Αρχική / More / Life stories / Η άγρια δολοφονία του αντιπάλου του Πούτιν;Τι λέει η καλλονή σύντροφος του;
Η άγρια δολοφονία του αντιπάλου του Πούτιν;Τι λέει η καλλονή σύντροφος του; thumbnail

Η άγρια δολοφονία του αντιπάλου του Πούτιν;Τι λέει η καλλονή σύντροφος του;

Ενας από τους πιο χαρισματικούς ηγέτες της ρωσικής πολιτικής σκηνής, ένας φιλελεύθερος μεταρρυθμιστής, στενός συνεργάτης του πρώην προέδρου Μπόρις Γιέλτσιν και στη συνέχεια σφοδρός επικριτής του νυν προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Αυτός ήταν ο Μπόρις Νεμτσόφ, ο οποίος δολοφονήθηκε εν ψυχρώ στα 55 του χρόνια, στην καρδιά της Μόσχας, κοντά στο Κρεμλίνο. 

Πυρηνικός επιστήμονας, περιβαλλοντολόγος και πατέρας τεσσάρων παιδιών, ο Νεμτσόφ άρχισε την καριέρα του λίγο πριν από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, όταν εκλέχτηκε για πρώτη φορά το 1990 στο Ανώτατο Σοβιέτ, το σοβιετικό Κοινοβούλιο. Για την πίστη του, ο Γέλτσιν τον επιβράβευσε στη συνέχεια με τη θέση του περιφερειάρχη του Νίζνι Νόβγκοροντ. 

Νέος, ευφραδής, άριστος γνώστης της Αγγλικής και επιδέξιος χειριστής των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ο Νεμτσόφ ήταν μία πολύ καλή βιτρίνα για τις ξένες επενδύσεις στη Ρωσία. Πολύ γρήγορα κέρδισε μία θέση ανάμεσα στους εξέχοντες πολιτικούς στη Ρωσία, ενώ για πολλούς πολιτικούς αναλυτές ήταν τότε ο βέβαιος διάδοχος του Γιέλτσιν. 

Το 1997 ορίστηκε πρώτος αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, αρμόδιος για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, μία θέση την οποία μάλλον μετάνιωσε που ανέλαβε, καθώς από εκεί κι έπειτα ξεκίνησε η πολιτική παρακμή του. Οποιεσδήποτε προεδρικές φιλοδοξίες του υπονομεύτηκαν από την οικονομική κρίση, τον Αύγουστο το 1998, οπότε έχασε και τη θέση του από την κυβέρνηση. 

Τα επόμενα χρόνια, ο Νεμτσόφ υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος πολλών κομμάτων του φιλοδυτικού χώρου. Τελευταίο ήταν το Κόμμα Λαϊκής Ελευθερίας. Ηταν επίσης τόσο σκληρός πολέμιος της πολιτικής του Πούτιν που είχε εκφράσει δημόσια πολλές φορές φόβους για τη ζωή του. Μεταξύ πολλών άλλων, ο Νεμτσόφ κατηγορούσε τον Πούτιν για τον ρόλο της Ρωσίας στην κρίση στην Ουκρανία, την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, αλλά και τη διαφθορά στις προετοιμασίες για τους Χειμερινούς Ολυμ


πιακούς Αγώνες του Σότσι, το 2014. 

Μαζί με τους επίσης αντιπολιτευόμενους Αλεξέι Ναβάλνι και Γκάρι Κασπάροβ, πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή και εκ των κορυφαίων σκακιστών στον κόσμο, ο Νεμτσόφ ήταν ηγετική μορφή στις μεγάλες πορείες της αντιπολίτευσης στη Μόσχα, μετά τις αμφιλεγόμενες εκλογές του 2011. Για τη συμμετοχή του στις διαδηλώσεις είχε συλληφθεί και είχε τεθεί υπό κράτηση επί 15 μέρες στα τέλη του 2011. 


Eίχε «αποδείξεις» σχετικά με την παρουσία Ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία τις οποίες ήταν έτοιμος να δημοσιοποιήσει. 


Αυτό επιβεβαίωσε ο φίλος του Ιλία Γιασίν. «Διέθετε αποδείξεις. Βρισκόταν σε επικοινωνία στο Ιβάνοβο, το Γιάροσλαβ και σε άλλες πόλεις με συγγενείς Ρώσων στρατιωτών που είχαν σκοτωθεί στην Ουκρανία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γιασίν, επικεφαλής του κινήματος της αντιπολίτευσης Solidarnost και ένας από τους στενότερους φίλου του Νεμτσόφ.


Ο Γιασίν εξέφρασε τους φόβος του ότι οι αποδείξεις αυτές δε θα δουν ποτέ το φως της δημοσιότητας.


