Δίδυμα παιδιά: Πρέπει να φοιτούν στην ίδια τάξη;  thumbnail

Πόπη, 47 ετών

Έχω δίδυμα κοριτσάκια 11 ετών , τα οποία ολοκληρώνουν το δημοτικό. Μέχρι τώρα ήταν σε διαφορετικά τμήματα (και σωστά θεωρώ γιατί ανέπτυξε η κάθε μία τον δικό της περίγυρο). Στο γυμνάσιο πρέπει ή όχι να είναι σε διαφορετικά τμήματα; Παρακαλώ προτείνετέ μου βιβλία για θέματα συμπεριφοράς και επικοινωνίας στην εφηβεία.

Δίδυμα παιδιά: Πρέπει να φοιτούν στην ίδια τάξη;

Αναγνώστριά μας ρωτά: 


Έχω δίδυμα κοριτσάκια 11 ετών , τα οποία ολοκληρώνουν το δημοτικό. Μέχρι τώρα ήταν σε διαφορετικά τμήματα (και σωστά θεωρώ γιατί ανέπτυξε η κάθε μία τον δικό της περίγυρο). Στο γυμνάσιο πρέπει ή όχι να είναι σε διαφορετικά τμήματα; Παρακαλώ προτείνετέ μου βιβλία για θέματα συμπεριφοράς και επικοινωνίας στην εφηβεία.


Ευχαριστώ εκ των προτέρων. 


Στο ερώτημά σας απαντά η σχολική ψυχολόγος Μαρκέλλα Καπλάνη Έχουν γίνει διάφορες έρευνες αλλά ακομη και νομοθετικές ενέργειες τα τελευταία χρονια στο θέμα των δίδυμων μαθητών και συγκεκριμένα πάνω στο θεμα που αναφέρεστε: τη 'σωστή' τοποθέτησή τους στην σχολική τάξη. Μαζι ή χώρια λοιπόν; Ισως θα εκπλαγείτε να μάθετε πως μέχρι και σήμερα υπαρχουν πολιτείες τις Αμερικής στις οποίες επικρατεί η τακτική, η οποία  ακολουθείται κατα κόρων, να χωρίζονται τα δίδυμα παιδιά στο σχολείο. Η λογική ειναι να τα βοηθήσουμε να αναπτυχθούν ως ανεξάρτητες προσωπικότητες. Αυτή η τακτική προκάλεσε μεγάλη δυσφορία σε κάποιους γονείς οι οποίοι παρατήρησαν οτι τα παιδιά τους βίωναν αρνητικές επιπτώσεις μετα τον διαχωρισμό που υπέστησαν στο σχολείο. Έρευνες που διεξήχθησαν αποδεικνύουν ότι τα δίδυμα οχι μόνο δεν περιορίζονται από το να βρίσκονται στην ίδια τάξη μα ίσα ίσα επωφελούνται όταν αυτο έιναι στις μικρότερες ηλικίες (δημοτικό). Παρατηρήθηκε πως δίδυμα τα οποία είχαν χωριστεί στα αρχικά σχολικά τους χρονια παρουσίαζαν περισσότερο άγχος στο σχολείο. Πλέον, κάποιες πολιτείες τις Αμερικής έχουν περάσει νομοθετικές διάταξης που επιτρέπουν στον γονιό να κάνει αυτήν την επιλογή.


 Αν και δεν υπάρχει τόσο εκτενής έρευνα πάνω σε δίδυμα μεγαλύτερων ηλικιών, η γενική εικόνα είναι ότι αυτή η απόφαση θα είναι καλό να βασιστεί στη μεταξύ στους σχέση: είναι ενισχυτική ή σχέση που υποστηρίζει μια μη-υγιή εξάρτηση που περιορίζει την ανάπτυξη του κάθε παιδιού; Θα σας πρότεινα να βάλετε τα παιδιά σας σε αυτή τη συζήτηση και να τα ρωτήσετε τι θα θεωρούσαν τα ίδια πιο σωστό. Μπορείτε να τους εξηγήσετε τα συν και τα πλην σε κάθε περίπτωση και να τα αφήσετε να το σκεφτούν πριν αποφασίσουν. Εξηγήστε τους πως θα εξετάσετε σοβαρά την πρότασή τους πριν δηλώσετε την απόφασή σας στο σχολείο ωστε να ξέρουν πως αν και η τελική απόφαση είναι δική σας, είναι σημαντικό να απαντήσουν όσο πιο ώριμα τους επιτρέπεται και λόγο του ηλικιακού τους επιπέδου. Θα ζητήσετε να μάθετε τη λογική πισω απο την απάντησης τους και έτσι θα κρίνετε αν είναι βάσιμη ή οχι. Μαζι με τις δικές σας παρατηρήσεις σε σχέση με την μεταξύ τους επικοινωνία και αλληλεπίδραση καθώς και τις εμπειρίες στο δημοτικό, πιστεύω θα καταλήξετε στην πιο κατάλληλη για τα παιδιά σας επιλογή. 

 

Αν αποφασίσετε να τα βάλετε στην ίδια τάξη, προτεινόμενο είναι, όμως, να ζητήσετε να κάθονται σε μια απόσταση το ένα απ το αλλο. Ο λόγος; Έρευνες δείχνουν τα δίδυμα αδέλφια έχουν την τάση να σκέφτονται και να απαντούν με παρόμοιο τρόπο. Έχουν, γι' αυτό το λόγο, κατηγορηθεί πολλές φορές ότι δίνουν απαντήσεις το ένα στο άλλο Εφόσον οι απαντήσεις τους είναι πραγματικά εξαιρετικά παρόμοιες. Προς αποφυγή κάποιου τέτοιο περιστατικού, επομένως, ισως να ήταν καλό να κάθονται σε ξεχωριστά θρανία. 

 

 

 

 

Μπορείτε να διαβάσετε το Εφηβεία από το Α ως το Ω, συγγραφέας Άρτεμις Τσίτσικα 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X