Αρχική / Σεξ / Γυναίκα / Δεν το περιμέναμε: Τι κάνουν οι αγχωμένες γυναίκες στο κρεβάτι…
Δεν το περιμέναμε: Τι κάνουν οι αγχωμένες γυναίκες στο κρεβάτι...  thumbnail

Δεν το περιμέναμε: Τι κάνουν οι αγχωμένες γυναίκες στο κρεβάτι…

Πολλές μελέτες έχουν δείξει επανειλημμένα ότι όταν οι άνθρωποι ζουν με αυξημένο στρες υιοθετούν συμπεριφορές που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία τους – π.χ. καπνίζουν περισσότερο, δεν ασκούνται, ξεχνούν να πάρουν τα φάρμακά τους κ.λπ. 


Πληροφορίες από την  Εύη Κυράνα (www.kyrana.gr) είναι ψυχολόγο υγείας – σεξολόγος, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονική συνεργάτιδα του Ινστιτούτου Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων -Θεσσαλονίκη. 


Επιπλέον, έχει τεκμηριωθεί πως οι έφηβες και οι νεαρές γυναίκες που έχουν αυξημένο στρες έχουν περισσότερες πιθανότητες ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, διότι παραμελούν τη χρήση αντισυλληπτικών μέτρων. 

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά μελέτη (Hall, 2014) που διερεύνησε την επίδραση του στρες και στη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών. 

Η μελέτη έγινε σε γυναίκες ηλικίας 18-20 ετών και διαπιστώθηκε πως εκείνες που είχαν αυξημένο στρες είχαν σχεδόν τη διπλάσια συχνότητα επαφών σε σύγκριση με όσες είχαν χαμηλά επίπεδα στρες. 

Ως φαίνεται, στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα το στρες όχι μόνο αυξάνει την πιθανότητα επαφών χωρίς προφυλάξεις, αλλά και τον αριθμό των σεξουαλικών επαφών, αυξάνοντας έτσι σημαντικά το ενδεχόμενο ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.


Είναι καθοριστικός ο ρόλος του στρες στις σεξουαλικές συμπεριφορές των νεαρών γυναικών;


Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες οι οποίοι μπορεί να επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά τον αντίκτυπο του στρες στη σεξουαλική συμπεριφορά. Για παράδειγμα, η χρήση αλκοόλ και ψυχοτρόπων ουσιών επιδεινώνει σημαντικά τις αρνητικές επιπτώσεις του στρες. 
Ωστόσο, η καλή ποιότητα ύπνου, η σωστή διατροφή, ένα υποστηρικτικό κοινωνικό περιβάλλον καθώς και η καλή ποιότητα της σχέσης είναι σημαντικοί παράγοντες που αποδυναμώνουν τις αρνητικές επιδράσεις του στρες στη σεξουαλική υγεία. 

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι οι νέοι άνθρωποι έχουν ανάγκη από εκπαίδευση, ώστε να προστατεύουν τη σεξουαλική τους υγεία και να διαχειρίζονται το στρες με τρόπους που δεν απειλούν την υγεία τους.


 


Διαβάστε και άλλα δεδομένα για τις γυναίκες, το άγχος και το σεξ: 


 


Σεξ: Το άγχος επίδοσης στις γυναίκες


 


Σωματική και ψυχική ανάγκη, πηγή ικανοποίησης, μορφή επικοινωνίας, είναι ό,τι ίσως αποτελεί για τους περισσότερους ανθρώπους, το σεξ. Συχνά όμως, αντί για όλα τα παραπάνω, δεν προσφέρει τίποτα περισσότερο από άγχος, ανησυχία, θυμό… Και σε αυτή την περίπτωση, μάλλον υπάρχει κάποια σεξουαλική δυσλειτουργία.


 


Τα δεδομένα για την Ελλάδα προέρχονται από τα στοιχεία του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας  στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί μέσα από τα τηλεφωνήματα στη γραμμή βοήθειας.


