Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / "Είμαι 42, ακόμα δε μπορώ να ξεχάσω ότι στο σχολείο με έλεγαν…"
"Είμαι 42, ακόμα δε μπορώ να ξεχάσω ότι στο σχολείο με έλεγαν..."  thumbnail

Κατερίνα , 42 ετών θύμα σχολικού εκφοβισμού

"Είμαι 42, ακόμα δε μπορώ να ξεχάσω ότι στο σχολείο με έλεγαν…"

"Γεια σας ! Το όνομά μου είναι Κατερίνα. Η ιστορία μου μπορεί να είναι σύντομη, διότι θυμάμαι μόνο λίγα σημεία της, και υποθέτω ότι είναι ένα καλό πράγμα . Ο μπαμπάς μου είναι στο πολεμικό ναυτικό και γι 'αυτό και μετακινούμασταν σε διαφορετικές χώρες ΠΟΛΥ συχνά. Σε ένα από τα πόστα του πατέρα μου πήγα σε ένα σχολείο σε στρατιωτική βάση. Τότε ήμουν 6η δημοτικού και τότε είναι που ξεκίνησε. Κανείς  στο σχολείο δεν μου μιλούσε, δεν ήθελε να φανεί πως κάνει παρέα μαζί μου, και οι συμμαθητές μου με αποκαλούσαν άσχημη. Βασικά δεν με θεωρούσαν ‘αρκετή ώστε να είμαι “cool.” Όταν ξεκίνησε η πρώτη γυμνασίου, στο ίδιο σχολείο, ένα αγόρι (του οποίου το όνομα δεν θα αναφέρω ) κάθισε δίπλα μου στο μάθημα τάξη. Με συμπάθησε αρχικά. Αλλά μια μέρα με αποκάλεσε άσχημη, και έτσι ο δάσκαλός τον μετακίνησε. Από εκείνη την ημέρα ήταν φρικτός μαζί μου. Όπως περπατούσα πίσω στο σπίτι κάθε μέρα, και οπότε με πετύχαινε, με φώναζε "Π******!!!” πολύ δυνατά, και όλοι οι φίλοι του γελούσαν μαζί μου. Στο σχολείο μου έλεγε "Είσαι τυχερή που είσαι κορίτσι , γιατί αν δεν ήσουν θα σε χτυπούσα." Του έλεγα ότι θα μιλήσω στον πατέρα μου, αλλά πάντα απαντούσε βρίζοντας τον και αυτόν. Θα φώναζε “καρφί” σε καθημερινή βάση και με εξευτέλιζε μέσω του διαδικτύου με το να με αποκαλεί "Π******!!!” Αυτό συνεχίστηκε για πολύ καιρό. Πήγα στο γραφείο του διευθυντή τουλάχιστον 4 φορές και δεν έκανε ποτέ τίποτα. Το μόνο που του έλεγε ήταν "Παρακαλώ σταμάτα να την ενοχλείς." Τέλος, μετά από την 5 φορά που  απευθύνθηκα στον διευθυντή, η μητέρα μου απείλησε να πάρει την αστυνομία ώστε να ζητήσει περιοριστικά μέτρα. Τελικά σταμάτησε. Αλλά εξακολουθούσαν να συμβαίνουν περιστατικά κατά καιρούς και με άλλα παιδιά. Αν και φαινομενικά ήμουν φυσιολογική, όπως όλοι οι άλλοι, γι’ αυτούς ήμουν το "διαφορετικό" παιδί και αναφερόντουσαν σε μένα σαν να ήμουν κάτι αισχρό, παράξενο ή διαφορετικό. Η εμπειρία της πρώτης γυμνασίου ήταν πραγματικά απαίσια αλλά και της δευτέρας γυμνασίου εξίσου. Αλλά δε το έβαλα κάτω – συνέχισα να παίρνω άριστους βαθμούς και προσπάθησα να αγνοήσω την κατάσταση αυτή. Στο λύκειο ήταν λίγο καλύτερα. Εδώ και εκεί κάποια παιδιά προσπαθούσαν να διαδώσουν φήμες πως "κάνω πράγματα" με ανθρώπους. Και αυτούς που τα λένε αυτά; Εγώ δεν τους γνωρίζουν καν! Αλλά αν είστε ποτέ θύμα εκφοβισμού, μιλήστε! Μην φοβάστε ότι γίνεστε ενοχλητικοί στους ενήλικες και στο σχολείο ούτε αν θα σας αποκαλέσει κάποιος καρφιά. Πρέπει να ζητήσετε βοήθεια!"


