Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Είναι φυσιολογικό το πέος του παιδιού μου;
Είναι φυσιολογικό το πέος του παιδιού μου; thumbnail

Είναι φυσιολογικό το πέος του παιδιού μου;


Ο όρος "Παιδοσεξολογία" ίσως είναι αδοκιμός!


Τον χρησιμοποιούμε για να συμπεριλάβουμε συμπεριφορές των παιδιών και χαρακτηριστικά που προβληματίζουν τους γονείς και συχνά ζητούν τη γνώμη σεξολόγου ή παιδοψυχολόγου για την αντιμετώπισή τους. Τα τηλεφωνήματα αυτά έχουν ιδιαίτερα αυξηθεί τους τελευταίους μήνες και είναι ενδεικτικά του άγχους των γονιών για τη μετέπειτα σεξουαλική ζωή των παιδιών τους. 


Γράφει ο Ζήσης Παπαθανασίου
Επ. Καθηγητής Γυναικολογίας – Σεξολόγος
Διευθυντής Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου Θα έλεγε όμως κανείς ότι η ανησυχία των γονιών είναι απόλυτα δικαιολογημένη, ζώντας σε μία κοινωνία χωρίς πλαίσιο και κανόνες, έτοιμη να αποδεχτεί ή και να επιβραβεύσει κάθε διαφορετικότητα και νεωτερισμό. Ενώ όμως οι περισσότεροι είμαστε θετικοί ή αδιάφοροι για τις αλλαγές κανόνων και συμπεριφορών της κοινωνίας, είμαστε παράλληλα ιδιαίτερα συντηρητικοί και αμήχανοι σε θέματα που αφορούν τα ίδια μας τα παιδιά.Πολλές φορές καλοπροαίρετα επιφωνήματα θαυμασμού της μαμάς του τύπου "άντρα μου", "είσαι ο άντρας μου" ή "Θεέ μου κάτι πουλιά", δημιουργούν αργότερα προβληματισμούς ή αντιλήψεις στο μικρό γιο του τύπου "είμαι εγώ ο άντρας του σπιτιού" ή "η μητέρα μου μού είπε ότι έχω μεγάλο πέος". Το μικρό αγόρι είναι ανάγκη να μεγαλώσει με την αντίληψη του αγοριού και το ρόλο του παιδιού στην οικογένεια. Είναι επίσης ανάγκη να αντιληφθεί τη διαφορετικότητα των δύο φύλων και τη διαφορετικότητα των ρόλων στα πλαίσια της οικογένειας. Η διαφορετικότητα των ρόλων είναι δύσκολο να τονιστεί σε μια εποχή που μεγαλώνουμε τα κορίτσια με τους ίδιους στόχους και προοπτικές που μεγαλώνουμε τα αγόρια (μόρφωση, επαγγελματική ανέλιξη κλπ.) και δεδομένου ότι η σύγχρονη γυναίκα δανείζεται όλο και περισσότερο παραδοσιακά ανδρικούς ρόλους, ενώ παράλληλα ο άντρας δανείζεται γυναικεία χαρακτηριστικά. 


Για να ξαναγυρίσουμε στην παιδική ηλικία, η ανησυχία για το μέγεθος του πέους του αγοριού δεν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μέχρι την ήβη. Εκείνο που πρέπει να ελέγχεται μια φορά το χρόνο από τον παιδίατρο είναι η θέση των όρχεων. Προσοχή χρειάζεται επίσης για τη θέση της ουρήθρας. Ανωμαλίες θέσης των όρχεων και της ουρήθρας πρέπει να αντιμετωπίζονται έγκαιρα. Έτσι προστατεύουμε την καλή λειτουργία των όρχεων και λύνουμε θέματα κατασκευής που αν αντιμετωπιστούν σε μεγαλύτερη ηλικία αφήνουν τραυματική εμπειρία στο αγόρι.


Η άσκηση εξόδου της βαλάνου από την πόσθη πρέπει επίσης να γίνεται από τους γονείς έγκαιρα, με οδηγίες του παιδιάτρου. 


Η ενασχόληση των μικρών αγοριών και κοριτσιών με τα γεννητικά τους όργανα είναι επίσης φυσιολογική. Δεν χρειάζεται επίπληξη ή απαγόρευση, αλλά καθοδήγηση ότι ορισμένα πράγματα δεν γίνονται δημόσια, αλλά στο δωμάτιό μας!Θυμίζουμε ότι ο αυνανισμός είναι μια φυσιολογική διαδικασία, χωρίς παρενέργειες σε γενικές γραμμές και βοηθάει το άτομο στη μετέπειτα σεξουαλική του ζωή. Με αυτή τη λογική δεν πρέπει να τρομάζει τους γονείς, οδηγώντας τους σε αυστηρές και απαγορευτικές συμπεριφορές.


Ζήσης Παπαθανασίου


Παιδοσεξολογία: Ερωτήματα γονέων στην Ανοιχτή 


Ανοιχτή Γραμμή Δωρεάν Ενημέρωσης


Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου :


210 7233102Γραμμή Δωρεάν Ενημέρωσης (2107233102)

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X