Αρχική / More / Life stories / O Βασιλιάς Αμπντάλα και η Βασίλισσα της καρδιάς του Ράνια!
O Βασιλιάς Αμπντάλα και η Βασίλισσα της καρδιάς του Ράνια! thumbnail

O Βασιλιάς Αμπντάλα και η Βασίλισσα της καρδιάς του Ράνια!

Ο βασιλιάς Αμπντάλα είναι ο μεγαλύτερος γιος του βασιλιά Χουσείν και της βασίλισσας Μούνα. Γεννήθηκε στο Αμμάν το 1962 και έχει το όνομα του παππού του, του βασιλιά Αμπντάλα του Α΄, που είναι ο ιδρυτής της σύγχρονης Ιορδανίας.


Ξεκίνησε την εκπαίδευση του στο Ισλαμικό Κολέγιο του Αμμάν και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.


Ο νεαρός πρίγκηπας, άνθρωπος της δράσης, εντάχθηκε στο Βρετανικό Στρατό και υπηρέτησε για κάποιο διάστημα.


Στις 7 Φεβρουαρίου του 1999 με το θάνατο του πατέρα του, έγινε βασιλιάς. Ο Χουσεΐν είχε διορίσει τον Αμπντάλα διάδοχο από τις 24 Ιανουαρίου 1999 και αντικατέστησε τον αδερφό του, Χασάν. Ο Αμπντάλα τροποποίησε τον Ποινικό Κώδικα της Ιορδανίας και του ασκήθηκε κριτική για περιορισμό της ελευθερίας λόγου.


Με την πολιτική του φρόντισε να ανορθώσει την οικονομία της χώρας του. Ο αναλφαβητισμός μειώθηκε στο 10%.Οι επενδύσεις από τις χώρες της Δύσης αυξήθηκαν, άλλωστε διατηρεί πάντα καλές σχέσεις μαζί τους. Στις 28 Νοεμβρίου 2004 ο Αμπντάλα αφαίρεσε τον τίτλο του διαδόχου του θρόνου από τον δίδυμο αδερφό του, Χαμζά, χωρίς να ορίσει άλλο διάδοχο.


Ο ΈΡΩΤΑΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ


Έπειτα από 20+ χρόνια ευτυχισμένου γάμου που έφερε και τέσσερα παιδιά, η ιστορία αγάπης της βασίλισσας Ράνια της Ιορδανίας με τον σύζυγό της βασιλιά Αμπντάλα ακούγεται ακόμα σαν παραμύθι. 

Από εκείνα τα παραμύθια που γίνονται ένα με την πραγματικότητα και έχουν για πρωταγωνιστές πρίγκιπες και βασιλιάδες. Τ

Λεπτομέρειες για τη γνωριμία τους, για το πού και το πώς έγινε η πρώτη συνάντησή τους, το ολίγων μηνών φλερτ τους και το μυστικό όπλο με το οποίο ο Αμπντάλα έπεισε την όμορφη Ράνια να του πει το «ναι» αναφέρονται λεπτομερώς στην αυτοβιογραφία του Ιορδανού βασιλιά με τίτλο «Our Last Best Chance: The Pursuit of Peace in a Time of Peril». 

Εκτός από λεπτομέρειες άγνωστες στον πολύ κόσμο που δίνουν μιαν άλλη πολιτική διάσταση για τα πράγματα στη Μέση Ανατολή, ο βασιλιάς της Ιορδανίας μιλάει και για κομμάτια της προσωπικής του ζωής ως σύζυγος και ως πατέρας τεσσάρων παιδιών. 

Η ΓΛΥΚΙΑ… ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Τον Ιανουάριο του 1993, η τότε 23χρονη Παλαιστίνια Ράνια Αλ Γιασίν ήταν προσκεκλημένη σε ένα δείπνο φίλων. Η καταγωγή της ως κόρη γιατρού αλλά και οι σπουδές της στα οικονομικά και στους υπολογιστές -ήταν ήδη υπάλληλος της Apple- της είχαν δώσει την ευκαιρία να έχει σχέσεις με την υψηλή κοινωνία. 

Σε εκείνο το δείπνο προσκεκλημένος ήταν και ο διάδοχος του θρόνου της Ιορδανίας, ο πρίγκιπας Αμπντάλα, αλλά για τη Ράνια αυτό δεν σήμαινε τίποτε. Είχε ήδη αποφασίσει να παντρευτεί κάποιον άλλον, όμως εκείνο το βράδυ στάθηκε μοιραίο και άλλαξε τα πάντα στη ζωή της. «Ηταν έρωτας με την πρώτη ματιά» γράφει ο ισχυρός άνδρας της Ιορδανίας εξιστορώντας εκείνη τη συνάντηση.   • «Ακούγεται ονειροπόλο και ίσως αστείο, αλλά έτσι ήταν. Ερωτας από την πρώτη στιγμή» είχε πει και στη συνέντευξή του στην Κριστιάν Αμανπούρ στην εκπομπή «60 Minutes». Στην ίδια εκείνη συνέντευξη η όμορφη Ράνια είχε παραδεχτεί ότι την είχε εντυπωσιάσει που ένας πρίγκιπας της είχε δώσει τόση σημασία, αλλά τελικά αυτό που ήταν πάνω απ’ όλα ήταν η συνάντηση ενός αγοριού με ένα κορίτσι, όπως είχε πει: «Τόσο απλά και τόσο αληθινά ήταν όλα…». Υστερα από εκείνο το δείπνο, ο πρίγκιπας Αμπντάλα βρήκε το τηλέφωνό της και της τηλεφώνησε. «Μη φοβάσαι», της είπε για να την καθησυχάσει, «δεν έχω κακές προθέσεις». Το φλερτ αυτό κράτησε δύο μήνες. Λίγο πριν η πρόταση γάμου γίνει και επισήμως, ο πρίγκιπας Αμπντάλα της μίλησε για την πρόθεσή του να την κάνει γυναίκα του. 