 


Αληθινή ιστορία που κατέγραψε η ψυχολόγος Μαρκέλλα Καπλάνη. 


Τι είναι ο σχολικός εκφοβισμός; Έλα στο δωρεάν σεμινάριο του boro.gr αυτό το Σάββατο και μάθε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για να προστατέψεις το παιδί σου! Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 22 Νοεμβρίου και ώρα 10.00-13.00 στις εγκαταστάσεις του Μητροπολιτικού Κολλεγίου Σωρού 74, στο Μαρούσι.


 


Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους!  


Πατήστε ΕΔΩ για να δηλώσετε τη συμμετοχή σας  


ή στείλτε email στο info@boro.gr 


Τη συζήτηση θα συντονίσει η Άννα Δρούζα
 
 


Χρόνια τώρα παρακολουθώ την εξάπλωση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού στα παιδιά μας. Είναι πολλοί οι γονείς που αγνοούν το τι σημαίνει και πόσο τραυματική επίδραση έχει στο παιδί, μέχρι τη στιγμή που μας χτυπάει την πόρτα και το πρόβλημα αγγίζει  το δικό μας παιδί. 


Εκατομμύρια τα παραδείγματα. Σκεφτείτε μόνο ότι αφορά τουλάχιστον το 50% των παιδιών είτε από τη θέση του θύματος, είτε του θύτη, είτε του παρατηρητή. Ένα στα δυο παιδιά τουλάχιστον 3-4 φορές το μήνα υφίστανται εκφοβισμό η εκφοβίζουν.  

Γι ' αυτό το λόγο κρίναμε αναγκαίο να διοργανώσουμε μια ημερίδα για όλους τους γονείς ώστε να ενημερωθούν έγκυρα και να θέσουν τα ερωτήματά τους. Αναζητήσαμε τους πιο διακεκριμένους επιστήμονες που εξειδικεύονται στο θέμα του εκφοβισμού. Αυτή μας την προσπάθεια αγκάλιασε και έδωσε την δυνατότητα να υλοποιηθεί ένα μεγάλο και καταξιωμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα, το "Μητροπολιτικό Κολλέγιο" και τους ευχαριστούμε για την ευαισθησία τους. 

Η ανταπόκριση σας θα είναι για μας η μεγαλύτερη χαρά και ενθάρρυνση στη προσπάθεια μας να είμαστε χρήσιμοι. Και μας δίνει την ευκαιρία να συνεχίσουμε να απαντάμε στα ερωτήματά σας, στις αγωνίες σας από κοντά. 


Άννα Δρούζα Σχολικός εκφοβισμός- Κορυφαίοι επιστήμονες δίνουν απαντήσεις στα ερωτήματά σου. 


Πρόγραμμα Ημερίδας – Ομιλητές


Χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Αμαρουσίου Γεώργιο Πατούλη.


Πρώτο μέρος: Αναλύοντας τον σχολικό εκφοβισμό.
Η Νένη Περβανίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια  Αναπτυξιακής και  Συμπεριφορικής Παιδιατρικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών-Υπεύθυνη Κέντρου Αναπτυξιακής Παιδιατρικής-Μονάδας Αναπτυξιακής και Συμπεριφορικής Παιδιατρικής, Νοσοκομείο Παίδων ¨Η Αγία Σοφία”, θα μας μιλήσει για το τι είναι το bulling, ποσο συχνό ειναι, ποιες είναι
 οι μορφές του.


Ο Άλκης Κωνσταντίνος Τσιάντης, MD, PhD, Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής, Επιστημονικός Υπεύθυνος των προγραμμάτων «ΣΤΟΠ στην Ενδοσχολική Βία» και «ΚΑΤΑ-νοώντας το Σχολικό εκφοβισμό» της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου, Ε.Ψ.Υ.Π.Ε., που υλοποιεί από το 2006 προγράμματα/παρεμβάσεις στα σχολεία και Πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης για το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού, θα μας εξηγήσει τι είναι και τι δεν είναι σχολικός εκφοβισμός και θα μας ενημερώσει για την αξία της πρόληψης και τις σύγχρονες στρατηγικές αντιμετώπισης. 


