Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Τα σχολεία ξεκινούν! Πώς να προετοιμάσεις το παιδί για το δημοτικό
Τα σχολεία ξεκινούν! Πώς να προετοιμάσεις το παιδί για το δημοτικό thumbnail

Τα σχολεία ξεκινούν! Πώς να προετοιμάσεις το παιδί για το δημοτικό

…για τα μεγαλύτερα παιδιά

Ήρθε και πάλι η ώρα για να επιστρέψουν τα παιδιά μας στο σχολείο! Ιδίως τα λίγο μεγαλύτερα, πιθανώς να αισθάνονται ενθουσιασμένα αλλά και ίσως λίγο “στεναχωρημένα” που το καλοκαίρι τελείωσε. Κάποια παιδιά –πχ. στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου- αισθάνονται αγχωμένα ή και λίγο φοβισμένα για την πρώτη τους ημέρα στο σχολείο, επειδή όλα τα πράγματα θα είναι καινούργια: νέοι δάσκαλοι, νέοι φίλοι, και ίσως ακόμη και ένα νέο σχολείο . Ευτυχώς, αυτές οι ανησυχίες για τα " νέα" πράγματα δεν διαρκούν πολύ.

Οι περισσότεροι δάσκαλοι –ή καθηγητές- ξεκινάνε το σχολικό έτος παρουσιάζοντας τον εαυτό τους και μιλώντας για όλα τα πράγματα που θα κάνουν το εν λόγω έτος. Πολλοί δίνουν και στους μαθητές την ευκαιρία να πουν κάτι για τον εαυτό τους στην υπόλοιπη τάξη .

Όταν οι καθηγητές παρουσιάζονται την πρώτη ημέρα, συχνά μιλάνε και για τους κανόνες στην τάξη έτσι ώστε να ξέρουν τα παιδιά τι επιτρέπεται και τι όχι. Είναι σημαντικό τα παιδιά να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στους κανόνες αυτούς. Ίσως τα παιδιά σας από την πρώτη ημέρα, να γνωρίζουν ήδη πολλά παιδιά στις τάξεις τους. Αλλά είναι μια καλή ημέρα για να κάνουν και νέους φίλους, για αυτό προτρέψτε τα ώστε να προσπαθήσουν να χαιρετίσουν όχι μόνο τα παιδιά που γνωρίζουν, αλλά και αυτά που συναντάνε για 1η φορά. Κάνοντας την πρώτη κίνηση σύντομα θα χαρούν που απέκτησαν ένα νέο φίλο!

Επίσης είναι σημαντικό να διατηρήσουν την αίσθηση του χιούμορ τους και να συμμετέχουν σε αστεία όταν ένας δάσκαλος είναι πιο χαλαρός και φιλικός και αστειεύεται με τα παιδιά. Αυτό όχι μόνο θα τα βοηθήσει να αποβάλλουν το όποιο άγχος τους, αλλά κάνοντας τα παιδιά να γελάσουν, είναι ένας καλός τρόπος για να τους υπενθυμίσει ότι το σχολείο είναι και διασκέδαση!

Τέλος, να φροντίσετε τα παιδιά σας να κοιμηθούν πολύ καλά το προηγούμενο βράδυ αλλά και να φάνε ένα υγιεινό πρωινό με δημητριακά Nestle το πρωϊ πριν ξεκινήσουν για το σχολείο. 


Η λίστα με τα σχολικά:

paidi-back-to-school-165

…ό,τι θα χρειαστεί για να… γράψει. (Νηπιαγωγείο & 1η Δημοτικού)

Για τα παιδιά που μαθαίνουν την Αλφαβήτα, την ορθογραφία των λέξεων και να γράφουν εκθέσεις -φανταστικές παιδικές ιστορίες- , εδώ είναι όλα όσα θα πρέπει να έχουν, σε βασικές προμήθειες σε είδη γραφής, για είναι σωστά προετοιμασμένα.

Τετράδιο Αντιγραφής ή/και Πρόχειρο 
- Ένα τετράδιο Αντιγραφής ή και Πρόχειρο μπορεί να απαιτηθεί από τον δάσκαλο για την εξάσκηση γραφής. Κάποιοι εκπαιδευτικοί μπορούν να ζητήσουν ένα τετράδιο με μεγάλες σελίδες για να προσφέρουν περισσότερο χώρο στους νέους “συγγραφείς” να εκφραστούν και να εξασκηθούν.

Μολύβια – Μερικά μολύβια μεγάλου μεγέθους, μπορεί να είναι πιο εύκολο για τα μικρά χεράκια να τα κρατήσουν, αλλά επικοινωνήστε πρώτα με το δάσκαλο για να δείτε αν επιτρέπονται. Αν όχι, παραμείνετε στα παραδοσιακά Νο 2 ξύλινα μολύβια.

