Αρχική / Υγεία / Ογκολογία / Καπνίζει ο σύζυγός σου; Δες πόσο και από τι κινδυνεύεις εσύ!
Καπνίζει ο σύζυγός σου; Δες πόσο και από τι κινδυνεύεις εσύ! thumbnail

Καπνίζει ο σύζυγός σου; Δες πόσο και από τι κινδυνεύεις εσύ!

Ο καπνός του τσιγάρου απελευθερώνει στον αέρα περισσότερες από 50 καρκινογόνες ουσίες, δηλώνει ο  καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Τούντας.


Σε ελληνική έρευνα που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι οι Ελληνίδες μη καπνίστριες με σύζυγο καπνιστή, που καπνίζει λιγότερο από ένα πακέτο τσιγάρων την ημέρα, παρουσιάζουν σχετικό κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα 2,4 φορές μεγαλύτερο σε σχέση με τις γυναίκες μη καπνίστριες που έχουν σύζυγο μη καπνιστή. Ο κίνδυνος αυτός μεγάλωνε κατά 3,4 φορές όταν η κατανάλωση τσιγάρων από τον σύζυγο ξεπερνούσε το ένα πακέτο την ημέρα.


Στους εργαζόμενους μη καπνιστές, που εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα, ο κίνδυνος για καρκίνο του πνεύμονα είναι 1,5 – 2 φορές μεγαλύτερος από όσους δεν εκτίθενται στον καπνό.


Τέλος, η περιβαλλοντική έκθεση στον καπνό συνδέεται αιτιολογικά με αύξηση της νοσηρότητας και θνησιμότητας από στεφανιαία νόσο κατά 25% – 30%.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X