Αρχική / Σεξ / Γυναίκα / Εμμηνόπαυση: Πώς είναι το σεξ και οι ορμόνες της γυναίκας
Εμμηνόπαυση: Πώς είναι το σεξ και οι ορμόνες της γυναίκας thumbnail

Εμμηνόπαυση: Πώς είναι το σεξ και οι ορμόνες της γυναίκας

Η χρονική περίοδος η οποία προηγείται της  οριστικής διακοπής της εμμηνορρυσίας ονομάζεται προεμμηνόπαυση. Είναι η φάση κατά την οποία γυναίκες με κανονική μέχρι τότε περίοδο, εμφανίζουν αλλαγές στη συχνότητα των κύκλων τους, με κύριο χαρακτηριστικό την παράταση της διάρκειας του γεννητικού κύκλου ή τους κύκλους μικρότερης διάρκειας του κανονικού.


Γράφει ο Ζήσης Παπαθανασίου, Επίκουρος καθηγητής Γυναικολογίας – ανδρολόγος, διευθυντής Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου. 


Αποτέλεσμα εικόνας για ζήσης παπαθανασίου
ΟΡΜΟΝΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ 


Η προεμμηνόπαυση εμφανίζεται συνήθως στην ηλικία των 35 έως 40 χρόνων και δε συνοδεύεται από τα γνωστά θορυβώδη συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Χαρακτηρίζεται όμως από ένα μεγάλο αριθμό ορμονικών κυρίως αλλαγών, που συνδέονται περισσότερο με τη γονιμότητα. 


Η σύλληψη μετά την ηλικία των 35 χρόνων είναι δυσκολότερη και περιορίζεται κατά την ηλικία 40-44 χρόνων στο 10% της γονιμότητας που είχε η ίδια γυναίκα, στην ηλικία των 20 χρόνων. Μετά τα 45 χρόνια και μέχρι τα 49, η πιθανότητα εγκυμοσύνης μειώνεται στο 2-3%.


Η επιτυχία ms εξωσωμαπκής γονιμοποίησης περιορίζεται επίσης μετά τα 35 χρόνια, ενώ αυξάνει ο κίνδυνος αποβολών. Αυξάνει επίσης η συχνότητα ανωμαλιών στα έμβρυα.


ΤΑ ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΑ 


Μέχρι πριν λίγα χρόνια επικρατούσε η άποψη όπ ία οιστρογόνα μειώνονται κατά την προεμμηνόπαυση. Σειρά επιστημονικών μελετών έδειξε τα τελευταία χρόνια ότι σε σημαντικό αριθμό γυναικών τα επίπεδα των οιστρογόνων είναι αυξημένα, με αποτέλεσμα οι γυναίκες αυτές να παρουσιάζουν συχνά φαινόμενα υπερπλασίας του ενδομήτριου και μητρορραγίες. Είναι επίσης δυνατό να παρατηρούνται στις  γυναίκες αυτές μικροί γεννητικοί κύκλοι ή μικρές παρατεινόμενες αιμορραγίες, ενοχλητικές στον τρόπο ζωής και στη σεξουαλική ζωή της γυναίκας


Όμως, σε αντίθεση με την εμμηνόπαυση, δεν παρατηρούνται κατά την προεμμηνόπαυση, αλλαγές στη σεξουαλική συμπεριφορά της γυναίκας ως προς την  ποιότητα των σεξουαλικών επαφών, την ερωτική επιθυμία και τη φυσιολογική κατάσταση του κόλπου.


Ορμόνες  και σεξουαλικότητα στην εμμηνόπαυση


Το τέλος της αναπαραγωγικής ζωής μιας γυναίκας σηματοδοτείται από τη διακοπή της εμμηνορρυσίας (περιόδου). Η ορμονική λειτουργία δεν είναι πλέον επαρκής για να οδηγήσει σε ωρίμανση και ρήξη ωοθυλακίου (ωορρηξία) και η έλλειψη ωορρηξία$ μέσα από μηχανισμούς αλληλορύθμισης, έχει σαν αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη αναστολή στην παραγωγή γυναικείων ορμονών.


Από τις  γυναικείες ορμόνες που επηρεάζονται αρνητικά, η πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων είναι αυτή που συνδέεται με αλλαγές στη σεξουαλική συμπεριφορά, ενώ η έλλειψη προγεστερόνη δεν ενδιαφέρει, δεδομένου ότι η τελευταία έχει αρνητικές μόνο επιδράσεις στη γυναικεία σεξουαλικότητα. 


Η ελάττωση των οιστρογόνων στην εμμηνόπαυση επιταχύνει τους μηχανισμούς γήρανσης του γυναικείου σώματος. Το δέρμα αποκτά τις πρώτες ρυτίδες, γίνεται λεπτότερο και αρχίζουν να κρέμονται το στήθος, ο λαιμός, οι γλουτοί, η κοιλιά, λόγω της αφυδάτωσης του δέρματος. Ο κόλπος γίνεται στεγνός με λεπτότερο τοίχωμα και πιο απρόσφορος για σεξουαλική επαφή. 


Οι σημαντικές αυτές αλλαγές  στο γυναικείο σώμα, σε συνδυασμό με τη διακοπή της εμμηνορυσίας αποτελούν σημαντικά μηνύματα για την αρχή του γήρατος. Τα μηνύματα αυτά σε συνδυασμό με τη σκέψη ότι η γυναίκα δεν είναι πλέον σεξουαλικά επιθυμητή. έχει έντονες αρνητικές επιδράσεις στη σεξουαλική συμπεριφορά της γυναίκας. Η σημαντικότερη αλλαγή αφορά την ελάττωση της ερωτικής επιθυμίας, μέσα από το συλλογισμό ότι "δεν είμαι πια αρεστή".


Η ελάττωση της  παραγωγής οιστρογόνων έχει και άμεση αρνητική επίδραση στη γυναικεία σεξουαλικότητα, προκαλώντας ελάττωση της ερωτικής επιθυμίας και ελάττωσηη της έντασης του οργασμού


Αξίζει να σημειωθεί ότι οι άμεσες αρνητικές επιπτώσεις από την πτώση των οιστρογόνων είναι λιγότερο σημαντικές από τις ψυχολογικές, που παρατηρούνται σ' αυτή την ηλικία. Αλλωστε η ελάττωση των οιστρογόνων δε συνοδεύεται και από ανάλογη ελάττωση των ανδρογόνων στη γυναίκα, τα οποία εξακολουθούν να επιδρούν θετικά στη γυναικεία σεξουαλικότητα.


Είναι επίσης γεγονός ότι μεγάλος αριθμός γυναικών με καλή σεξουαλική ζωή μέχρι την εμμηνόπαυση καταφέρνει να διατηρεί μια απόλυτα φυσιολογική σεξουαλική ζωή ακόμα και αρκετά χρόνια μετά τη διακοπή της περιόδου.


 


Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέχεια στο σύγγραμμα του Δρ. Παπαθανασίου Όλα για το σεξ . Ευχαριστούμε το Ελληνικό Σεξολογικό Ινστιτούτο για την παραχώρηση του υλικού


Ελληνικό Σεξολογικό Ινστιτούτο Ανοιχτή Γραμμή Δωρεάν Ενημέρωσης: 210.7233102


Ε-mail: info@sexmedic.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X