Η Μαρκέλλα Καπλάνη σχολική ψυχολόγος και κάτοχος πιστοποίησης 
στην Ειδική Αγωγή (PgCert) με εκτενή εμπειρία στην εφηβική και παιδική ηλικία, συμβουλευτική γονέων, όπως και σε θέματα άγχους, κατάθλιψης και εκφοβισμού θα μας μιλήσει για περιστατικά αλλά και περιπτώσεις bullying που και η ίδια έχει αντιμετωπίσει.


Η Μαρία Μπογιατζήείναι παιδιατρική νευροψυχολόγος με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στις Νευροεπιστήμες από το King's College υποψήφια διδάκτωρ στη Νευροψυχολογία, στο τμήμα Αναπτυξιακής Ψυχιατρικής από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και  Academic Link Person στο Τμήμα Λογοθεραπείας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου θα παρουσιάσει το θέμα «Παιδιά με ειδικές ιδιαιτερότητες-αντιμετώπιση σχολικού εκφοβισμού».
Διάλειμμα


Δεύτερο Μέρος: Ο διαδικτυακός εκφοβισμός Cuberbullying
Η Βιργινία Φισούν είναι Κλινική Ψυχολόγος, MSc, ιδρυτικό μέλος και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής ΕταιρείαςΜελέτης της Διαταραχής του Εθισμού στο Διαδίκτυο θα  παρουσιάσει το φαινόμενο του Διαδικτυακού Εκφοβισμού, τα χαρακτηριστικά του θύτη και του θύματος, οι ψυχολογικές προεκτάσεις του φαινομένου, οι διαστάσεις του φαινομένου στην Ελληνική πραγματικότητα, μέσα από ερευνητικά δεδομένα της Εταιρείας και θα αναλυθούν οι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης για γονείς και εκπαιδευτικούς. 


Ο Φώτης Σπυρόπουλος δικηγόρος με δύο μεταπτυχιακά διπλώματα, ένα στο ποινικό δίκαιο και ένα στην εγκληματολογία έχοντας θητεύσει  ως αν. Καθηγητής Εγκληματολογίας στην Ελληνική Αστυνομική Ακαδημία, και  συνεργάτης τη Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος θα μας  μιλήσει για το Bullying του μέλλοντος. Θα δούμε πως το Cyberbulling εισάγει νέες πρακτικές εκφοβισμού (μέσω απειλητικών μηνυμάτων ακόμα και μέσω γυμνών φωτογραφιών). Θα μας παρουσιάσει μια νέα έρευνα σύμφωνα με την οποία οι ανήλικοι που ασχολούνται με το διαδίκτυο αναπτύσσουν το iq τους αλλά χάνουν σταδιακά την ικανότητα της ενσυναίσθησης. Τίτλος ομιλίας: Digital και cyberbullying και αθέμιτη χρήση ηλεκτρονικών πληροφοριών. 


 Οι γονείς θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν τις δικές τους ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της Ημερίδας. 


Τη συζήτηση θα συντονίσει η Άννα Δρούζα.


 Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα λειτουργεί Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά 2-10 ετών.


  


Ας γνωρίσουμε καλύτερα τους ομιλητές μας:


Τσιάντης Άλκης Κων/νος
Ο Άλκης Κωνσταντίνος Τσιάντης, Μ.D, Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής, είναι Αναπληρωτής Επιστημονικός Υπεύθυνος της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.).


Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2003) και αριστούχος Διδάκτωρ στο ίδιο τμήμα.


Μετεκπαιδεύτηκε στη Σουηδία όπου και έλαβε τίτλο ειδικότητας στην Ψυχιατρική (2010) από την Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Καρολίνσκα, Στοκχόλμη (Karolinska University Hospital).


Στην ίδια κλινική κατείχε μόνιμη θέση και εργάστηκε με το βαθμό του Διευθυντή (Överläkare) (2010-2011) σε Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας με βασικό κλινικό πεδίο ενδιαφέροντος τις συναισθηματικές διαταραχές και διαταραχές προσωπικότητας.


