Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Βρώμικο παιδί: Πώς να το μάθετε να νοιάζεται για την καθαριότητά του
Βρώμικο παιδί: Πώς να το μάθετε να νοιάζεται για την καθαριότητά του thumbnail

Βρώμικο παιδί: Πώς να το μάθετε να νοιάζεται για την καθαριότητά του

Προσωπική Υγιεινή: Εμείς, τα παιδιά και τα μικρόβια

 

Τα περισσότερα παιδιά δεν σκοτίζονται κα­θόλου για την καθαριότητα. Σκοτίζονται αργό­τερα, όταν τους επιτεθούν οι ορμόνες. Μέχρι τό­τε μπορούν να περιφέρονται όλη μέρα με δυο πό­ντους λίγδα σε κάθε εκτεθειμένη επιφάνεια του κορμιού τους, χωρίς να τα νοιάξει καθόλου. Τα δοντάκια πρασινίζουν, τα μαλλάκια γλιτσιάζουν και τα ρουχαλάκια τους αλλάζουν τελείως… πρό­σωπο.

 

Aπό τον Στάνλει Σαπίρο, συγγραφέα και ψυχολόγο με ειδίκευση στα θέματα γονεικής συμπεριφοράς Η αιτία της

 

Έχει πολύ μεγαλύτερη πλάκα να παίζεις στη λάσπη με την παρέα σου, παρά να τρίβεσαι μ’ ένα σφουγγάρι στην μπανιέρα. Για τα περισσότερα παιδιά η σωματική υγιεινή αποτελεί πάρεργο και μπαίνει τελευταία στη λίστα, μαζί με κάμποσες άλλες μεγαλίστικες έγνοιες, όπως η συνέπεια και η αποταμίευση. Αν ζαλίζετε συνεχώς τα παιδιά σας για το μπάνιο, απλώς θα τα κάνετε να χτυ­πήσουν πιο δυνατά το πόδι. Και, βέβαια, όσο με­γαλώνουν, η καθαριότητα θα γίνει λόγος ανταρ­σίας, ιδίως αν εσείς είστε μανιακοί μ’ αυτήν.

 

 

Η δική σας αντίδραση

 

Η λέξη «κακοσμία» αρχίζει να στοιχειώνει τον ύπνο σας. Ανησυχείτε μήπως το βλαστάρι σας αρ- ρωστήσει – από τις κουφάλες στα δόντια του ή από πανούκλα. Επίσης, σας απασχολεί μήπως η «βρομιά» του παιδιού σας έχει δυσάρεστο αντί­κτυπο στο δικό σας πρόσωπο.

 

Η δική σας στρατηγική

Ηρεμήστε. Ανπροκύψει το πρόβλημα, απλώς κά­νετε το μπάνιο διασκέδαση. Αν το παιδί θέλει να είναι βρόμικο, σημαίνει ότι έχει αποδνθεί σε αντι­παράθεση δυνάμεων. Εξηγήστε τον τις κοινωνικές συνέπειες του λερωμένου σώματος.

Πρώτη σας κίνηση

Πάψτε ν’ ανησυχείτε για το τι θα πει ο κόσμος. Βέβαια, αυτό εύκολα λέγεται και δύσκολα γίνε­ται, πρέπει όμως να ξεχωρίσετε το «γουρουνά- κι» σας από την προσωπική σας περηφάνια. Οι επιλογές του παιδιού σας δεν έχουν αντίκτυπο σ’ εσάς. Στη χειρότερη περίπτωση, έτσι θα εξαλεί­ψετε αυτομάτως τον παράγοντα της αντιπαρά­θεσης δυνάμεων.

 

Έπειτα, οι παιδίατροι λένε ότι για τη σωματι­κή υγιεινή αρκεί ένα μπάνιο την εβδομάδα. Το ση­μαντικό είναι να οργανώσετε έτσι τη ρουτίνα, ώστε το παιδί να μη σκέφτεται ότι κάνει μπάνιο – και, κυρίως, να μην το αναγάγετε σε αντιπαράθε­ση δυνάμεων.

 

 

Πρακτικές

συμβουλές

 

^ Κάντε το μπάνιο διασκέδαση. Βάλτε αφρόλου­τρο στο νερό και ρίξτε μέσα και κάμποσα παι­χνίδια. Συχνά τα παιδιά είναι κουρασμένα με­τά το φαγητό -πολύ κουρασμένα για να ξεκι­νήσουν αδιαμαρτύρητα τη διαδικασία του μπά­νιου- γι’ αυτό, ξαφνιάστε τα καμιά φορά, κάνοντάς τους μπάνιο Σάββατο απόγευμα.