«Δε γνωρίζω πώς είχε αποκτήσει αυτές τις πληροφορίες. Οι ερευνητές πήγαν στο σπίτι του δύο ώρες μετά τη δολοφονία του, την επόμενη ημέρα πήγαν στο γραφείο του. Πήραν μαζί τους έγγραφα και έχουν αποκλείσει την πρόσβαση» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.


Τις πληροφορίες αυτές φαίνεται πως τις είχε συγκεντρώσει σε «μία έκθεση με τίτλο "Ο Πούτιν και ο πόλεμος"» την οποία επρόκειτο να δημοσιεύσει σύντομα, είχε εκμυστηρευτεί ο Μπόρις Νεμτσόφ δύο ημέρες πριν από τη δολοφονία του, σύμφωνα με τον Ιλία Γιασίν.


«Νομίζω ότι είχε ολοκληρώσει την έρευνα, θα προκαλούσε αίσθηση» τόνισε ο Γιασίν στο δίκτυο της αντιπολίτευσης Dojd.


«Όμως δε μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η δολοφονία του συνδέεται συγκεκριμένα με την υπόθεσή αυτή. Μου φαίνεται ότι πρόκειται για ένα σημαντικό δεδομένο στο οποίο η έρευνα πρέπει να επικεντρωθεί».


Ο Μπόρις Νεμτσόφ είχε εκδώσει πολλές εκθέσεις κατά το παρελθόν, μία εκ των οποίων αφορούσε τη διαφθορά κατά την προετοιμασία των χειμερινών ολυμπιακών αγώνων του 2014 στο Σότσι.

TΙ ΛΕΕΙ Η ΚΑΛΛΟΝΗ ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΤΟΥ ΝΕΜΤΣΟΦ
Η γυναίκα που συνόδευε τον Μπορίς Νεμτσόφ τη στιγμή της δολοφονίας του έσπασε τη Δευτέρα της σιωπή της, λέγοντας ότι δεν είδε το δολοφόνο του Ρώσου επικριτή του Κρεμλίνου, ο οποίος έπεσε νεκρός ενώ περπατούσε μαζί με την Ουκρανή φίλη του, σε μια γέφυρα κοντά στο Κρεμλίνο.


Το μοντέλο από την Ουκρανία Άννα Ντουρίτσκαγια μιλώντας σχεδόν μονολεκτικά και με παγωμένο βλέμμα είπε ότι δεν θυμάται πολλά από τη στιγμή της δολοφονίας του Νεμτσόφ και όσα ακολούθησαν την Παρασκευή το βράδυ.


Όπως είπε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Dozhd δεν είχε παρατηρήσει κάτι ύποπτο, ενώ νωρίτερα είχαν δειπνήσει με τον Νεμτσόφ σε ένα εστιατόριο με θέα στην Κόκκινη Πλατεία. Δεν αντιλήφθηκε αν κάποιος τους ακολούθησε κατά μήκος του ποταμού όπου βρίσκεται η γέφυρα και στο δρόμο προς το διαμέρισμα του Νεμτσόφ.


«Δεν θέλω να απαντήσω σε ερωτήσεις σχετικά με το τι συνέβη στη γέφυρα. Δεν θέλω να μιλήσω γι 'αυτό», είπε η Άννα Ντουρίτσκαγια.«Είμαι σε πολύ δύσκολη ψυχολογική κατάσταση, δεν μπορώ να μιλήσω γι 'αυτό. Νιώθω άσχημα… δεν είδα κανέναν. Δεν ξέρω από πού ήρθε, ήταν πίσω από την πλάτη μου», είπε για τον ή τους δολοφόνους του Μπόρις Νεμτσόφ.


«Έχω κάθε δικαίωμα να εγκαταλείψω το έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Δεν είμαι ύποπτη. Είμαι ένας μάρτυρας που έδωσε πλήρη αναφορά και έκανε ότι είναι δυνατόν για να βοηθήσει την έρευνα», συμπλήρωσε η 24χρονη κοπέλα. Η Ντουρίτσκαγια είπε επίσης ότι από τη στιγμή της δολοφονίας του Νεμτσόφ βρίσκεται υπό συνεχή επιτήρηση και πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να παραστεί στην κηδεία του Νεμτσόφ, που αναμένεται να γίνει αύριο Τρίτη. Το μόνο που θέλει, όπως είπε, είναι να γυρίσει πίσω στο σπίτι της μητέρα της στην Ουκρανία.


«Δεν μου επιτρέπεται να πάω πουθενά χωρίς αυτούς» είπε η Ντουρίτσκαγια αναφερόμενη στα μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας που την επιτηρούν. «Μου εξήγησαν ότι αυτό γίνεται για λόγους ασφαλείας» συμπλήρωσε η νεαρή.


Οι έχοντες το γενικό πρόσταγμα των ερευνών την έχουν ανακρίνει αρκετές φορές, έχουν ερευνήσει τα προσωπικά της αντικείμενα και έχουν πάρει τις κάρτες SIM από τα κινητά της τηλέφωνα. Η Ντουρίτσκαγια είπε ότι αρχικά ανακρίθηκε για πολλές ώρες χωρίς δικηγόρο ή κάποιον εκπρόσωπο από την ουκρανική πρεσβεία. Η νεαρή κοπέλα είπε επίσης ότι συνδεόταν με τον Μπορίς Νεμτσόφ τα τελευταία τρία χρόνια.