Έχει εργαστεί, επίσης, στην εξειδικευμένη μονάδα ψυχοθεραπευτικής αντιμετώπισης σοβαρών διαταραχών προσωπικότητας: Μ.B.T.-Τeamet Huddinge (Mentalization Based Therapy for Borderline Personality Disorder), στο νοσοκομείο Καρολίνσκα, Στοκχόλμη (Karolinska University Hospital).


Εκπαιδεύτηκε στην Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία Παιδιών & Εφήβων στο Erica Foundation, Στοκχόλμη (Diploma, Stockholm University) (2010), και στην ψυχοθεραπεία εφήβων, νέων ατόμων και ενηλίκων, στο Anna Freud Centre, Λονδίνο (Μentalization Βased Τherapy, MBT & Dynamic Interpersonal Therapy ,DIT) καθώς και στο Erica Foundation, Στοκχόλμη (Time-Limited Psychotherapy, TLP).


Έχει συμμετάσχει ως κλινικός επόπτης στο πρόγραμμα εκπαίδευσης φοιτητών Ιατρικής (2008-2011) του Ινστιτούτου Καρολίνσκα, Στοκχόλμη (Karolinska Institute, Stockholm), και ως επόπτης ειδικευομένων Ψυχιάτρων (2010-2011) στην Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Καρολίνσκα, Στοκχόλμη (Karolinska University Hospital). Είναι Eπιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος Παρέμβασης «Στοπ στην Ενδοσχολική Βία της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.».


Η Νένη Περβανίδου


Είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Αναπτυξιακής και Συμπεριφορικής Παιδιατρικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών-Υπεύθυνη Κέντρου Αναπτυξιακής Παιδιατρικής-Μονάδας Αναπτυξιακής και Συμπεριφορικής Παιδιατρικής, Χωρέμειο Ερευνητικό Εργαστήριο, Νοσοκομείο Παίδων ¨Η Αγία Σοφία”. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ειδικεύτηκε στην Παιδιατρική στην Α΄Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία”.  Ελαβε τη Διδακτορική της Διατριβή  με Θέμα τη “Μετατραυματική Διαταραχή Στρες  στα παιδιά και του εφήβους” απο την Α΄Παιδιατρική και την Παιδοψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών και μετεκπαιδεύτηκε στην Αναπτυξιακή και Συμπεριφορική Παιδιατρική στις ΗΠΑ και την Ελλάδα.  Απο το 2007 είναι υπεύθυνη της Μονάδας Αναπτυξιακής & Συμπεριφορικής Παιδιατρικής της Α’ Παιδιατρικής ΚΛΙνικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων  “Η Αγία Σοφία”και του Ιατρείου Παιδικής Παχυσαρκίας. Έχει 35 περίπου δημοσιέυσεις σε ξένα απιστημονικά περιοδικά με σημαντικό συντελεστή απήχησης και 90 περίπου παρουσιάσεις σε διεθνή ή ευρωπαικά συνέδρια. Είναι μέλος ΔΣ 2 Ελληνικών Επιστημονικών Εταιρειών και πολλών Διεθνών ή Ευρωπαικών.


 


Η Βιργινία Φισούν


είναι Κλινική Ψυχολόγος, MSc Παν/μίου Αθηνών και υποψήφια Διδάκτωρ του Παν/μίου Αθηνών, ιδρυτικό μέλος και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής του Εθισμού στο Διαδίκτυο και τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Θεραπείας. Εργάστηκε ως Προϊσταμένη στον Τομέα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ, ενώ σήμερα εργάζεται στην Ψυχιατρική Κλινική του Γ.Ν.Α. "Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ" . Ασχολείται ψυχοθεραπευτικά με ενήλικες, σε ατομικό, οικογενειακό και ομαδικό επίπεδο, ενώ παράλληλα εξειδικεύεται σε θέματα εθισμού στο διαδίκτυο.


Η Μαρία Μπογιατζή


είναι παιδιατρική νευροψυχολόγος με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στις Νευροεπιστήμες από το King's College. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στη Νευροψυχολογία, στο τμήμα Αναπτυξιακής Ψυχιατρικής από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, με ερευνητικό πεδίο στις διαταραχές αυτιστικού φάσματος και γενετικά σύνδρομα. Εργάζεται από το 2000 ως θεραπεύτρια και ως εισηγήτρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων για γονείς και επαγγελματίες, καθώς και ως Academic Link Person στο Τμήμα Λογοθεραπείας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου.


