Αρχική / Υγεία / Ογκολογία / "Είναι κληρονομικός ο καρκίνος του πνεύμονα?"
"Είναι κληρονομικός ο καρκίνος του πνεύμονα?" thumbnail

"Είναι κληρονομικός ο καρκίνος του πνεύμονα?"

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ


Όταν λέμε κληρονομικότητα στον καρκίνο του πνεύμονα τι εννοούμε? Ο φίλος μου έχει 3 θείους, αδέλφια του πάτερα του που πεθάναν από αυτή την νόσο. Θεωρώ ότι έχει ι πολύ μεγάλη κληρονομικότητα και προσπαθώ να τον πείσω να διακόψει το κάπνισμα. Πλέον καπνίζει 1 με 2 τσιγάρα την ημέρα. Η ερώτησή μου είναι η εξής: πόσες παραπάνω πιθανότητες από τον μέσο άνθρωπο έχει να αναπτύξει τη νόσο?


ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΙΝΕΙ ο κύριος Βασίλης Καραβασίλης, Παθολόγος Ογκολόγος-Λέκτορας Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ


Αναφορικά με την κληρονομικότητα, δεν υπάρχουν ως τώρα σαφή δεδομένα που να υποστηρίζουν την κληρονομική προδιάθεση στον καρκίνο του πνεύμονα, κάτι που για παράδειγμα έχει τεκμηριωθεί σε περιπτώσεις καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών.


Αυτό που πρέπει να υπογραμμίσουμε ειναι η πολυ στενή συσχέτιση του καπνίσματος και της εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα και η αναγκαιότητα της άμεσης διακοπής του.
Τέλος υπάρχει η κατηγορία των "ελαφρών" καπνιστών (light smokers κατα τη διεθνή βιβλιογραφία) οι οποίοι κάνουν περιορισμένη χρήση καπνού αλλα διατρέχουν και αυτοί κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X