Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Ο μεγαλύτερος φόβος των γονέων: Μαμά, θέλω μηχανάκι
Ο μεγαλύτερος φόβος των γονέων: Μαμά, θέλω μηχανάκι  thumbnail

Ο μεγαλύτερος φόβος των γονέων: Μαμά, θέλω μηχανάκι

 


-Έχω έναν γιο 17 ετών. Εργάζεται σε καφετέρια και έχει μαζέψει κάποια χρήματα. Το θέμα είναι ότι επιμένει και θέλει να αγοράσει μηχανάκι. Δεν είναι ότι γενικά δεν του έχω εμπιστοσύνη αλλά πολλά συμβαίνουν. Προσπάθησα να του το απαγορεύσω αλλά η αντίδρασή του ήταν πολύ μεγάλη. Δεν ξέρω πώς να το χειριστώ και κουράστηκα πια με τους καθημερινούς καβγάδες και εγώ και ο πατέρας του. Έχετε κάποια συμβουλή;


Αγαπητή αναγνώστρια. Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος -ομαδικός θερααπευτής, Δημήτρης Κατσαρός.  


Όλοι οι γονείς ανησυχούν για τα μηχανάκια και τα ατυχήματα που συμβαίνουν. Το θέμα είναι αυτή η ανησυχία να μην μας καταναλώνει σαν γονείς και να μην καταναλώνει αντίστοιχα και τα παιδιά. Να μην κατακλύζουμε τα παιδιά με την ανησυχία τη δική μας η οποία υποτίθεται ότι έχει σκοπό να προστατεύσει τα παιδιά και να την διαχειριζόμαστε εμείς με τρόπο εποικοδομητικό για τα παιδιά μας. Το σημαντικό εδώ είναι ότι από τη στιγμή που ο γονιός έχει εμπιστοσύνη στο παιδί γενικά να μπορέσει να επικοινωνήσει την ανησυχία του με τέτοιο τρόπο ώστε να την καταλάβει το παιδί και να μην αντιδράσει. Συνήθως οι επικίνδυνες συμπεριφορές των εφήβων είναι από αντίδραση σε μια υπερβολική ανησυχία. Ανησυχώ υπερβολικά σαν γονιός, φωνάζω και απαγορεύω στο παιδί μου το παιδί υιοθετεί επικίνδυνες συμπεριφορές για να εκδικηθεί. Με αποτέλεσμα να βάζει σε κίνδυνο τη ζωή του. Προσοχή λοιπόν! Αν δεν μπορεί να ελέγξει το παιδί ο γονιός αν θα πάρει μηχανάκι μια εναλλακτική λύση είναι αφού πάρει το μηχανάκι να κάνουν μια συζήτηση ήρεμη για τους φόβους που έχει ο καθένας, να πάνε ακόμα και μια βόλτα μαζί με το μηχανάκι να δει ο γονιός πόσο καλά μπορεί το παιδί να οδηγήσει το μηχανάκι. Διαλεκτική χρειάζεται και συνεργασία. Οι απαγορεύσεις πάντα δημιουργούν σθεναρές επιθυμίες. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X