Αρχική / Υγεία / Ορθοπεδική / Επιστήμονες δημιούργησαν οστό από λίπος
Επιστήμονες δημιούργησαν οστό από λίπος thumbnail

Επιστήμονες δημιούργησαν οστό από λίπος

Ποιος λέει άραγε ότι ένα κάταγμα φτιάχνει μόνο με γύψο; Συνήθως ένα σπασμένο ή κατεστραμμένο οστό, μπορεί να αναγεννηθεί από μόνο του. Αλλά υπάρχουν και φορές που αυτό δεν φτάνει. Εκεί έρχεται η επιστήμη.


Σ’ αυτό το εργαστήριο στην πανεπιστημιακή κλινική του Σεν Λικ στις Βρυξέλλες δοκιμάζουν μια εντυπωσιακή καινοτομία: δημιουργούν οστό, από το λίπος.


Καταρχάς παίρνουμε λιπώδη βλαστικά κύτταρα, από το δέρμα του ασθενούς. Αυτό γίνεται εύκολα, χωρίς πόνο. Αυτά τα κύτταρα μεταμορφώνονται με τη βοήθεια της επιστήμης σε κατάλληλα οστεϊκά κύτταρα. Πρόκειται για ένα ζωντανό υλικό σε τρεις διαστάσεις που θα επιδιορθώσει το κατεστραμμένο οστό.


Οι ερευνητές ονόμασαν αυτό το υλικό για συντομία "Κρεόστ". Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν μένει ίχνος μετά την ανάπλαση.


"Αυτός είναι ο λόγος που είναι τόσο πρωτότυπη αυτή η διαδικασία: μιμούμαστε τη Μητέρα Φύση. Και σεβόμαστε την ανθρώπινη φυσιολογία" δήλωσε ο ερευνητής Ντενί Ντιφράν και συμπληρώνει:


"Μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε είδους τρύπες στα κόκαλα: στα σαγόνια, στο μηριαίο οστό, στα επιμήκη οστά. Εάν υπάρχει μια τρύπα στο κόκκαλο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Κρεόστ".


Στο Βέλγιο, η μεταμόρφωση των κυττάρων έχει επιτρέψει ήδη την αποκατάσταση όχι μόνο των οστών ή των χόνδρων, αλλά επίσης της καρδιάς, του συκωτιού, ακόμη και του παγκρέατος.


"Δεν υπάρχει περίπτωση απόρριψης του κυττάρου, καθώς όλα προέρχονται από τον ίδιο τον ασθενή. Το βασικό πρόβλημα είναι το κόστος της εγχείρισης. Αλλά αν δουλέψουν όλα και προχωρήσουμε γρήγορα, θα έχουμε τεράστιες δυνατότητες. Αφορά πολλούς ασθενείς που έχουν προβλήματα τραυματισμών και αρρώστιες με εκφυλιστικά συμπτώματα" επισημαίνει ο νευροχειρουργός Κριστιάν Ραφτόπουλος.


Η συγκεκριμένη ανακάλυψη δίνει πολλές ελπίδες για το μέλλον, καθώς θα μπορούμε να διορθώσουμε εύκολα και γρήγορα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά εκατομμύρια άνθρωποι.


ΠΗΓΗ:euronews

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X