Λαβές μολυβιών – Μαλακές, ελαστικές, σε σχήμα πρίσματος “γλιστράνε” επάνω σε ένα παραδοσιακό μολύβι για να βοηθήσει τους νέους συγγραφείς να κρατάνε καλύτερα το μολύβι αλλά και να αναπτύξουν τη σωστή θέση των δακτύλων.

Γόμες
 – Οι σκέτες γόμες και οι γόμες που μπαίνουν (ή υπάρχουν) πάνω στα μολύβια, είναι χρήσιμες για την απομάκρυνση οποιουδήποτε λάθους στο χαρτί .

Κόλλες Χαρτιού – Οι δάσκαλοι θα καθορίσουν εάν θα πρέπει να αγοράσετε σκέτες λευκές κόλλες γραφής, με τετραγωνάκια ή με γραμμές για τις εργασίες στην τάξη ή το σπίτι.

Ντοσιέ – Κρατήστε τα φύλλα χαρτιού (είτε πρόκειται για τα έργα ζωγραφικής του, είτε για εργασίες στην τάξη ) όλα μαζί, μέσα σε ένα χρωματιστό χάρτινο ή πλαστικό ντοσιέ που θα διευκολύνει οποιαδήποτε μεταφορά τους μεταξύ σχολείου και σπιτιού.

Ξύστρα – Μια μικρή, φορητή ξύστρα είναι πάντα χρήσιμη για τη διατήρηση των μολυβιών αλλά και για να είναι τα γράμματα, στο τετράδιο ,όσο πιο καθαρά γίνεται. Για το σπίτι, σκεφτείτε την αγορά μιας ηλεκτρικής (να χρησιμοποιείται με την επίβλεψη ενηλίκου ) για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία.
Βέβαια οι αρμόδιοι εκπαιδευτικοί θα σας ενημερώσουν αναλυτικά για τα υλικά που θα χρειαστούν, ανάλογα με το εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα.

Διαβάστε περισσότερα εδώpaidi-back-to-school-markadoroi-165

 

…ό,τι θα χρειαστεί για να… δημιουργήσει. (Νηπιαγωγείο & 1η Δημοτικού)

Αυτά τα πρώτα χρόνια του σχολείου είναι γεμάτα με πολλή δημιουργία δηλαδή ζωγραφική και χειροτεχνία. Αν δεν του έχετε ήδη πάρει ένα σετ από τα σχετικά είδη, φροντίστε να προμηθευτείτε όλα όσα είναι απαραίτητα για να μπορεί το παιδί σας να ζωγραφίζει, να χρωματίζει, να κόψει και να δημιουργήσει, όχι μόνο στο σχολείο αλλά και όταν επιστρέφει στο σπίτι. Τι να πάρετε:

Κραγιόνια (Κηρομπογιές) – Ένα κουτί με μεγάλα τριγωνικά ή κλασσικά κραγιόνια μπορεί να είναι πιο εύκολο για τα μικρά χεράκια να τα κρατήσουν, αλλά πολλοί δάσκαλοι μπορεί να ζητήσουν να πάρετε στο παιδί σας ένα κουτί των 8, 16 , ή 24 τεμαχίων με απλά κραγιόνια στα βασικά χρώματα.

Μαρκαδόρους – Ένα κουτί των 10 με απλούς κλασσικούς μαρκαδόρους, παρέχει αρκετές χρωματικές επιλογές.

Χρωματιστά μολύβια – Επιπλέον από τα κραγιόνια, κάποιοι δάσκαλοι μπορεί να ζητήσουν χρωματιστά μολύβια για διασκεδαστικό πολύχρωμο γράψιμο, για τις σημειώσεις στα βιβλία ή τα τετράδια ή απλά για χρωματισμό και ζωγραφική.

Ψαλίδι - Οι μικρότερες τάξεις μπορεί να απαιτήσουν, για ασφάλεια, από τους μαθητές να χρησιμοποιούν ένα ψαλίδι με στρογγυλεμένα άκρα. Τα περισσότερα έχουν σχεδιαστεί για δεξιόχειρες , οπότε αν το παιδί σας είναι αριστερόχειρας, προσέξτε να επιλέξετε ένα που να μπορεί να κόψει.

Ποδιά- Μια ποδιά με μανίκια ή ένα μεγάλο T -shirt θα βοηθήσει να διατηρηθούν τα ρούχα του παιδιού σας καθαρά κατά τη διάρκεια των καλλιτεχνικών και της ζωγραφικής.

Κόλλα – Οι κόλλες stick είναι πιο εύκολες για τα παιδιά του νηπιαγωγείου, για να τις κρατάνε αλλά και για να τις ελέγχουν καλύτερα. Η υγρή κόλλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί άνετα από τα παιδιά της πρώτης τάξης.

Μαρκαδόρους Πίνακα – Στο νηπιαγωγείο και την πρώτη τάξη, ο δάσκαλος μπορεί να ζητήσει από τους μαθητές να φέρουν επιπλέον μαρκαδόρους για τον πίνακα, εκτός από αυτούς που παρέχει το σχολείο.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το manamia.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X