Αρχική / Σεξ / Γυναίκα / Τι μπορεί να αγχώνει μια γυναίκα στο σεξ;
Τι μπορεί να αγχώνει μια γυναίκα στο σεξ;  thumbnail

Τι μπορεί να αγχώνει μια γυναίκα στο σεξ;

Σεξ: Το άγχος επίδοσης στις γυναίκες


 


Σωματική και ψυχική ανάγκη, πηγή ικανοποίησης, μορφή επικοινωνίας, είναι ό,τι ίσως αποτελεί για τους περισσότερους ανθρώπους, το σεξ. Συχνά όμως, αντί για όλα τα παραπάνω, δεν προσφέρει τίποτα περισσότερο από άγχος, ανησυχία, θυμό… Και σε αυτή την περίπτωση, μάλλον υπάρχει κάποια σεξουαλική δυσλειτουργία.


 


Τα δεδομένα για την Ελλάδα προέρχονται από τα στοιχεία του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας  στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί μέσα από τα τηλεφωνήματα στη γραμμή βοήθειας.


 


Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου, το πιο κοινό πρόβλημα που ανέφεραν οι Ελληνίδες σε ποσοστό 30% είναι η μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας (3 στις 10), δυσκολία στην κορύφωση αντιμετώπιζε το 24.6%, ενώ για το 6 % των γυναικών που χρειαζόταν βοήθεια, η σεξουαλική επαφή ήταν επώδυνη.


 


Όλες οι επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει πως το άγχος απόδοσης συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη και /ή στη διατήρηση της σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Πρόκειται για το άγχος εκείνο που σχετίζεται με το «πόσο εντυπωσιακός εραστής θα είμαι», «πόσο θα ικανοποιήσω το σύντροφό μου» και ειδικότερα για τις γυναίκες «αν θα καταφέρω να ικανοποιηθώ». Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας, το άγχος απόδοσης ίσως είναι πιο συχνό στις νεαρότερες ελληνίδες που αντιμετωπίζουν σεξουαλικό πρόβλημα, αφού ο μέσος όρος ηλικίας όσων δηλώνανε άγχος για τις επιδόσεις στην σεξουαλική τους ζωή ήταν 32.5 ετών (έναντι των 35 ετών που είναι ο μέσος όρος της ηλικίας των γυναικών που ζητούν βοήθεια για να λύσουν το πρόβλημά τους).


 


Στον πίνακα αναγράφεται με ποια συχνότητα αναφέρονται τα διάφορα σεξουαλικά προβλήματα των γυναικών την τελευταία τετραετία και σε ποιο ποσοστό (ανάλογα με το πρόβλημά τους) δηλώνανε άγχος για τις επιδόσεις τους.


 

Συχνότερα αναφερόμενα σεξουαλικά προβλήματαΣυχνότητα εμφάνισης του σεξ. προβλήματοςΠοσοστό (%) που εμφάνιζαν άγχος απόδοσηςΜειωμένη σεξ. επιθυμία30 %24 %Πρόβλημα κορύφωσης24.5%68 %Επώδυνη επαφή6 %54 %Κολεόσπασμος4 %87 %Υπογονιμότητα4 %75 %Γενικές ερωτήσεις14 %5 % 


Το άγχος για τη σεξουαλική λειτουργία, κατά τη σεξουαλική λειτουργία (ερωτική επαφή) έχει ως αποτέλεσμα, σαν φαύλος κύκλος, να κάνει τα πράγματα «δύσκολα». Και έτσι τελικά να εμφανίζεται ακόμη μεγαλύτερο άγχος! Μήπως το άγχος για καλύτερο σεξ, δημιουργεί το σεξουαλικό πρόβλημα; Ή το σεξουαλικό πρόβλημα προκαλεί άγχος για το πόσο καλό θα είναι το σεξ; Ίσως η απάντηση είναι διαφορετική για κάθε γυναίκα. Φαίνεται όμως πως το άγχος απόδοσης δεν εμφανίζεται σε μια καινούρια σχέση ή όταν υπάρχει περιστασιακός σύντροφος. Οι περισσότερες Ελληνίδες που αντιμετωπίζανε το πρόβλημα (το 95.2 %) βρισκόταν σε σταθερή σχέση!


 


Πάντως από τις γυναίκες που αντιμετωπίζανε άγχος απόδοσης, το 79% δηλώνανε πως έχουν και γενικό στρες στην ζωή τους (το αντίστοιχο ποσοστό των ανδρών είναι 63,9%). Φαίνεται πως το γενικότερο άγχος αποτελεί αιτία για την εμφάνιση ενός σεξουαλικού προβλήματος και μετά ακολουθεί το άγχος της επίδοσης. Ωστόσο, σε αντίθεση με τους άνδρες, δε φαίνεται να υπάρχει καμία συσχέτιση ανάμεσα στο επαγγελματικό άγχος και το άγχος για την σεξουαλική ικανοποίηση στις γυναίκες (το ποσοστό των ανδρών ήταν 50,5%)

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X