Αρχική / Σεξ / Γυναίκα / Σχέσεις : Αφού με αγαπά, γιατί κοιτάει άλλες;
Σχέσεις : Αφού με αγαπά, γιατί κοιτάει άλλες;  thumbnail

Σχέσεις : Αφού με αγαπά, γιατί κοιτάει άλλες;

Αναγνώστριά μας ρωτά:


Είμαι 29 ετών και ο άνδρας με τον οποίο έχω σχέση εδώ και ενάμιση χρόνο 35. Έχω ένα σοβαρό πρόβλημα για τον οποίο καβγαδίζουμε. Δεν ξέρω αν με έχει απατήσει ποτέ αλλά μονίμως κοιτάει άλλες ενώ ισχυρίζεται ότι είναι τρελός για μένα. Αφού με αγαπά γιατί κοιτάει άλλες;


Γιατί απιστούμε; Τι συμβαίνει όταν ενώ όλα πάνε καλά στη σχέση ο σύντροφος κοιτά άλλες γυναίκες στην καλύτερη; Πώς εξηγείται επιστημονικά η τάση για απιστία; Αναζητήσαμε απάντηση για σας στο κείμενο του συνεργάτη μας, Παναγιώτη Κορδούτη, Καθηγητή ψυχολογίας των διαπροσωπικών σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.Η αγάπη είναι ένα πανανθρώπινο συναίσθημα. Μια παναθρώπινη διεργασία για μεγαλύτερη ακρίβεια, γιατί δεν εμπλέκει μόνο συναισθήματα ουσιαστικά εμπλέκει όλο τον οργανισμό μας τη σκέψη μα τη συμπεριφορά μας ακόμα και τον τρόπο που σχεδιάζουμε το μέλλον μας την καθημερινότητά μας. Δυο πολύ μεγάλοι ερευνητές, η μία στην Αμερική και η άλλη στην Ιταλία η Έλεν Φισερ και η Ντονατέλα Μαρατσίτι έχουν χρησιμοποιήσει τεχνικές μεθόδους για να δουν τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλό μας. Βρήκαμε ότι κινούνται ταυτόχρονα 3 συστήματα στον ανθρώπινο εγκέφαλο που κατευθύνουν τη συμπεριφορά που έχει να κάνει με την αγάπη.


 Το ένα σύστημα είναι το σεξουαλικό ένστικτο ή το ένστικτο της λαγνείας. Ο άνθρωπος έχει την ανάγκη να εκφραστεί σεξουαλικά όπως όλα τα όντα. Το δεύτερο σύστημα είναι το σύστημα της έλξης. Είναι ένα σύστημα που μας βοηθά να εντοπίσουμε υποψήφιους συντρόφους ερωτικούς, να αποφασίσουμε ποιος από αυτούς μας κάνει περισσότερο και να μείνουμε λίγο περισσότερο μαζί του. Το τρίτο σύστημα είναι το σύστημα του δεσμού. Αυτά υποκειμενικά ξέρουμε ότι συνυπάρχουνε.


Θα έχετε ακούσει ανθρώπους που μια χαρά ξέρουν ότι διατηρούν ένα μακροχρόνιο δεσμό ο οποίος τους ικανοποιεί και δεν έχουν καμία διάθεση να τον εγκαταλείψουν ενώ ταυτόχρονα νιώθουν έντονη ερωτική έλξη για κάποιον άλλο άνθρωπο και ακόμη- λίγο ακραίο αλλά συμβαίνει- έχουν τη διάθεση να εκτονωθούν σεξουαλικά με έναν τρίτο.


Οι ηθικοί κανόνες και ο τρόπος που κατασκευάζει η κοινωνία τον έρωτα φυσικά απαγορεύουν στα άτομα να ενεργοποιούν ταυτόχρονα και τα 3 συστήματα. Επειδή όμως τίποτα δεν υπάρχει τυχαία στη φύση πρέπει να πούμε ότι και τα 3 συστήματα έχουν λόγο ύπαρξης και συναποτελούν μαζί την αγάπη. Το σύστημα της λαγνείας κάνει τους ανθρώπους να κατά κάποιο να εμπορεύονται τον εαυτό τους σαν σεξουαλικά αντικείμενα και να εκφράζονται με έναν τρόπο σεξουαλικά ώστε να προσελκύουν τους άλλους.


Το δεύτερο σύστημα της έλξης τους βοηθάει να επιλέξουνε. Θα μείνω λιγάκι σε αυτό είναι μια αυτόματη διαδικασία. Αφού το πρώτο σύστημα της σεξουαλικής έλξης ή της λαγνείας βρει ανταπόκριση σε έναν υποψήφιο εραστή ή ερωμένη, το δεύτερο σύστημα δημιουργεί αντιδράσεις που τις ονομάζουμε σε μια λέξη πάθος.


Τώρα γιατί υπάρχουν αυτά τα 3 συστήματα;


Γιατί ο άνθρωπος είναι ένα ον κατά κάποιο τρόπο αβοήθητο. Πρέπει να σας πω ότι τέτοιο είδους δεσμούς ερωτικούς παράγουν μόνο το 3% των έμβιων όντων στον πλανήτη αυτό δηλαδή δεσμό μονογαμικό ή δεσμό στον οποίο εστιάζει το ένα υποκείμενο στο άλλο για ένα χρόνο μακροχρόνιο το κάνουμε εμείς και πολύ λίγα άλλα όντα. Γιατί το κάνουμε αυτό; Γιατί η περίοδος που χρειάζεται για την αναπαραγωγή του είδους μας είναι μεγάλη και όταν γεννιέται ο άνθρωπος είναι αβοήθητος. Επομένως χρειάζεται ένα κοινό σύστημα γύρω από τον άνδρα και τη γυναίκα χρειάζεται ο στοιχειώδης δεσμός για να μπορεί να λειτουργήσει η αναπαραγωγή.


Η  βιολογική διαφορά του άνδρα και της γυναίκας


 Ο άνθρωπος όταν γεννιέται δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς σχέση με τη μητέρα και η σχέση με τη μητέρα δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς να έχει κάποιο δίκτυο. Η γυναίκα δεν αρκείται να έχει μόνο ηδονή κατά τη διάρκεια της επαφής με τον υποψήφιο σύντροφο. Θέλει να τον αξιολογήσει και να βρει κάτι ικανοποιητικό.   Διότι ο στόχος  της είναι διαφορετικός. Έχουμε 9 μήνες κύηση και κατόπιν το πλάσμα αυτό που έρχεται στον κόσμο πρέπει να φροντιστεί επομένως πρέπει να έχει διασφαλιστεί κάποιας μορφής σχέση. Άρα το βιολογικό σύστημα που έχει κρυφτεί πίσω από τον έρωτα κινεί τη γυναίκα προς αυτή την κατεύθυνση και την κάνει να επενδύει περισσότερο σε αυτό που λέμε σχέση


Από την άλλη μεριά ο άνδρας έχει προγραμματιστεί το λέω τώρα λίγο τολμηρά οι βιολόγοι το λένε πιο τολμηρά να διασπείρει τα γονίδιά του. Δηλαδή δεν είναι το κύριο διακύβευμα γι αυτόν η σχέση αλλά ο πολλαπλασιασμός των δυνατοτήτων του να γνωρίζει συντρόφους του.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X