Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Πώς θα κάνω το παιδί μου κοινωνικό;
Πώς θα κάνω το παιδί μου κοινωνικό;  thumbnail

Πώς θα κάνω το παιδί μου κοινωνικό;

..του παιδιού σας

Σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από την ψηφιακή επικοινωνία, οι γονείς ανησυχούν για την ικανότητα των παιδιών τους να αναπτύξουν τις απαραίτητες πρόσωπο με πρόσωπο, κοινωνικές δεξιότητες που απαιτούνται για επιτυχείς διαπροσωπικές σχέσεις.

Η ψηφιακή επικοινωνία, όπως τα γραπτά μηνύματα, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αντικαθιστούν όλο και περισσότερο την “ντεμοντέ”, πρόσωπο-με-πρόσωπο επικοινωνία. Οι εκθέσεις δείχνουν ότι τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 8 -18 δαπανούν κατά μέσο όρο 7,5 ώρες την ημέρα, χρησιμοποιώντας κάποιο είδος ηλεκτρονικής συσκευής -ipad, κινητό τηλέφωνο ή υπολογιστή- για ψυχαγωγία αλλά και για να επικοινωνούν, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια δυσκολία στην ικανότητα του παιδιού να ξεκινά κοινωνικές σχέσεις, στην ρύθμιση των συναισθημάτων του, την επίλυση συγκρούσεων, και την συμμετοχή του σε μικρο-συζητήσεις ή μια αυθόρμητη αμοιβαία συνομιλία.
Πώς να οικοδομήσουμε ισχυρές & υγιείς κοινωνικές δεξιότητες

Ο ρόλος του γονέα είναι να ελαχιστοποιήσει τα μειονεκτήματα του υπερβολικά τεχνολογικού κόσμου, δίνοντας προτεραιότητα στις κοινωνικές δεξιότητες από νεαρή ηλικία, έτσι ώστε τα παιδιά μυηθούν σε αυτές και να τις εξασκήσουν από νωρίς, έχοντας γονική καθοδήγηση και παραδειγματισμό, συνεχή υπενθύμιση, πρόβες, επανάληψη και εφαρμογή θεμελιωδών κανόνων επικοινωνίας κάθε μέρα.

Οπτική Επαφή. Η πρόσωπο-με-πρόσωπο επικοινωνία απαιτεί επαφή με τα μάτια. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να κοιτάνε τους ανθρώπους στα μάτια όταν επικοινωνούν, ακόμη και αν αυτό σημαίνει να διακόψουν το παιχνίδι τους ή να αποσπάσουν την προσοχή τους.

Η σωστή ένταση. Εξηγήστε στα παιδιά σας ποια θα πρέπει να είναι η ένταση, η καθαρότητα κι ο τόνος της ομιλίας τους. Με άλλα λόγια, να τους υπενθυμίσετε να μιλούν όταν επικοινωνούν και να μιλούν δυνατά και καθαρά.

“Εκκινητές” συνομιλίας.
 Προβάρετε κάποιες βασικές “τακτικές” εκκίνησης συνομιλίας με τα παιδιά σας, έτσι ώστε να είναι έτοιμα να συμμετάσχουν σε ψιλοκουβέντα και να αισθάνονται άνετα να ξεκινήσουν διάλογο. Εξετάστε μερικές καλές ερωτήσεις για να κάνει ένα πιο εσωστρεφές παιδί, προκειμένου να συνεχίσει την συνομιλία του.

Καλοί τρόποι.
 Οι καλοί τρόποι λένε πολλά για κάποιον, είτε είναι παιδί, είτε ενήλικας. Ένα παιδί που είναι ευγενικό, με σεβασμό και καλούς τρόπους θα έχει μάλλον κι εξαιρετικές κοινωνικές δεξιότητες, επειδή έχει διδαχθεί πώς να επιδεικνύει ενδιαφέρον απέναντι στους άλλους.

Εξάσκηση χαιρετισμού. Εξασκήσετε το χαιρετισμό του παιδιού όταν επισκέπτεται άλλους ή υποδέχεται τους επισκέπτες. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας σταματάνε αυτό που κάνουν, κοιτάνε τον επισκέπτη στα μάτια και του λένε "χαίρεται" κατά την άφιξη και "αντίο" κατά την αναχώρηση.

Περιμένοντας τη σειρά του. Αυτή είναι μια σημαντική δεξιότητα για να αναπτυχθεί σε πολύ μικρά παιδιά. Ένα παιδί που μαθαίνει να περιμένει τη σειρά του για ένα παιχνίδι ή μια κούνια, μαθαίνει επίσης και την αμοιβαιότητα στην επικοινωνία.

Χρόνος χωρίς “ηλεκτρονική” ενασχόληση 
. Αφήστε τα παιδιά να "βαρεθούν", αντί να υποκύψουν σε ηλεκτρονικές συσκευές. Αυτό θα τους παρέχει τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν με την οικογένεια ή τους συνομηλίκους τους ή απλά να έχουν ένα εσωτερικό διάλογο με τις σκέψεις και τις ονειροπολήσεις τους.

Γίνεται ένα καλό πρότυπο. Επιδείξετε καλές κοινωνικές δεξιότητες, ελέγχοντας τη δική σας ενασχόληση και προσοχή στις ηλεκτρονικές συσκευές. Αν στέλνετε SMS και πιάνετε το smartphone σας κάθε πέντε λεπτά κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης ή ενός οικογενειακού δείπνου, να θυμάστε ότι τα παιδιά σας μαθαίνουν μέσα από το παράδειγμά σας.

Η τεχνολογία μπορεί να φέρει τους ανθρώπους κοντά, αλλά αν δεν ελέγχεται επαρκώς και χρησιμοποιείται εσφαλμένα, μπορεί να γίνει εμπόδιο, αντί συμπλήρωμα στην επικοινωνία του 21ου αιώνα. Πολύτιμες συμβουλές από το www.manamia.gr


 Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X