Αρχική / Ψυχολογία / Ψυχοσωματικά / Τικ στο μάτι: Μπορεί να είναι ψυχολογικό;
Τικ στο μάτι: Μπορεί να είναι ψυχολογικό; thumbnail

Τικ στο μάτι: Μπορεί να είναι ψυχολογικό;

Αναγνώστριά μας ρωτά:


ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ ΜΕ ΒΑΣΑΝΙΖΕΙ ΕΝΑ ΤΙΚ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΕΞΑΡΣΗ ΜΕ ΕΝΟΧΛΕΙ ΠΟΥ ΑΔΥΝΑΤΩ ΝΑ ΤΟ ΕΛΕΓΞΩ ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΑ ΚΑΛΑ, ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΕΜΑΙ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.


Αγαπητή αναγνώστρια. Στο ερώτημά σας απαντά ο Ψυχίατρος, Γεώργιος Φλώρος.


Γιώργος Φλώρος


Το τικ στα μάτια μπορεί να οφείλεται και σε ιατρικά αλλά και σε σωματικά αίτια. Μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τον οφθαλμό. Δεν μας αναφέρει η αναγνώστρια φοράει γυαλιά ή όχι; Έχει προβλήματα όρασης μήπως; Μπορεί να υπάρχει ακόμα και κάποιο νευρολογικό πρόβλημα δηλαδή να έχει ερεθιστεί κάποιο νεύρο. Μπορεί βέβαια να μιλάμε και για μια σπάνια διαταραχή μετατροπής. Ας δούμε τι είναι αυτή η διαταραχή. Ο ασθενής μπορεί να έχει άγχος το οποίο να μεταφέρεται στο σώμα και να έχουμε σωματικά συμπτώματα. Κάποτε είχα μια ασθενή η οποία είχε μια παράξενη ενόχληση στον λαιμό και αυτό οφειλόταν τελικά στο υπερβολικό άγχος. Άλλοι άνθρωποι μπορεί να έχουν ακόμα και ζαλάδες. Αυτό όμως που παρατηρώ είναι ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι μας αναφέρει τικ στο ένα μάτι. Συνήθως, σε αυτές τις περιπτώσεις τα τικ εμφανίζονται στα δυο μάτια. Ας δει έναν ιατρό και έπειτα να διερευνήσει και την περίπτωση της σωματοποίησης των συναισθημάτων.


Στο ερώτημά σας απαντά και η Μαρία Αναγνωστούλη, Επίκουρη καθηγήτρια Νευρολογίας


Μαρία Αναγνωστούλη


Πολλές φορές επαναλαμβανόμενες κινήσεις των βλεφάρων μπορεί να είναι μία καλοήθης κατάσταση που δεν ανησυχεί. Ωστόσο το ίδιο σύμπτωμα μπορεί να είναι μέρος άλλου υποκείμενου νευρολογικού κυρίως νοσήματος. Σε πρώτη φάση χρειάζεται νευρολογική εκτίμηση και σε δεύτερη φάση και ψυχιατρική, μόνο και μόνο για τον αποκλεισμό καταστάσεων , χωρίς άγχος.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X