Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Παιδική κατάθλιψη: Ποια συμπτώματα προειδοποιούν τον γονιό;
Παιδική κατάθλιψη: Ποια συμπτώματα προειδοποιούν τον γονιό;  thumbnail

Παιδική κατάθλιψη: Ποια συμπτώματα προειδοποιούν τον γονιό;

Η παιδική κατάθλιψη αν και συχνά περνάει απαρατήρητη, σαν φαινόμενο μπορεί να προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στη ζωή του παιδιού αλλά και της οικογένειας του. Τα συμπτώματα της κατάθλιψης τα οποία επιμένουν στο χρόνο και προκαλούν δυσκολία στα επίπεδα λειτουργικότητας του παιδιού (γνωστικό, συναισθηματικό, συμπεριφορικό), διαφέρουν από τα παροδικά συμπτώματα κακοδιαθεσίας και ανησυχίας που αποτελούν μέρος της φυσιολογικής ανάπτυξης των παιδιών. Πολλοί παράγοντες συνδυαστικά μπορεί να ευθύνονται για την εμφάνιση της παιδικής κατάθλιψης, ανάμεσα τους: βιοχημικοί παράγοντες – δυσλειτουργία εγκεφαλικών χημικών ουσιών, γενετική προδιάθεση και περιβαλλοντικοί παράγοντες που περιλαμβάνουν σημαντικά γεγονότα στη ζωή του παιδιού όπως διαζύγιο γονέων, αλλαγή σχολείου, απώλεια ή το να βιώνει το παιδί μία χρόνια πάθηση.


Aπό την επιστημονική ομάδα του Χαμόγελου του Παιδιού  
Πως εμφανίζεται η κατάθλιψη στα παιδιά;
 


Αν και τα βασικότερα χαρακτηριστικά ενός καταθλιπτικού επεισοδίου είναι κοινά σε όλες τις ηλικίες, η μεγαλύτερη διαφορά είναι ότι στην ενήλικη ζωή τα συμπτώματα θλίψης εκδηλώνονται μέσα από απόσυρση και κατατονία ενώ αντίθετα στην παιδική ηλικία μπορούν να εκδηλωθούν και μέσα από συμπτώματα όπως ευερεθιστότητα (παράλογα ξεσπάσματα), θυμός και ένταση. Άλλα συμπτώματα παιδικής κατάθλιψης περιλαμβάνουν σε γνωστικό επίπεδο: προβλήματα στη μνήμη και στη συγκέντρωση, αναποφασιστικότητα, αρνητικές σκέψεις όπως «είμαι κακό παιδί», «δεν μπορώ να κάνω τίποτα σωστά» και σκέψεις θανάτου «μακάρι να μην ζούσα». Σε συναισθηματικό επίπεδο τα συναισθήματα που επικρατούν είναι: θλίψη, απελπισία, αβοηθησία, ενοχή, αναξιότητα, χαμηλή αυτοεκτίμηση, ενώ σε συμπεριφορικό επίπεδο: κοινωνική απόσυρση, χαμηλή ενεργητικότητα, απώλεια ενδιαφέροντος και ευχαρίστησης για επιθυμητές δραστηριότητες, απουσίες από το σχολείο, μείωση σχολικών επιδόσεων, προβλήματα στη διατροφή (υπερφαγικά επεισόδια ή έλλειψη όρεξης) και στον ύπνο (υπερυπνία ή αϋπνία), ξεσπάσματα κλάματος ή θυμού και σωματικές ενοχλήσεις (στομαχόπονος, πονοκέφαλοι). 
 


Τι μπορείτε να κάνετε;
 


- Αν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας υποφέρει από κατάθλιψη ζητήστε τη βοήθεια ειδικού ως προς την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση. Η κατάθλιψη είναι ένα φαινόμενο το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί! 
- Θυμηθείτε ότι τα παιδιά που βιώνουν κατάθλιψη δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν, και για αυτό θα ήταν καλύτερο οι συζητήσεις να γίνονται σε ένα ήρεμο περιβάλλον χωρίς περισπασμούς και εντάσεις.
- Υπενθυμίστε στο παιδί σας ότι είστε εκεί για να ακούσετε αυτά που έχει να σας πει, βοηθήστε το να αναγνωρίσει τα προβλήματα του και «εκπαιδεύστε» το στο να αναπτύξει τρόπους διαχείρισης τους π.χ: «Αισθάνεσαι λυπημένος. Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό, τι θα σου έφτιαχνε τη διάθεση;». 
-Βοηθήστε το παιδί σας να παραμείνει δραστήριο, συμμετέχοντας σε δραστηριότητες που βελτιώνουν τη φυσική κατάσταση. Η άσκηση , όπως και η σωστή διατροφή μπορούν να καταπραΰνουν καταθλιπτικά συμπτώματα. 
- Μην πέσετε στην παγίδα να θεωρήσετε ότι το παιδί σας τεμπελιάζει, ακόμα και το να σηκωθεί από το κρεβάτι μπορεί είναι μία πρόκληση για αυτό. Ωστόσο είναι σημαντικό να είναι απασχολημένο κατά τη διάρκεια της ημέρας, έστω και με απλές καθημερινές αρμοδιότητες. 
-Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, διατηρήστε τις προσδοκίες που έχετε για την εκπλήρωση των καθημερινών του υποχρεώσεων και ενισχύστε τη διεκπεραίωση τους, π.χ: «Καταλαβαίνω ότι δεν έχεις όρεξη, αλλά χρειάζεται να διαβάσεις». 
-Κατά τη διάρκεια ενός καταθλιπτικού επεισοδίου, η κατάσταση θλίψης στην οποία έχει περιέλθει το παιδί ενδέχεται όχι μόνο να μη βελτιωθεί αλλά και να γίνει χειρότερη. Να παίρνετε στα σοβαρά σχόλια του παιδιού σχετικά με την επιθυμία θανάτου και τις απόψεις του περί αυτοκτονίας και να ξέρετε ότι «Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να καλέσετε στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056»

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X