 


Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου, το πιο κοινό πρόβλημα που ανέφεραν οι Ελληνίδες σε ποσοστό 30% είναι η μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας (3 στις 10), δυσκολία στην κορύφωσηαντιμετώπιζε το 24.6%, ενώ για το 6 % των γυναικών που χρειαζόταν βοήθεια, η σεξουαλική επαφή ήταν επώδυνη.


 


Όλες οι επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει πως το άγχος απόδοσης συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη και /ή στη διατήρηση της σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Πρόκειται για το άγχος εκείνο που σχετίζεται με το «πόσο εντυπωσιακός εραστής θα είμαι», «πόσο θα ικανοποιήσω το σύντροφό μου» και ειδικότερα για τις γυναίκες «αν θα καταφέρω να ικανοποιηθώ». Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας, το άγχος απόδοσης ίσως είναι πιο συχνό στις νεαρότερες ελληνίδες που αντιμετωπίζουν σεξουαλικό πρόβλημα, αφού ο μέσος όρος ηλικίας όσων δηλώνανε άγχος για τις επιδόσεις στην σεξουαλική τους ζωή ήταν 32.5 ετών (έναντι των 35 ετών που είναι ο μέσος όρος της ηλικίας των γυναικών που ζητούν βοήθεια για να λύσουν το πρόβλημά τους).


 


Στον πίνακα αναγράφεται με ποια συχνότητα αναφέρονται τα διάφορα σεξουαλικά προβλήματα των γυναικών την τελευταία τετραετία και σε ποιο ποσοστό (ανάλογα με το πρόβλημά τους) δηλώνανε άγχος για τις επιδόσεις τους.


 

Συχνότερα αναφερόμενα σεξουαλικά προβλήματαΣυχνότητα εμφάνισης του σεξ. προβλήματοςΠοσοστό (%) που εμφάνιζαν άγχος απόδοσηςΜειωμένη σεξ. επιθυμία30 %24 %Πρόβλημα κορύφωσης24.5%68 %Επώδυνη επαφή6 %54 %Κολεόσπασμος4 %87 %Υπογονιμότητα4 %75 %Γενικές ερωτήσεις14 %5 % 


Το άγχος για τη σεξουαλική λειτουργία, κατά τη σεξουαλική λειτουργία (ερωτική επαφή) έχει ως αποτέλεσμα, σαν φαύλος κύκλος, να κάνει τα πράγματα «δύσκολα». Και έτσι τελικά να εμφανίζεται ακόμη μεγαλύτερο άγχος! Μήπως το άγχος για καλύτερο σεξ, δημιουργεί το σεξουαλικό πρόβλημα; Ή το σεξουαλικό πρόβλημα προκαλεί άγχος για το πόσο καλό θα είναι το σεξ; Ίσως η απάντηση είναι διαφορετική για κάθε γυναίκα. Φαίνεται όμως πως το άγχος απόδοσης δεν εμφανίζεται σε μια καινούρια σχέση ή όταν υπάρχει περιστασιακός σύντροφος. Οι περισσότερες Ελληνίδες που αντιμετωπίζανε το πρόβλημα (το 95.2 %) βρισκόταν σε σταθερή σχέση!


 


Πάντως από τις γυναίκες που αντιμετωπίζανε άγχος απόδοσης, το 79% δηλώνανε πως έχουν και γενικό στρες στην ζωή τους (το αντίστοιχο ποσοστό των ανδρών είναι 63,9%). Φαίνεται πως το γενικότερο άγχος αποτελεί αιτία για την εμφάνιση ενός σεξουαλικού προβλήματος και μετά ακολουθεί το άγχος της επίδοσης. Ωστόσο, σε αντίθεση με τους άνδρες, δε φαίνεται να υπάρχει καμία συσχέτιση ανάμεσα στο επαγγελματικό άγχος και το άγχος για την σεξουαλική ικανοποίηση στις γυναίκες (το ποσοστό των ανδρών ήταν 50,5%)

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X