Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Η κόρη μου είναι 22 και δεν έχει κάνει ακόμα σχέση…
Η κόρη μου είναι 22 και δεν έχει κάνει ακόμα σχέση...  thumbnail

Κατερίνα, 47 ετών

Η κόρη μου είναι 22 και δεν έχει κάνει ακόμα σχέση…

Αναγνώστριά μας ρωτά:


Η ΚΟΡΗ ΜΟΥ 22 ΧΡΟΝΩΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΩ ΟΤΙ ΕΓΩ ΕΧΩ ΧΩΡΙΣΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 24 ΧΡΟΝΙΑ ΓΑΜΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΛΕΙΣΤΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΥΑΤΟ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΚΟΛΛΗΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΧΟΝΔΡΗ ΕΙΝΑΙ 59 ΚΙΛΑ ΚΑΙ ΓΥΜΝΑΖΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΗΝ ΒΟΗΘΗΣΩ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΨΥΧΟΛΟΓΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕ ΠΟΛΥ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ. 


ΚΑΤΕΡΙΝΑ 47 ΕΤΩΝ 


Αγαπητή αναγνώστρια. Στο ερώτημά σας απαντά ο ψυχολόγος- ομαδικός θεραπευτής Δημήτρης Κατσαρός. 


Δημήτρης Κατσαρός


Είναι αναμενόμενο να ανησυχείτε για την κόρη σας και να θέλετε να είναι χαρούμενη με προοπτικές για το μέλλον. Όμως στην προσπάθεια να βοηθήσετε το παιδί σας είναι ίσως ανακουφιστικό και ταυτόχρονα δημιουργικό να νιώσετε κι εσείς καλά. Προσπαθήστε να ανακουφίσετε τον εαυτό σας από τη βαριά αίσθηση ευθύνης που φαίνεται να σας βασανίζει. Μοιάζει σαν να απευθύνετε μια σύγκριση η οποία ακούγεται ενοχική. Σαν τα λάθη σας να φαίνονται κάπως μοιραία και να φοβάστε μην επαναληφθούν από την κόρη σας με διαφορετικό αλλά εξίσου μοιραίο τρόπο. Η θετική ενίσχυση προωθεί μια αισιοδοξία για το μέλλον όμως η αρνητική ενίσχυση μπορεί να δημιουργήσει φόβο γι'αυτό, δυσκαμψία και ίσως απόσυρση. Τί εννοώ: Η θετική ενίσχυση είναι να "είστε εκεί" δείχνοντας ότι σε κάθε βήμα της κόρης σας αν πέσει θα τη βοηθήσετε να ξανασηκωθεί. Το αντικίνητρο είναι μια προστατευτικότητα του τύπου "μη κάνεις τα ίδια λάθη που έκανα κι εγώ". Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει άλλος τρόπος να μάθει ένα παιδί παρά μόνο απ' τα λάθη του. Αν τελικά δεν το αφήσει ο γονέας να κάνει λάθη υπάρχει μια ματαιότητα και μια θλίψη που αφορά στην έλλειψη έντασης και περιπέτειας με ένα εποικοδομητικό τρόπο στη ζωή. Αν υιοθετήσετε τη θετική στάση, η ασφάλεια θα αντικαταστήσει την αμφισβήτηση μέσα στο μυαλό της κόρης σας σιγά-σιγά και θα γιατρευτούν οι εμμονές της από μέσα προς τα έξω (με βάση την καλή ψυχική υγεία) και όχι από έξω προς τα μέσα (με βάση την αυτο-παρατήρηση, την κριτική και την αυτο-αμφισβήτηση).

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X