Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Πώς να μάθεις το παιδί να κάνει καλές παρέες ;
Πώς να μάθεις το παιδί να κάνει καλές παρέες ; thumbnail

Πώς να μάθεις το παιδί να κάνει καλές παρέες ;

Η φιλία είναι μία από τις σημαντικές αξίες που εξελίσσεται παράλληλα με την ανάπτυξη του ανθρώπου.  Είναι καλό οι γονείς να αρχίσουν να τη διδάσκουν στα παιδιά τους από πολύ μικρή ηλικία. Είναι μία μορφή αγάπης που βρίσκεται πάντα σε συνεχή εξέλιξη.


Για να διατηρηθεί μία φιλία χρειάζεται πολύ προσπάθεια και από τις δύο μεριές καθώς αναπτύσσονται συναισθήματα όπως ειλικρίνεια, εμπιστοσύνη, διακριτικότητα κ.α.


Ο κ. Στέλιος Μαντούδης (www.mandou.gr), Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής μας μιλάει για την αξία της φιλίας και από ποια ηλικία ξεκινάει να κάνει την εμφάνιση της.
 


Στη βρεφική ηλικία:
Από την ηλικία των 12-18 μηνών τα μωρά δίνουν τα πρώτα δείγματα της ανάγκης τους να δημιουργήσουν δεσμούς. Χαμογελούν, κινούν τα πόδια τους και αγγίζουν τα πρόσωπα των άλλων παιδιών όταν βρίσκονται σε χώρους, όπως η παιδική χαρά.
Στην παιδική ηλικία:
Στη ηλικία των 18 μηνών τα παιδιά έχουν την ανάγκη να παίζουν με συνομήλικους τους και δημιουργούν εύκολα και γρήγορα «φίλους» που ανά πάσα στιγμή μπορούν να τους αντικαταστήσουν. Στην πρώτη δημοτικού συνήθως αποκτούν τον πρώτο τους καλύτερο φίλο και αρχίζουν να μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα και δραστηριότητες.
Στην εφηβική ηλικία:
Ο έφηβος αρχίζει να απομακρύνεται ως ένα βαθμό από την οικογένεια του και αναζητά μέσα από τους φίλους την κατανόηση και τις απαντήσεις που δεν μπορούν να του δώσουν οι γονείς του. Επενδύει συναισθηματικά στις φιλίες του και επιλέγει να περνάει πολύ χρόνο μαζί τους, νιώθοντας πάντα πως εκείνοι τον καταλαβαίνουν καλύτερα. Μέσα από τη φιλία ανακαλύπτει καλύτερα τον εαυτό του.

Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν, από πολύ μικρή ηλικία, το παιδί τους να αναπτύξει φιλίες. Δώστε την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθεί από νωρίς και να συναναστρέφεται με άλλα παιδιά είτε σε μία παιδική χαρά είτε σε ένα παιδικό σταθμό. Ενθαρρύνετε την κοινωνικότητα του παιδιού σας λέγοντας του να καλεί φίλους στο σπίτι και να περνάει χρόνο μαζί τους. Ενισχύστε του το αίσθημα της μοιρασιάς και δώστε του να καταλάβει πόσο όμορφο είναι να παίζει με φίλους και να μοιράζεται μαζί τους τα παιχνίδια του. Σε περίπτωση που το παιδί σας δεν θέλει να καλέσει κάποιον φίλο στο σπίτι επικοινωνήστε με την παιδαγωγό και ρωτήστε αν έχει δημιουργήσει παρέες στο σχολείο. Πάρτε την πρωτοβουλία να καλέσετε εσείς κάποιο παιδάκι, είτε από εκεί, είτε από το φιλικό σας περιβάλλον. Εάν παρατηρήσετε οτι παρά τις προσπάθειες σας, το παιδί, προτιμάει να βρίσκετε απομονωμένο, απευθυνθείτε σε έναν Ειδικό προκειμένου να σας συμβουλεύσει.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X