Αρχική / Υγεία / Παθολογία / Τα ανθεκτικά μικρόβια «θα κοστίζουν περισσότερες ζωές απ’ όσες ο καρκίνος»
Τα ανθεκτικά μικρόβια «θα κοστίζουν περισσότερες ζωές απ’ όσες ο καρκίνος» thumbnail

Τα ανθεκτικά μικρόβια «θα κοστίζουν περισσότερες ζωές απ’ όσες ο καρκίνος»

Οι λοιμώξεις από ανθεκτικά μικρόβια θα κοστίζουν ετησίως 10 εκατομμύρια ζωές έως το 2050 (είναι περισσότερες από τα σημερινά θύματα του καρκίνου), αν δεν ληφθούν επειγόντως μέτρα, σύμφωνα με μία νέα έκθεση.


Η έκθεση προβλέπει ότι μόνο στην Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική θα πεθαίνουν κάθε χρόνο σχεδόν 700.000 άνθρωποι – αριθμός που σήμερα αντιστοιχεί στο παγκόσμιο σύνολο!


Επιπλέον, το συνολικό οικονομικό κόστος των μικροβίων θα ανέλθει στα 100 τρισεκατομμύρια δολάρια.


Την έκθεση που τιτλοφορείται «Review of Antimicrobial Resistance 2014» παρουσίασε ο οικονομολόγος Τζιμ Ο’Νιλ, στον οποίο ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανέθεσε τον Ιούλιο να υπολογίσει το μελλοντικό κόστος των μικροβίων που γίνονται ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης τους.


Ο κ. Ο’Νιλ είπε στο BBC ότι το κόστος αυτό ισούται με το 35πλάσιο του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) της Βρετανίας και οφείλεται στην μείωση του πληθυσμού εξαιτίας των θανάτων και στις επιπτώσεις της παρατεταμένης νοσηλείας των ιδίων και πολλών άλλων εκατομμυρίων που τελικά θα σωθούν.


Η αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά αποτελεί σήμερα τεράστιο πρόβλημα σε όλο τον κόσμο. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα είναι η «πρωταθλήτρια», αφού είναι γνωστό ότι παίρνουμε αντιβιοτικά με κάθε βήχα και συνάχι, παρότι στο 95% των περιπτώσεων αυτά τα συμπτώματα οφείλονται σε ιούς και συνεπώς δεν τα «πιάνουν» τα αντιβιοτικά.


Σύμφωνα με την έκθεση, σε Ευρώπη και ΗΠΑ πεθαίνουν σήμερα τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι εξαιτίας των ανθεκτικών μικροβίων, αλλά τα επόμενα 35 χρόνια ο αριθμός τους θα πολλαπλασιασθεί.


Ο κ. Ο’Νιλ επισήμανε ότι οι νέες προβλέψεις αποτελούν στην πραγματικότητα το… αισιόδοξο σενάριο, διότι δεν εξετάζουν τι θα συμβεί αν επιδεινωθούν τα ποσοστά μικροβιακής αντοχής στον υπερθετικό βαθμό, δηλαδή σε σημείο που να μην αποδίδουν καθόλου, όπως πολλοί ειδικοί φοβούνται ότι θα συμβεί.


Αν τυχόν φτάσει ο πλανήτης στο σημείο της αχρηστίας των αντιβιοτικών, το κόστος σε ζωές και χρήματα θα είναι πολλαπλάσιο.


Οι εγχειρήσεις αντικατάστασης ισχίου, λ.χ., οι καισαρικές τομές, η χημειοθεραπεία και οι μεταμοσχεύσεις είναι μερικές από τις πολλές θεραπείες στις οποίες απαιτείται λήψη αντιβιοτικών.


Σύμφωνα με την νέα έκθεση, οι καισαρικές συμβάλλουν σήμερα στο 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ, οι αρθροπλαστικές ισχίου στο 0,65%, τα αντινεοπλασματικά φάρμακα στο 0,75% και οι μεταμοσχεύσεις στο 0,1% – βάσει του αριθμού των ζωών που σώζονται και της ζωής με κακή υγεία που αποτρέπεται σε ανθρώπους αναπαραγωγικής ηλικίας.


Δίχως τα αντιβιοτικά, οι συγκεκριμένες επεμβάσεις θα γίνονται επικίνδυνες και σε πολλές περιπτώσεις αδύνατες – και αυτό θα αύξανε κατά ακόμα 100 τρισεκατομμύρια δολάρια το κόστος έως το 2050!


tanea.gr


 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X