Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Πώς να μάθεις το παιδί να πηγαίνει μόνο τουαλέτα;
Πώς να μάθεις το παιδί να πηγαίνει μόνο τουαλέτα;  thumbnail

Nτίνα, 32 ετών

Πώς να μάθεις το παιδί να πηγαίνει μόνο τουαλέτα;

Aναγνώστριά μας ρωτά: 


Γεια σας έχω μια κόρη 3 χρονών και 10 μηνών και έχω πρόβλημα με την εκπαίδευση της τουαλέτας. Το καλοκαίρι που αρχίσαμε την προσπάθεια κάποιες φορές χρησιμοποιούσε το γιογιό και κάποιες όχι Επειδή όμως αρνιόταν πεισματικά να χρησιμοποιήσει το γιογιό ή την τουαλέτα με συνέπεια να κρατάει τα τσισάκια του πολλές ώρες φοβηθήκαμε και του βάζαμε πάνα μόνο όταν ήθελε να κάνει τσισάκια του και κακά του. Τώρα ακόμα αρνείται να πάει τουαλέτα και θέλει να του βάλεις την πάνα και αν δεν την βάλουμε βρέχει το βρακί του και κάτω Μπορείτε να μας πείτε τι να κάνουμε. Ευχαριστώ πολύ.


Αγαπητή αναγνώστρια στο ερώτημά σας απαντά 


Αγαπητή Ντίνα, στο ερώτημά σου απαντά ο ψυχολόγος Παναγιώτης Μυλωνάς. Δεν πρέπει ούτε να φοβάστε, ούτε να απογοητεύστε. Είναι χρήσιμο να θυμάστε  ότι δεν μπορείτε να πιέσετε ένα παιδί να χρησιμοποιήσει  το γιο γιο ή την τουαλέτα. Το κάθε παιδί είναι διαφορετικό στη χρονική στιγμή που δεν χρειάζεται πια να φοράει πάνα. Κάνατε καλά που αρχίσατε σε αυτή την ηλικία και κάνατε μια αρχή στην εκπαίδευση της τουαλέτας.  Υπάρχουν σημάδια που δείχνουν πότε ένα παιδί είναι έτοιμο για την εκπαίδευση, για παράδειγμα όταν γνωρίζει πότε θέλει να ουρήσει και σας το πεί εκ των προτέρων. Να θυμάστε όμως ότι η εκπαίδευση παίρνει κάποιο χρονικό διάστημα και ειναι σταδιακή. 


Εάν ένα παιδί δεν είναι έτοιμο, δεν θα μπορέσετε να το αναγκάσετε να χρησιμοποιήσει  το γιο γιο ή την τουαλέτα.  Σύντομα θα θέλει από μόνο του να  το κάνει, για παράδειγμα δεν θα θέλει να φοράει πάνα στο σχολείο ή στον παιδικό σταθμό.


Γράφετε ότι η κόρη σας αρνιέται να χρησιμοποιήσει το γιο γιο. Αναρωτιέμαι αν έχετε απογοητευτεί από την αρνησή της και αν και η ίδια έχει αντιληφθεί την εκπαίδευση σαν μια μάχη μεταξύ σας και έχει πεισμώσει. Ίσως είναι αγχωμένη και ανήσυχη και αν προσπαθήσετε να είστε ήρεμη και υπομονετική θα διευκολύνετε και θα εξομαλύνετε την κατάσταση.  Βάλτε της πάλι την πάνα και περιμένετε κάποιες βδομάδες πριν αρχίσετε ξανά την προσπάθεια.  Σε πρακτικό επίπεδο, αφήστε σε κοινή θέα το γιο γιο, κάπου που το παιδί μπορεί να το βλέπει , θα εξοικοιωθεί με τη χρησιμότητά του και θα κατανοήσει το σκοπό του. Αν έχετε ένα μεγαλύτερο παιδί, θα βοηθούσε το νεότερο παιδί να δεί το αδερφάκι του να το χρησιμοποιεί. Βοηθάει επίσης να αφήσετε το παιδί σας να σας δεί να χρησιμοποιείτε την τουαλέτα και να του εξηγήσετε τι κάνετε. 


Όταν είναι έτοιμη και τα καταφέρει να χρησιμοποιήσει το γιο γιο, θα είναι πολύ ευχαριστημένη με τον εαυτό της. Δώστε της και εσείς έναν μικρό έπαινο αλλά να θυμάστε ότι μπορεί να υπάρξουν ατυχήματα στην αρχή, ειδικά τη νύχτα. Συνήθως παίρνει λίγο μεγαλύτερο διάστημα για τα παιδιά να μάθουν να είναι στεγνά μεσα στη νύχτα.


Σε γενικές γραμμές, να θυμάστε ότι δεν πρέπει να ανησυχείτε, ούτε να απογοητεύστε και ούτε να πιέσετε το παιδί σας. Να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι με το καιρό το ίδιο το παιδί θα θέλει να είναι στεγνό και να χρησιμοποιεί τη τουαλέτα.  Στο μεταξύ εσείς μπορείτε να υποστηρίξετε τη συμπεριφορά που θέλετε. Το παιδί πρέπει να γνωρίζει και να νιώθει ότι είστε διπλα του και θα το βοηθήσετε με υπομονή να μάθει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα. Είναι, τέλος, σημαντικό να συμβουλευθείτε τον παιδίατρο σας για περαιτέρω συμβουλές. Καλή επιτυχία.  Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X