Αρχική / Υγεία / Ογκολογία / Πόσες είναι οι πιθανότητες επιβίωσης από καρκίνο του εντέρου;
Πόσες είναι οι πιθανότητες επιβίωσης από καρκίνο του εντέρου; thumbnail

Μάρθα, 58 ετών

Πόσες είναι οι πιθανότητες επιβίωσης από καρκίνο του εντέρου;

ΕΡΩΤΗΜΑ
Καλημέρα και χρόνια πολλά. Η κουμπαρά μου έχει επιθετικό καρκίνο εντέρου με μετάσταση πνεύμονα, συκώτι  και θα κάνει κολοστομία. Τι ποσοστά επιβιώσης θα έχει; Είναι στο 4ο στάδιο και έχει αρχίσει χημείοθεραπεία. Τι όφελος θα έχει; Θα ζήσει;


Στο ερώτημα απάντησε ο Πουλάκης Σ. Απόστολος, Γαστρεντερολόγος 


ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η 5ετής επιβίωση σε καρκίνο παχέος εντέρου σταδίου IV εκτιμάται συνολικά στο 10%. Η πρόγνωση είναι γενικά χειρότερη όταν κατά τη διάγνωση έχουμε απόφραξη, διάτρηση, ελκωτικού τύπου ανάπτυξη του όγκου και πολύ υψηλό CEA. Χωρίς καθόλου αγωγή η επιβίωση περιορίζεται σε λίγους μήνες. Με τις νεώτερες τεχνικές και μεθόδους υπάρχει υπό όρους η δυνατότητα αντιμετώπισης και των μεταστατικών εστιών του ήπατος ανεβάζοντας την 5ετή επιβίωση στο 20-40% αλλά αυτό απουσία μη εξαιρέσιμης εξωηπατικής εστίας.


Από  τα γραφόμενα συμπεραίνω πως η ασθενής έχει ήδη απομακρυσμένες μεταστάσεις  πέραν του ενός οργάνου χωρίς όμως σαφή αναφορά του αριθμού, του μεγέθους, της θέσης και εν γένει της εξαιρεσιμότητας αυτών(…έτσι και αλλιώς αυτό είναι δουλειά του εξειδικευμένου χειρουργού να το κρίνει σε συνεννόηση πάντα με τον ακτινολόγο και φυσικά τον ογκολόγο). Δεν μπορώ να πω πολλά για τη διαχείριση αυτών των μεταστάσεων  και νομίζω πως ο θεράπων ιατρός είναι ο καταλληλότερος να απαντήσει στις απορίες σχετικά με τη θεραπεία, την χημειοθεραπεία και τις επιπλοκές της.


Γενικά οι «στατιστικές» είναι δυσοίωνες σε ό,τι αφορά το θεραπευτικό αποτέλεσμα. Όμως ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και διαφορετικός ενώ πριν την λήψη της απόφασης πρέπει να σκεφτεί κανείς πως έναν πιο εφικτό στόχο αποτελεί η βελτίωση της ποιότητας της υπόλοιπης ζωής.


 


 


Βιογραφικό
Ο ιατρός Απόστολος Πουλάκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1976. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι γαστρεντερολόγος και έχει ειδικευθεί στην Γαστρεντερολογική Κλινική του Αντικαρκινικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Αθηνών «Άγιος Σάββας» όπου και εκπαιδεύτηκε στην επεμβατική ενδοσκόπηση αλλά και στην Γαστρεντερολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Γκέτεμποργκ «Sahlgrenska» με εκπαίδευση στις νεώτερες τεχνικές μελέτης της κινητικής του οισοφάγου όπως μανομετρία υψηλής ανάλυσης (High Resolution Manometry) και οισοφαγικής εμπέδησης (Impedance). Έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε Γαστρεντερολογικά συνέδρια σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ασκεί την ιατρική στον ιδιωτικό τομέα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην επεμβατική ενδοσκόπηση και την κινητική του οισοφάγου.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X