Αρχική / Υγεία / Ενδοκρινολογία/Διαβητολογία / Ο Τομ Χανκς στη λίστα των διαβητικών. Μήπως είστε ο επόμενος;
Ο Τομ Χανκς στη λίστα των διαβητικών. Μήπως είστε ο επόμενος;   thumbnail

Ο Τομ Χανκς στη λίστα των διαβητικών. Μήπως είστε ο επόμενος;

 


 Σε  επιδημία έχει εξελιχθεί ο διαβήτης, η οποία μάλιστα εξαπλώνεται παγκοσμίως. Οι διαβητικοί διεθνώς υπολογίζονται ήδη στον αριθμό-ρεκόρ των 382 εκατ. (περίπου το 8,4% του παγκόσμιου πληθυσμού), από 371 εκατ. το 2012, ενώ αναμένεται να έχουν αυξηθεί σημαντικά στα 592 εκατ. εκατ. έως το 2035 (αύξηση 55%), σύμφωνα με την Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη.


Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, που σχετίζεται κυρίως με την παχυσαρκία, την ανθυγιεινή διατροφή και την έλλειψη σωματικής άσκησης. Καθώς οι άνθρωποι στις αναπτυσσόμενες χώρες υιοθετούν τις συνήθειες των κατοίκων των ανεπτυγμένων κρατών, η επιδημία του διαβήτη εξαπλώνεται παγκοσμίως. Το 80% των διαβητικών ζουν πλέον στις χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος, ενώ παγκοσμίως η ηλικιακή ομάδα με την μεγαλύτερη αναλογία διαβητικών είναι οι άνθρωποι 40 έως 59 ετών.


Στην Ευρώπη οι διαβητικοί υπολογίζονται σε 6,7% του πληθυσμού, ενώ στις ΗΠΑ σε πάνω από 10%.Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την υφυπουργό Υγείας κυρία Ζέττα Μακρή οι διαγνωσμένοι διαβητικοί στη χώρα μας ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο  και ο αριθμός αυτός αυξάνεται κατά πολύ εάν συνυπολογίσουμε τα άτομα που δε γνωρίζουν το πρόβλημά τους.


Πριν από λίγες ημέρες ο διάσημος ηθοποιός Τομ Χανκς αποκάλυψε στην εκπομπή του Ντέιβιντ Λέτερμαν "Late Show  ότι πάσχει από διαβήτη Τύπου 2. Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός, 57 ετών σήμερα, εξομολογήθηκε ότι γι  αυτόν τον λόγο, αναγκάστηκε πρόσφατα να χάσει κιλά. Πάντως, όπως είπε, το πρόβλημα είναι "ελεγχόμενο".


Τι είναι όμως ο διαβήτης Τύπου 2 και πως μπορούμε να καταλάβουμε εάν πάσχουμε κι εμείς.


Ο διαβήτης τύπου 2 λέγεται και μη ινσουλινοεξαρτώμενος ή διαβήτης των ενηλίκων.


Ο χαρακτηρισμός του ως διαβήτης των ενηλίκων, οφείλεται στο γεγονός ότι κατά κανόνα εμφανίζεται σε μεγαλύτερη ηλικία, χωρίς βέβαια να αποκλείεται και η εμφάνιση αυτής της μορφής σε νεαρότερης ηλικίας άτομα. Συνήθως πάντως εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας άνω των 40 χρονών και συνηθέστερα σε ηλικία άνω των 55 ετών.


Στο διαβήτη τύπου 2 το πάγκρεας παράγει ινσουλίνη. Η ινσουλίνη όμως που παράγεται δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά από τον οργανισμό. Τελικά και η μορφή αυτή του διαβήτη, μπορεί να καταλήξει σε αδυναμία του σώματος να χρησιμοποιήσει το σάκχαρο σαν την κύρια πηγή ενέργειας.


Ωστόσο, η επιβίωση του ατόμου δεν εξαρτάται -σε αντίθεση με το διαβήτη τύπου 1 – από την εξωγενή χορήγηση ινσουλίνης, γι' αυτό και ο διαβήτης τύπου 2 ονομάζεται και "μη ινσουλινοεξαρτώμενος''.


Ο διαβήτης τύπου 2 αποτελεί τη συχνότερη μορφή διαβήτη. Περίπου το 90-95% όλων των περιπτώσεων διαβήτη είναι μορφές διαβήτη τύπου 2.


Η παχυσαρκία αποτελεί σαφή προδιαθεσικό παράγοντα, αφού σε ποσοστό 80% περίπου, τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 είναι παχύσαρκα.


Τα συμπτώματα στο διαβήτη τύπου 2 εισβάλλουν σταδιακά και δεν είναι τόσο θορυβώδη, όπως εκείνα του διαβήτη τύπου 1. Αδυναμία, κόπωση, αδιαθεσία, συχνουρία (ειδικά το βράδυ), δίψα, θολή όραση, συχνές λοιμώξεις, αργή επούλωση των πληγών είναι μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να υποκρύπτουν τη διάγνωση του διαβήτη τύπου 2.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X