Αρχική / Σεξ / Γυναίκα / Σχέση από απόσταση: Οι παγίδες και πως να τη συντηρήσεις
Σχέση από απόσταση: Οι παγίδες και πως να τη συντηρήσεις  thumbnail

Αλεξάνδρα, 38 ετών

Σχέση από απόσταση: Οι παγίδες και πως να τη συντηρήσεις

Αναγνώστριά μας ρωτά: 


Kαλησπέρα σας, είμαι 38 ετών και πρόσφατα  ένα μήνα τώρα γνώρισα έναν άνδρα που μου αρέσει πολύ. Λόγω της εργασίας μας πήγε να μείνει στο εξωτερικό και πια έχουμε σχέση από απόσταση. Θα ήθελα να μου πείτε τι παγίδες έχουν αυτές οι σχέσεις και πώς να τις αντιμετωπίσω τι να προσέχω. Σας ευχαριστώ πολύ. 


Αγαπητή αναγνώστρια, στο ερώτημά σου απαντά  η ψυχολόγος Κατερίνα Δημητρίου, Προσωπική συμβουλευτική-Σύμβουλος Σχέσεων. 


Κατερίνα Δημητρίου
Οι σχέσεις εξ αποστάσεως είναι ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο ίσως αισθανθείτε ευάλωτη. Οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει μια τέτοια σχέση είναι η αίσθηση ότι ο ένας δεν είναι μέρος της καθημερινής ζωής του άλλου, η έλλειψη εκπλήρωσης αναγκών και η  ανησυχία  για τη βιωσιμότητα της σχέσης. Τα συναισθήματα αυτά είναι πιθανό να οδηγήσουν στο στρες και την μελαγχολία, στην αίσθηση μοναξιάς ή απομόνωσης και σταδιακά να αποσταθεροποιήσουν  την σχέση.


Αλλά θα πρότεινα να δείτε την σχέση εξ αποστάσεως σαν ένα άλμα πίστης,  όλα εξαρτώνται από τις προσωπικότητες των δυο συντρόφων, το πόσο πολύ θέλουν να επενδύσουν στην σχέση και από την πίστη τους ότι αυτό που παίρνουν από την συγκεκριμένη σχέση δεν μπορούν να πάρουν από άλλες σχέσεις. Ο ιδανικός σύντροφος για μια τέτοια σχέση ίσως είναι ο  άνδρας ή η γυναίκα που εκτιμά πραγματικά το δικό του χώρο (και τις δικές του δραστηριότητες), αλλά θέλει επίσης να έχει μια σχέση, να επενδύσει σ’ ένα αγαπημένο πρόσωπο


Σας προτείνω επίσης ορισμένες από τις  στρατηγικές διατήρησης της εξ αποστάσεως σχέσης, που αντλώ από την επιστημονική έρευνα και που ίσως σας βοηθήσουν  να πάρετε περισσότερη ικανοποίηση από την σχέση και λιγότερο στρες:


Δείξτε αισιοδοξία, χαρά, υπομονή, αυτοεκτίμηση και ενισχύστε θετικά τον σύντροφό σας. Αν δεν είστε έτοιμοι να κάνετε σχέδια ότι θα μείνετε μαζί ή θα μετακομίσετε δεν χρειάζεται να πιέσετε ούτε τον εαυτό σας, ούτε εκείνον, συζητείστε όμως για το ενδεχόμενο να είστε μαζί κάποια στιγμή.


Μοιραστείτε συναισθήματα και βιώματα με ειλικρίνεια και να ενθαρρύνετε τον σύντροφό σας να κάνει το ίδιο. Θα οδηγήσει σε μια πιο βαθιά επικοινωνία μεταξύ σας και αυτό είναι ένας τρόπος για να αντιμετωπίσετε την έλλειψη συχνής φυσικής επαφής και επικοινωνίας.


Κάντε ορατή την σχέση σας στους άλλους και δείτε τον εαυτό σας μαζί του.  Φωτογραφίες του στο γραφείο σας, στο facebook ή στο σπίτι σας, στο κινητό σας,  μιλήστε για τις τηλεφωνικές κλήσεις του στους φίλους σας, στείλτε χαιρετίσματα στους φίλους του.   


Προστατέψτε τον εαυτό σας από την απομόνωση και την μοναξιά.  Φτιάξτε μαζί ορισμένους κανόνες της σχέσης σας π.χ. κάτω από ποιες συνθήκες μπορείτε να βγαίνετε με άλλους φίλους του αντίθετου φίλου, πόσο συχνά βγαίνετε έξω, που πηγαίνετε κ.α.


Φτιάξτε μια σχεδόν καθημερινή ρουτίνα μαζί του με την βοήθεια των μέσων επικοινωνίας, του ιντερνετ, skype κ.α.


Προστατέψτε την επικοινωνία σας από την απουσία των μη λεκτικών σημάτων επικοινωνίας. Όταν μιλάτε μέσω τηλεφώνου ή ακόμα και για μερικά λεπτά στο skype κάποια πράγματα τα λέτε γρήγορα ή καθόλου, αλλά εκείνος δεν θα το ξέρει. Δώστε διευκρινήσεις κα προσέξτε τις παρεξηγήσεις.


Ίσως τον  εξιδανικεύσετε, είναι καλός, πιστός, μακρινός και άπιαστος.  Οι θετικές ψευδαισθήσεις λειτουργούν θετικά και για σας και για την σχέση. Αλλά όλο αυτό το ροζ σύννεφο θα φεύγει κάθε φορά που συναντιόσαστε, θα έχετε απέναντί σας τον «καθημερινό άνθρωπο».


Βρείτε τρόπους να αντιμετωπίσετε το στρες των αποχωρισμών και τον προγραμματισμό μιας επόμενης  συνάντησης.  


Θα σας βοηθήσει να έχετε κάποια ημερομηνία συνάντησης να σκέφτεστε αλλά μην αναλωθείτε σε συζητήσεις για τα πρακτικά ζητήματα.


Δείτε πως θα διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας, θυμός, λύπη ή απογοήτευση είναι αναμενόμενα αλλά το να τα καταπνίξετε  ή να εκφράσετε με μεγάλη ένταση  δεν θα βοηθήσουν.


H διατήρηση της  σεξουαλικής οικειότητας είναι ζωτικής σημασίας. Είστε από τους τυχερούς που το πάθος θα έχει μάλλον μεγάλη διάρκεια στην σχέση σας!  Η φαντασία και η τεχνολογία θα σας βοηθήσουν, εφόσον το θέλετε, να παρακάμψετε την γεωγραφική απόσταση.
Μπορείτε να διαβάσετε για τη σχέση από απόσταση και εδώ 


http://www.boro.gr/25638/schesi-apo-apostasi-echei-mellon

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X