 Βάλτε και λίγη μουσική, κάντε οτιδήποτε θα προσδώσει στη διαδικασία τη χροιά μιας ξεχωρι­στής περίστασης.

 

ν' Διαφωτίστε τα παιδιά. Χρησιμοποιήστε ει­κονογραφημένα βιβλία για τα μικρόβια. Ζητήστε από έναν γιατρό, μια νοσοκόμα ή έναν οδοντίατρο να τους εξηγήσει.

 

^ Μερικά παιδιά αντιπαθούν τις έντονες σω­ματικές εντυπώσεις. 

Να είστε πολύ μαλακοί με κάτι τέτοια παιδάκια. 

Φροντίστε να μην τσούζει τα μάτια το σαμπουάν, ή κλείστε τα μάτια του παιδιού για να μην πάει σαπούνι. 

Στα κορίτσια, πείτε να λούσουν την κούκλα τους. 

Θα εκτονώσουν στο παιχνίδι μια δυ­σάρεστη εμπειρία και -με τον καιρό- θα την αποδεχτούν.

 

ν' Βάλτε χρονόμετρο, όταν το παιδί βουρτσί­ζει τα δόντια του, ώστε να μάθει πόση ώρα χρειάζεται.

 

·/ Χτενίστε τα μαλλιά όσο είναι υγρά. Πονάει λιγότερο, παρά όταν στεγνώσουν μπερδεμέ­να. Χρησιμοποιήστε κρέμα.

 

^ Επικαλεστείτε τη ματαιοδοξία – στους με­γάλους σίγουρα πιάνει. Πείτε στο παιδί -αγόρι ή κορίτσι- ότι θα κάψει καρδιές, όταν μοσχοβολάει σαπούνι, όταν αστράφτουν τα δόντια του και λάμπουν τα μαλλιά του.

 

^ Βουρτσίστε κι εσείς τα δόντια σας μαζί με το παιδί. Το κόλπο πιάνει κυρίως με τα παι­διά κάτω των πέντε ετών, που τρελαίνονται για παρέα και αντιγράφουν ό,τι κάνετε.

 

 

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

Αν αποτύχουν όλα τα παραπάνω, μην εκνευ­ριστείτε, μην αρχίσετε τις φωνές, τις προσβολές, την κλάψα και το καλόπιασμα, και μη βουρτσί­σετε με το ζόρι τα δόντια. 

 

Αρχίστε όμως να απα­ριθμείτε τις ακόλουθες φυσικές και λογικές συ­νέπειες:

•Πείτε στο παιδί ότι, αν δεν πλένει τα δόντια του, θα γεμίσει το στόμα του μαύρες τρύπες. Ζητή­στε από τον οδοντογιατρό να δείξει φωτο­γραφία ενός χαλασμένου δοντιού. Όταν δεί­τε τη μαύρη τρύπα, καλωσορίστε την. 

 

Το είχα­τε προβλέψει και βγήκατε αληθινοί, άρα εδραι­ώθηκε η υπεροχή σας. 

 

Περιορίστε τις σοκο- λάτες και τα μπισκότα, ώσπου να δείτε ότι τα δόντια βουρτσίζονται τακτικά. Βάλτε το με­γαλύτερο παιδί να πληρώσει μέρος του σφρα­γίσματος με το χαρτζιλίκι του. 

 

Φροντίστε να καταλάβει ότι αυτό είναι συνέπεια των πράξεών του και όχι τιμωρία. Στο κάτω κάτω, τι φταίτε εσείς να φορτώνεστε υπέρογκους λο­γαριασμούς οδοντογιατρού, επειδή το βλα­στάρι σας μασάει τη μια τσικλόφουσκα μετά την άλλη;

•Επισημάνετε κάποιες από τις προφανείς κοινωνικές συνέπειες της δύσοσμης ανάσας και της σωματικής κακοσμίας.

 

• Αν τα ρούχα του παιδιού είναι πολύ λερωμέ­να, μην το αφήνετε να καθίσει στα έπιπλα. Πείτε του ότι δεν μπορείτε να το πάρετε μαζί σας περίπατο, επειδή θα ενοχλήσει τον κόσμο με την άσχημη μυρωδιά του. 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X