Αρχική / Υγεία / Ογκολογία / Μάθε για την χειρουργική αποκατάσταση του καρκίνου του μαστού
Μάθε για την χειρουργική αποκατάσταση του καρκίνου του μαστού thumbnail

Μάθε για την χειρουργική αποκατάσταση του καρκίνου του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού είναι πρώτος σε συχνότητα τύπος καρκίνου στις γυναίκες και η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου γυναικών με καρκίνο.  Μία στις εννέα γυναίκες κινδυνεύει να νοσήσει στη διάρκεια της ζωής της.  Οι διάφορες χειρουργικές θεραπείες του καρκίνου του μαστού όπως ογκεκτομή, τεταρτεκτομή και μαστεκτομή, ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την αυτοεικόνα και την ποιότητα ζωής της ασθενούς.  Αναφορικά με την αποκατάσταση μαστού, λιγότερο από το 20% των γυναικών που κάνουν μαστεκτομή υποβάλλεται σε αποκατάσταση κι ακόμη μικρότερο ποσοστό υποβάλλεται σε άμεση αποκατάσταση.  Μία βασική αιτία αυτών των χαμηλών ποσοστών είναι η έλλειψη σωστής και έγκαιρης ενημέρωσης.  Η αποκατάσταση είναι εφικτή μέσα από διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής, οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής της ασθενούς και να την βοηθήσουν τόσο στην ανάκτηση της αυτοπεποίθησής της όσο και στη βελτίωση της ψυχολογίας της μετά από το ογκολογικό χειρουργείο.


Η αστική, μη κερδοσκοπική οργάνωση "Λωτός" έχει ως βασικό στόχο την ανάπτυξη και προώθηση ενημέρωσης και πρόσβασης στην  αποκατάσταση μαστού.  Αποτελείται από επιστημόνες που δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα της θεραπείας του καρκίνου του μαστού.  Η ομάδα του "Λωτού" οργανώνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια εκδήλωση στα πλαίσια του εορτασμού της Ημέρας Ενημέρωσης για την Αποκατάσταση Μαστού (Breast Reconstruction Awareness Day; BRA Day).  To BRA Day θεσμοθετήθηκε στον Καναδά το 2011, και από τότε γιορτάζεται σε 30 χώρες σε όλο τον κόσμο.  Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό και έχει σαν στόχο να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει για την αποκατάσταση ως μέρος της συνολικής θεραπείας του καρκίνου του μαστού.  Οι επεμβάσεις αποκατάστασης έχουν επανορθωτικό χαρακτήρα, στοχεύουν στο καλύτερο δυνατό αισθητικό αποτέλεσμα και μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των γυναικών που χρειάζονται αποκατάσταση και το επιθυμούν. 


 


Γλυκερία Μάρτου MD, MSc, FRCS Πλαστική Χειρουργός, Fellow of EBOPRAS


      Πρόεδρος της αστικής, μη κερδοσκοπικής οργάνωσης ΛΩΤΟΣ


 

Διαβάστε το άρθρο του boro.gr : Καρκίνος μαστού: Μια εξέταση λεμφαδένα που σώζει!


 

 


O λεμφαδένας φρουρός αποτελεί μία άγνωστη για τον περισσότερο κόσμο λέξη, η αξία του όμως στη σύγχρονη διαδικασία πρόληψης και αντιμετώπισης του καρκίνου οτυ μαστού είναι ζωτικής σημασίας. Χρήσιμο, λοιπόν, είνα να γνωρίζουμε κάποια πράγματα για το τι είναι και τι μας προσφέρει η εξέτασή του.Γράφει η Φιορίτα Πουλακάκη, Λέκτορας και Χειρούργος Μαστού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικό, www.poulakaki.gr

Τι είναι ο λεμφαδένας φρουρός;

Ο πρώτος λεμφαδένας της μασχαλιαίας κοιλότητας που προσλαμβάνει τη λέμφο του μαστού ονομάζεται Λεμφαδένας Φρουρός.

