Αρχική / Σεξ / Γυναίκα / Aνοργασμία: Λόγοι που η γυναίκα δεν απολαμβάνει το σεξ
Aνοργασμία: Λόγοι που η γυναίκα δεν απολαμβάνει το σεξ  thumbnail

Aνοργασμία: Λόγοι που η γυναίκα δεν απολαμβάνει το σεξ

Με ποια συμπτώματα παρουσιάζεται η ανοργασμία στη γυναίκα; 


Από τη Δρ. Μυρσίνη Κωστοπούλου Κλινική Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπεύτρια. 

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στατιστικά δεδομένα, δύο στις πέντε γυναίκες εμφανίζουν κάποια στιγμή στη ζωή τους μια μορφή παροδικής ή χρόνιας σεξουαλικής δυσλειτουργίας. 

Στην ψυχιατρική η ανοργασμία εντάσσεται στις διαταραχές της σεξουαλικής λειτουργίας των γυναικών. Πρόκειται για μια κατάσταση όπου η γυναίκα αδυνατεί να φτάσει σε οργασμό, παρ’ ότι έχει προηγουμένως νιώσει ένα ικανοποιητικό επίπεδο σεξουαλικής διέγερσης. 

Το τι σημαίνει για την κάθε γυναίκα η αδυναμία σεξουαλικής κορύφωσης είναι μια υποκειμενική για την ίδια διαδικασία η οποία μπορεί να επιβαρύνει ή όχι τον ψυχισμό της. 

Σε ευάλωτες ψυχολογικά γυναίκες η ανοργασμία μπορεί να δημιουργήσει σκέψεις αυτομομφής, αίσθημα ανικανότητας, σκέψεις ότι είναι ψυχρή, ενοχές, τάσεις αποφυγής των σεξουαλικών σχέσεων, χρόνια αισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης κτλ. 

Για άλλες γυναίκες η ανοργασμία μπορεί να ενταχθεί σε μια ικανοποιητική κατά τα άλλα σεξουαλική ζωή, όπου η σεξουαλική απόλαυση κυριαρχεί, παρά την έλλειψη οργασμού.


Ποια αίτια ευθύνονται για τη γυναικεία ανοργασμία;


Τα αίτια της ανοργασμίας είναι πολυπαραγοντικά. Στα οργανικά αίτια εντάσσονται, π.χ., ορισμένες αγγειακές και ορμονικές δυσλειτουργίες, χρόνιες οργανικές παθήσεις (λ.χ., κακοήθειες, διαβήτης), λήψη φαρμάκων κτλ. 

Κοινωνικοί παράγοντες, όπως η προσδοκία από τις γυναίκες να παρέχουν μια άνευ όρων φροντίδα στους άλλους ικανοποιώντας πρώτα τις ανάγκες τους εις βάρος του εαυτού τους, μπορεί να αποβούν καταστροφικοί για τη σεξουαλικότητά τους. 

Στην ψυχολογική σφαίρα η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε σεξουαλικές δυσλειτουργίες, καθώς και σε μια απόσυρση από την προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος. Προηγούμενες τραυματικές σεξουαλικές εμπειρίες, ο φόβος για την ερωτική πράξη και το υποκειμενικό άγχος απόδοσης επίσης μπορούν να συντηρήσουν μέσω φαύλου κύκλου δυσκολίες στη σεξουαλική κορύφωση. 
Εσωτερικοί μηχανισμοί όπως οι βαθιές ηθικές αναστολές και οι ενοχές μιας γυναίκας για τη σεξουαλική πράξη, η δυσκολία στην έκφραση των συναισθημάτων, η αμφιθυμία και το άγχος που της επιφέρουν οι σεξουαλικές φαντασιώσεις της, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, ο φόβος απώλειας ελέγχου και ο πόνος κατά την επαφή συνθέτουν το ψυχολογικό προφίλ μιας γυναίκας με ανοργασμία. 

Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε τη σημασία της ποιότητας της σχέσης στην οποία βρίσκεται μια γυναίκα, όπως και της στάσης του συντρόφου της απέναντί της. Δυσκολίες στη συναισθηματική επικοινωνία, χρόνια ψυχολογική βία από τον σύντροφο και αίσθημα απόρριψης και μοναξιάς μπορούν να επιτείνουν με τη σειρά τους μια προϋπάρχουσα ψυχοσεξουαλική δυσκολία. Εφημερίδα Τα Νέα 5-12-2013

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X