Σε εκείνη τη συζήτηση μάλιστα, αναφέρει με χιούμορ στην αυτοβιογραφία του, της πρόσφερε και ένα σοκολατάκι. Η Ράνια, που είναι γνωστή για την αγάπη της στα γλυκά και ιδιαίτερα στις σοκολάτες, του είπε το «ναι» αμέσως. «Την έπεισα να μου πει το ναι με ένα σοκολατάκι» γράφει ο Αμπντάλα στο βιβλίο του. 

Η επίσημη πρόταση γάμου έγινε με κάθε εθιμοτυπικό και όπως απαιτεί αυστηρά η παράδοση. Ο πατέρας του πρίγκιπα Αμπντάλα, ο βασιλιάς Χουσεΐν, επισκέφθηκε το σπίτι της Ράνια και εκ μέρους του πρωτότοκού του ζήτησε από τον πατέρα της το χέρι της κόρης του. Οταν η μητέρα του Χουσεΐν, η βασίλισσα Ζέιν, είδε τη Ράνια, εντυπωσιάστηκε από την ομορφιά της και προφητικά της είπε: «Είναι γραμμένο να γίνεις το διαμάντι της οικογένειας Χασμίτ» (το όνομα της βασιλικής οικογένειας). 


 


Η βασίλισσα Ράνια


Μητέρα πλέον 4 παιδιών του Χουσεΐν (28 Ιουνίου 1994) της Ιμάν (27 Σεπτεμβρίου 1996) της Σάλμα (26 Σεπτεμβρίου 2000) και του Χασέμ ( 30 Ιανουαρίου 2005)


 Xωρίς να κρύβεται πίσω από τη σκιά του συζύγου της, η βασίλισσα Ράνια θεωρείται μια από τις πιο ισχυρές γυναίκες του κόσμου, εστιάζει την ενέργειά της, υπέρ των δικαιωμάτων της γυναίκας, ενώ σε τακτικές εμφανίσεις της στην τηλεόραση μιλάει για τις λανθασμένες αντιλήψεις που έχει ο κόσμος για το Ισλάμ.


Ψηφίστηκε ως η τρίτη πιο όμορφη γυναίκα του κόσμου από το περιοδικό «Ηarper΄s & Queen», έδωσε συνέντευξη στην Όπρα Γουίνφρεϊ, εμφανίστηκε μαζί με τον Μπόνο των U2 στο «Vanity Fair» και χαρακτηρίστηκε μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες του κόσμου από το περιοδικό «Forbes».


Έχει χρησιμοποιήσει τη θέση της για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των διαφόρων τομέων της κοινωνίας στην Ιορδανία αλλά και στο εξωτερικό. Στην Ιορδανία δραστηριοποιείται και υποστηρίζει την εκπαίδευση, την χειραφέτηση, τον τουρισμό και την νεολαία. Σε παγκόσμιο επίπεδο υποστηρίζει ένθερμα την παγκόσμια εκπαίδευση και τον διαπολιτισμικό και διαθρησκευτικό διάλογο.
Η διαμαντένια λάμψη της βασίλισσας Ράνια…

Στα χρόνια που ακολούθησαν, τα λόγια της γηραιάς βασίλισσας βγήκαν πέρα έως πέρα αληθινά. Η ύπαρξη της Ράνια φώτισε το παλάτι της Ιορδανίας και έδωσε τόση λάμψη και χλιδή στη μοναρχία της Ιορδανίας, που ελάχιστοι ιστορικά έχουν καταφέρει κάτι τέτοιο και όχι μόνο στη Μέση Ανατολή αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Η Ράνια έχει καταφέρει να δώσει μια κοσμοπολίτικη χροιά και ένα ευρωπαϊκό προφίλ στη χώρα της, που ούτε ολόκληρη στρατιά από διπλωμάτες δεν θα τα κατάφερνε με τέτοια επιτυχία. 

Είναι διάσημη σε όλον τον κόσμο και είναι από τις πιο αγαπητές και αξιόλογες προσωπικότητες στον κόσμο. Χωρίς υστερίες, χωρίς πολλά λόγια, χωρίς τυμπανοκρουσίες και μεγαλεπήβολες δηλώσεις, η Ράνια είναι πάντα στην κορυφή κάθε εκδήλωσης που θα παραβρεθεί. 

Είναι απλή, προσιτή και ακούει υπομονετικά όποιον έχει κάτι να της πει. Εκτός από τις πολλές υποχρεώσεις της που απαιτεί ο ρόλος της ως βασίλισσα, έχει να φροντίσει και τέσσερα παιδιά. Φυσικά και έχει βοήθεια, αλλά δεν είναι από εκείνες που θα άφηναν την κύρια φροντίδα και την ανατροφή των παιδιών της σε νταντάδες. Η αεικίνητη Ράνια έχει να παρουσιάσει και ένα πλούσιο φιλανθρωπικό έργο με επίκεντρο κυρίως τα παιδιά, που πέφτουν θύματα βίας, πολέμων ή που ζουν σε ιδρύματα.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X