣ ΒΟΤΟΥΛΙΝΙΚΗΣ ΤΟΞΙΝΗΣ B.T  (BOTOX-DYSPORT) είναι η περισσότερο χρησιμοποιούμενη μέθοδος διόρθωσης των ρυτίδων κίνησης και δημιουργίας χαλάρωσης στο πρόσωπο και το λαιμό.O μηχανισμός της βοτουλινικής τοξίνης στηρίζεται στην υπολειτουργία των μυών που προκαλούν τις ρυτίδες, ενισχύοντας τη δράση των «ανταγωνιστικών» μυών , με αποτέλεσμα ένα αρυτίδωτο, φρέσκο και ξεκούραστο πρόσωπο. Ενώ αρχικά χρησιμοποιείτο για τις ρυτίδες του άνω προσώπου (μεσόφρυο-μέτωπο-πόδι χήνας), ηδράση του επεκτάθηκε στο μέσο και κάτω πρόσωπο, όπως επίσης και στο λαιμό και στο τράχηλο. Επίσης η χρήση ενέσεων B.T εφαρμόζεται και στους άνδρες (10%). Τα τελευταία χρόνια, η βελτίωση της τεχνικής των ενέσεων B.T, η καλή γνώση ανατομικών χαρακτηριστικών του προσώπου και η εξοικείωση με τις ιδιαιτερότητες κάθε προσώπου έχουν τελειοποιήσει τη μέθοδο και φυσικά τα αποτελέσματα. Πρέπει να τονιστεί ότι τα αποτελέσματα των ενέσεων B.Τ. κάνουν να εμφανισθούν 5-15 μέρες και διαρκούν περίπου 3-5 μήνες. Η βοτουλινική τοξίνη μπορεί να συνδυαστεί με άλλες θεραπείες ανανέωσης του προσώπου όπως :laser αντιγήρανσης , μεσοθεραπείες ανάπλασης και ενυδάτωσης , ενέσιμες θεραπείες με υαλουρανικό οξύ για αντιμετώπιση ρινοπαρειακών ρυτίδων καθώς και για προσθήκη όγκου στα χείλη.


6.       LASER. Τα τελευταία χρόνια, στην επαναδιαμόρφωση της επιφάνειας του δέρματος, χρησιμοποιούνται οι διάφοροι τύποι των LASER. Έτσι οι δυσχρωμικές κηλίδες, οι λεπτές ρυτίδες, οι ευρυαγγείες και ο τόνος του δέρματος αντιμετωπίζονται με το κατάλληλο LASER.


Τα LASER που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των ρυτίδων, των κηλίδων και του τόνου του δέρματος είναι είτε επεμβατικά, είτε μη επεμβατικά.


Τα επεμβατικά LASER χρησιμοποιούν την αρχή της επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης και επιτυγχάνουν την αφαίρεση στοιβάδων του δέρματος με ακριβή και ελεγχόμενο, με ελάχιστη θερμική βλάβη των γύρω ιστών. Το βάθος της διείσδυσης στο δέρμα εξαρτάται από τον ιατροχειριστή. Η αντικατάσταση του δέρματος που αφαιρέθηκε γίνεται από την μετεμφύτευση και δημιουργία νέου κολλαγόνου, που προέρχεται από το γειτονικό δέρμα και τους θύλακες τριχών.


Τα επεμβατικά LASER που χρησιμοποιούνται συχνότερα είναι τα LASER διοξειδίου του άνθρακα (για βαθύτερη αναδιαμόρφωση) και τα LASER Er-Yag για επιφανειακή αναδιαμόρφωση.


Τα μη επεμβατικά είναι ιδανικά για άτομα που δεν θέλουν να έχουν «χρόνο ανάρρωσης» και δεν μπορούν να ανεχθούν απουσία από τις δραστηριότητές τους. Με τα μη επεμβατικά LASER προκαλείται τραύμα χωρλις επιδερμική βλάβη με συνέπεια την αναδιάρθρωση και την αυξημένη απόθεση νέου κολλαγόνου.


Τα τελευταία χρόνια, για ταχύτερη αποκατάσταση των βλαβών χρησιμοποιούνται LASER με κλασματική μόνο βλάβη του δέρματος που όμως αφήνει μεγάλο μέρος άθικτο, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται γρήγορη αποκατάσταση από τον γύρω άθικτο ιστό, λόγω του μικροσκοπικού μεγέθους τραυμάτων (FRACTIONAL LASER)


Τα πιο συχνά FRACTIONAL LASERS είναι το LASER CO2 και το FRAXEL –RESTORE.Σημαντικά σημεία-κλειδιά για την επιτυχία της θεραπείας με LASER, είναι η προσεκτική επιλογή των ασθενών και ο καθορισμός ενός ρεαλιστικού αποτελέσματος. Εάν ο ασθενής έχει παράλογες προσδοκίες, τότε είναι πιθανό να μην ικανοποιηθεί. Επίσης είναι απαραίτητο να τονισθεί ότι τις περισσότερες φορές χρειάζονται πολλαπλές θεραπείες με μεσοδιαστήματα τριών – πέντε εβδομάδων για να επιτευχθεί το μεγαλύτερο όφελος.

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X