Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Καβγάδες με την πεθερά για το παιδί: Πώς να το χειριστώ;
Καβγάδες με την πεθερά για το παιδί: Πώς να το χειριστώ; thumbnail

Γιάννα, 29 ετών

Καβγάδες με την πεθερά για το παιδί: Πώς να το χειριστώ;

Αναγνώστριά μας ρωτά:


Γεια σας έχουμε μια κορούλα 8 μηνών. Η πεθερά μου θέλει να παίρνει τη μπεμπούλα σπίτι της περίπου κάθε 15 μέρες και να διανυκτερεύει μαζί της για 1 ή 2 βραδιές χωρίς να είμαι κι εγώ παρούσα στο σπίτι της. Είναι αυτό σωστό για τη συναισθηματική και ψυχική ισορροπία και ανάπτυξη του μωρού μου; Εγώ πιστεύω πως όχι αλλά θέλω και μια επιστημονική απάντηση για να την παρουσιάσω στη πεθερά μου για να πεισθεί. Ευχαριστώ.


Αγαπητή αναγνώστρια στο ερώτημά σας απαντά ο ψυχολόγος- ομαδικός θεραπευτής Δημήτρης Κατσαρός. 


 Δημήτρης Κατσαρός


 

Τα παιδιά γύρω στον όγδοο με ένατο μήνα είναι καλό να λαμβάνουν μικρές ματαιώσεις όταν καλούν τη μητέρα τους. Δηλαδή αυτό που λέμε "άστο λίγο και θα πας σε πέντε λεπτά, μπορεί να σταματήσει και μόνο του". Αυτές οι ματαιώσεις βοηθάν ώστε να μπει στην αρχή της πραγματικότητας το παιδί μέσα από την πρώτη ικανότητα που μπορεί να αναπτύξει: Την υπομονή. Ο υπομονητικός άνθρωπος είναι βαθιά πιο ενάρετος από κάποιον πιο έξυπνο με σημαντικά μικρότερη υπομονή. Αν είστε σίγουρη πως η μικρή σας κόρη μπορεί να βρει ανταπόκριση στις ανάγκες της με τον τρόπο που έχει συνηθίσει από σας μέσα από τη γιαγιά της τότε δεν έχετε λόγο να μην την αφήνετε εκεί. Ο μεγάλος ψυχίατρος D. Winnicot όμως είπε ως ειδικός ότι κανείς δεν είναι πιο ειδικός από μια μητέρα. Η χειρότερη μητέρα είναι κατά τι καλύτερη για το παιδί της από τον όποιο ειδικό. Συνεπώς είναι καθαρά δική σας η απόφαση και έχει να κάνει με το πόσο εμπιστεύεστε το πρόσωπο στο οποίο αφήνετε το παιδί σας. Από την άλλη δείτε κι εσείς πως αντιδρά η κόρη σας στην παρουσία της γιαγιάς. Αφήστε την στα χέρια της και κρυφτείτε για λίγη ώρα να δείτε πως τα πάνε μαζί σε μια επόμενη επίσκεψη. Αυτή είναι μια μέθοδος που ίσως σας βοηθήσει να δείτε αν όντως δεν εμπιστεύεστε εύκολα το παιδί σας ή αν υπάρχει κάποιος φόβος ανταγωνισμού από τη γιαγιά.


X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X