Ποια είναι η αξία του στη σύγχρονη θεραπευτική αντιμετώπιση;

Έπειτα από εκτεταμένες έρευνες και κλινικές δοκιμές σε μεγάλο αριθμό ασθενών έχει αποδειχθεί ότι στην πλειονότητα των ασθενών με αρνητικούς (αψηλάφητους) λεμφαδένες της μασχάλης, εφόσον γίνει ο εντοπισμός τους και η βιοψία δώσει αρνητικό αποτέλεσμα, η πιθανότητα να υπάρχει μετάσταση σε άλλο λεμφαδένα είναι εξαιρετικά μικρή –λιγότερο από 2 με 3%. Ακόμη όμως κι αυτό το μικρό ποσοστό δεν αποτελεί αντένδειξη για τη βιοψία του λεμφαδένα φρουρού αφού έχει αποδειχθεί ότι η συνολική πρόγνωση των ασθενών που έχουν υποστεί λεμφαδενικό καθαρισμό, δεν διαφέρει στο ελάχιστο σε σχέση με τους ασθενείς που έκαναν βιοψία λεμφαδένα φρουρού.

Ποια είναι η σημασίας της βιοψίας του λεμφαδένα φρουρού;

Ο εντοπισμός του πρώτου λεμφαδένα της μασχαλιαίας κοιλότητας (λεμφαδένας φρουρός) που "δέχεται" τη λέμφο του μαστού και η αφαίρεση του με σκοπό την αποστολή του προς ταχεία βιοψία, ονομάζεται βιοψία λεμφαδένα φρουρού (sentinel node biopsy ). Η μέθοδος αυτή έχει κατορθώσει να αντικαταστήσει με ασφάλεια ένα σημαντικό αριθμό μη αναγκαίων λεμφαδενικών καθαρισμών, όταν βεβαίως υπάρχουν σχετικές ενδείξεις.

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται και σε ποιες αντεδείκνυται η εξέταση του λεμφαδένα φρουρού;

Σε όλα τα περιστατικά καρκίνου του μαστού θα πρέπει να γίνεται σταδιοποίηση της μασχαλιαία κοιλότητας είτε με τη μέθοδο του λεμφαδένα φρουρού είτε και με λεμφαδενικό καθαρισμό. Ο λεμφαδενικός καθαρισμός θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τους λεμφαδένες του επιπέδου Ι και ΙΙ. Απόλυτη αντένδειξη εντοπισμού και βιοψίας λεμφαδένα φρουρού, αποτελεί η ψηλάφηση ύποπτων μασχαλιαίων λεμφαδένων. Κατά τη διάρκεια της κύησης η μέθοδος, το τελευταίο χρονικό διάστημα, θεωρείται ασφαλής, παρόλο που έχει γίνει συχνά αντικείμενο διαφωνίας ανάμεσα στους ιατρούς.

Ποια είναι τα οφέλη της βιοψίας του λεμφαδένα φρουρού;

Στα πλεονεκτήματα της βιοψίας του λεμφαδένα φρουρού συγκαταλέγονται:

-Ο μικρός χρόνος διάρκειας του χειρουργείου στο οποίο υποβάλλεται η ασθενής

-Η λιγότερη νοσηρότητα εξαιτίας του μειωμένου χρόνου της επέμβασης αλλά και της έκτασής της.

-Οι πολύ λιγότερες άμεσες επιπλοκές, όπως η μετεγχειρητική λεμφόρροια, αλλά και οι απώτερες επιπλοκές, όπως πόνος και λεμφοίδημα, σε σχέση πάντα με την εφαρμογή του κλασικού λεμφαδενικού καθαρισμού, στον οποίο ήταν υποχρεωτικό έως σήμερα να υποβάλλονται όλες οι ασθενείς με καρκίνο μαστού.

Μειονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι για τον εντοπισμό και τη βιοψία του λεμφαδένα φρουρού θα πρέπει να υπάρχει οργανωμένο τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής με ειδικό εξοπλισμό (Navigator probe, προμήθεια ράδιο -σεσημασμένου τεχνητίου). Τόσο το τμήμα της Πυρηνικής Ιατρικής όσο βεβαίως και ο απαραίτητος για την εξέταση εξοπλισμός δεν υπάρχει σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας μας.

 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X