Οι ρωσικές αρχές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα που ενδεχομένως οδήγησαν στην δολοφονία του Νεμτσόφ και έχουν καταλήξει σε μια σειρά από πιθανά κίνητρα. Ένα από αυτά είναι η πιθανότητα ο Μπορίς Νεμτσόφ να έπεσε θύμα μιας ζηλιάρας πρώην ερωμένης, κάτι που αποκλείει η Άννα Ντουρίτσκαγια.


«Δεν νομίζω τίποτα. Δεν μπορώ να σκεφτώ αυτή τη στιγμή. Δεν ξέρω ποιος το έκανε», είπε χαρακτηριστικά η νεαρή Ουκρανή.


  


ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ


Χιλιάδες Ρώσοι συγκεντρώθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στη Μόσχα μπροστά από το Κέντρο Ζαχάρωφ όπου άρχισε η κηδεία του Μπόρις Νεμτσόφ που δολοφονήθηκε με τέσσερις σφαίρες στην πλάτη, σε ηλικία 55 ετών, το βράδυ της Παρασκευής, κοντά στο Κρεμλίνο.


Η σορός του Νεμτσόφ τέθηκε σε προσκύνημα  από τις 09:00 έως τις 13:00 (ώρα Ελλάδος) για έναν τελευταίο φόρο τιμής στο Κέντρο Ζαχάρωφ, μουσείο αφιερωμένο στα ανθρώπινα δικαιώματα και στον Αντρέι Ζαχάρωφ, τον ακαδημαϊκό και αντιφρονούντα που αντιπαρατέθηκε και συγκρούστηκε με το σοβιετικό ολοκληρωτικό καθεστώς, ενώ ακολούθησε η ταφή στο κοιμητήριο Τρογεκουρόβσκογιε της Μόσχας.


 


«Ήταν κάποιος που τον ένιωθα κοντά μου. Ήθελα να τον αποχαιρετήσω. Ήταν ένας χαρισματικός άνθρωπος, είχε αρχές. Δεν με νοιάζει ποιος τον σκότωσε. Είναι μια ανεπανόρθωτη απώλεια», δηλώνει η ψυχολόγος Μαρία Κονιάκοβα.


Η μητέρα του Νεμτσόφ, καθισμένη δίπλα στο ανοικτό φέρετρο, σύμφωνα με την ορθόδοξη χριστιανική παράδοση, δέχεται συλλυπητήρια. Ανώνυμοι και προσωπικότητες όπως ο πρώην πρωθυπουργός Μιχαήλ Κασιάνοφ, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τζον Μέιτζορ και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζον Τεφτ προσήλθαν και άφησαν λουλούδια.Η δολοφονία του πολιτικού αντιπάλου του Βλαντίμιρ Πούτιν υπό συνθήκες που προκαλούν ερωτήματα συγκλόνισε τη Ρωσία, ενώ οι συνεργάτες του ρώσου προέδρου αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή.


Σε μια κίνηση συμφιλίωσης από το Κρεμλίνο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αρκάντι Ντβόρκοβιτς συμμετείχε σήμερα στο πένθος, προσερχόμενος στο Κέντρο Ζαχάρωφ για να αποτίσει φόρο τιμής στον νεκρό και να αφήσει κόκκινα λουλούδια δίπλα στο ανοικτό φέρετρο.


 


Η κηδεία του πρώην αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης υπό τον Μπόρις Γιέλτσιν που έγινε σφοδρός πολέμιος του Βλαντίμιρ Πούτιν τελέστηκε με την παρουσία πρεσβευτών ευρωπαϊκών χωρών και άλλων ξένων αξιωματούχων, ανάμεσά τους ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Λίνας Λινκεβίσιους, ο δήμαρχος της Ρίγας, της πρωτεύουσας της Λετονίας, Νιλς Ουσάκοβς και ο πολωνός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Κόνραντ Πάουλικ.


Ορισμένοι ξένοι πολιτικοί που είχαν ανακοινώσει ότι επρόκειτο να παραστούν στην κηδεία εμποδίστηκαν από τις ρωσικές αρχές, όπως ο ππρόεδρος της πολωνικής Γερουσίας Μπόγκνταν Μπορούσεβιτς δήλωσε ότι οι ρωσικές αρχές αρνήθηκαν να του δώσουν άδεια να μεταβεί εκεί ως απάντηση στις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Μόσχας όπως και η λετονή ευρωβουλευτής Σάντρα Καλνιέτε που δήλωσε αργά χθες βράδυ ότι της απαγόρευσαν την είσοδο στο διεθνές αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας.

 


 Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X