Ο Φώτης Σπυρόπουλος


είναι δικηγόρος και οικονομολόγος. Έχει λάβει δύο μεταπτυχιακά διπλώματα, ένα στο ποινικό δίκαιο και ένα στην εγκληματολογία. Παρέδωσε και πρόκειται άμεσα να υποστηρίξει τη διδακτορική του διατριβή αναφορικά με την ασφάλεια των πληροφοριών στο διαδίκτυο. 


Από τον Αύγουστο του 2013 εκπροσωπεί την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως αν. μέλος της Ευρωπαϊκής Συμβουλευτικής Ομάδας Καταναλωτών (ΕΣΟΚ) – European Consultative Consumers’ Group (ECCG), διορισθείς με απόφαση της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Από το 2007 έως το 2009 και από το 2012 έως το 2013 θήτευσε ως αν. Καθηγητής Εγκληματολογίας στην Ελληνική Αστυνομική Ακαδημία.


Από τον Ιανουάριο του 2014 συνεργάζεται με τη Διεθνή Διαφάνεια Ελλάδος ως ειδικός σε θέματα πολιτικών της ΕΕ για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Είναι επίσης Νομικός Σύμβουλος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝ.ΚΑ) από τον Αύγουστο του 2010.


Από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούλιο του 2011 ήταν Νομικός Σύμβουλος της Αν. Υπουργού Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.


Έχει, επίσης, θητεύσει ειδικός βοηθός του τομέα ποινικών επιστημών της Νομικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (2007 – 2009) και την περίοδο αυτή είναι υπεύθυνος ακαδημαϊκών εργασιών στο μάθημα της Εγκληματολογίας. Ένα από τα θέματα τα οποία επιβλέπει είναι η βία στο σχολείο μεταξύ ανηλίκων.


Συμμετέχει σε νομοπαρασκευαστικές ομάδες εργασίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και είναι ειδικός επιστημονικός συνεργάτης του ΤΕΙ Μεσολογγίου (Εργαστήριο Κοινωνικών Ερευνών). Είναι, επίσης, ο αρχισυντάκτης του ηλεκτρονικού επιστημονικού περιοδικού του Εργαστηρίου Ποινικών και εγκληματολογικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Αθηνών www.theartofcrime.gr


Είναι ένας από τους πλέον ειδικούς στην Ελλάδα αναφορικά με το θέμα του bullying και έχει συγγράψει τη μονογραφία "Σχολικός τραμπουκισμός" η οποία έχει εκδοθεί από τις εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα. Έχει πραγματοποιήσει ομιλίες για το θέμα στην Ελλάδα και σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Έχει, τέλος, δημοσιεύσει αρκετά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και ιστοσελίδες.


Η Μαρκέλλα Καπλάνη


έλαβε το προπτυχιακό της (B.Sc.) στην Ψυχολογία από το Empire State College της Αμερικής και εν συνεχεία εξειδικεύτηκε στην Κλινική-Συμβουλευτική Ψυχολογία μέσω των μεταπτυχιακών της σπουδών (M.A.) από το LaSalle Univeristy. Η κα. Καπλάνη είναι, επίσης, κάτοχος πιστοποίησης 
στην Ειδική Αγωγή (PgCert).


Η κα. Καπλάνη έχει εκτενή εμπειρία στην εφηβική και παιδική ηλικία, συμβουλευτική γονέων, όπως και σε θέματα άγχους, κατάθλιψης και αυτο-εκτίμησης. Στο παρελθόν έχει συμμετάσχει σε προγράμματα στήριξης ατόμων με ψυχικές ασθνένειες στο Κέντρο Ημέρας του Nέου Kόσμου, ενώ παράλληλα έχει προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες στους δημότες Αγίου Δημητρίου μέσω της Κοινωνικής Υπηρεσίας που παρέχει ο δήμος.


Στην παρούσα φάση η κα. Καπλάνη είναι Συντονίστρια Προγράμματος Ειδικής Αγωγής σε ιδιωτικό Αμερικάνικο εκπαιδευτήριο, υποστηρίζοντας μαθητές όλων των ηλικιών ακαδημαϊκά αλλά και συμβουλευτικά.


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X