Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Μαμά θέλω να κάνω δίαιτα: Πρέπει ή όχι;
Μαμά θέλω να κάνω δίαιτα: Πρέπει ή όχι;  thumbnail

Μαμά θέλω να κάνω δίαιτα: Πρέπει ή όχι;

Αναγνώστριά μας ρωτά:


Είμαι 13 χρονών έχω ύψος 1. 54 -1. 57 και ζυγίζω 48 περίπου κίλα. Θέλω να χάσω το λοίπος από τα πόδια που έχει αρχίσει να μαζεύεται και να έχω μια πιο επίπεδη κοιλιά ζηλεύω πολύ μια συμμαθήτρια μου Δεν ασκούμαι αύτη τη χρονιά για διάφορους λόγους παρά μόνο στο σχολεί.ο Δεν ξέρω τι να κάνω Θέλω να χάσω κιλά αλλά οι γονείς μου μου λένε πως είμαι κανονική…


Απευθύναμε το ερώτημά σας στον ψυχολόγο ομαδικό θεραπευτή, Δημήτρη Κατσαρό. 


Δημήτρης Κατσαρός


Αγαπητή αναγνώστρια:
Βρίσκεσαι στην αναπτυξιακή φάση της εφηβείας και αυτό σημαίνει ότι σιγά σιγά το σώμα σου αλλάζει με τρόπους που στη συνέχεια θα το κάνουν να είναι σώμα γυναίκας, καθώς η παιδικότητα σιγά-σιγά θα σε αφήνει. Το να "μαζεύονται ψωμάκια" στα πόδια σου όπως λες είναι φυσιολογικό και αφορά αυτή τη μεταμόρφωση. Τα πόδια των μικρών παιδιών αν παρατηρήσεις μοιάζουν σχεδόν μεταξύ τους είτε είναι αγόρια είτε κορίτσια. Στα αγόρια η διαφορά αρχίζει να φαίνεται καθώς αυξάνεται η μυϊκή μάζα και η τριχοφυΐα και στα κορίτσια καθώς αυξάνεται το σφρίγος, αυτό που λέμε γυναικείες καμπύλες. Είναι νωρίς και άδικο για σένα να αναρωτιέσαι για το αν μια κακοήθης μονιμότητα όπως η παχυσαρκία εξελίσσεται στο σώμα σου εφόσον η ηλικία σου είναι μια ηλικία αλλαγών, δηλαδή αντίθετα απ' το μόνιμο. Ο κάθε σωματότυπος δημιουργεί για τον εαυτό του διαφορετικές αναλογίες κανονικότητας. Η αναπτυξιακή φάση που βρίσκεσαι δεν είναι πρόσφορη για τη δημιουργία μιας τέτοιας κανονικότητας και πολλές φορές κατά τη σχολική ηλικία το σώμα αλλάζει με τρόπους απρόβλεπτους. π.χ.: "κοίτα πόσο ψήλωσε!", "πόπο! ολόκληρη γυναίκα έγινες". Προσπάθησε να δεις θετικά τις αλλαγές του σώματός σου, σαν κάτι που ευγενικά συνυπάρχει μέσα στον κόσμο. Γιατί συνήθως όταν φερθείς ευγενικά, ευγενικά σου φέρονται. Αν προσπαθήσεις να το τιθασεύσεις, να το ελέγξεις και να το προσαρμόσεις οι πιθανότητες είναι ότι θα κουραστεί με ένα τρόπο που θα σε απογοητεύσει πολύ. Όπως οι γονείς που δίνουν πάρα πολλές συμβουλές στα παιδιά τους κι αυτά δε μπορούν να τις θυμηθούν όλες. Όμως θυμούνται ότι είναι πολλές κι ότι κάποιες τις ξέχασαν. Κι απλά μένει ο φόβος ότι θα κάνουν λάθος.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X