Αρχική / Σεξ / Γυναίκα / Απιστία: Ποιες γυναίκες προτιμούν οι παντρεμένοι
Απιστία: Ποιες γυναίκες προτιμούν οι παντρεμένοι  thumbnail

Απιστία: Ποιες γυναίκες προτιμούν οι παντρεμένοι

Όταν το τρίτο πρόσωπο ανήκει στον επαγγελματικό χώρο 


Μια άλλη κατάσταση που μπορεί ν' αποδειχθεί εξόχως δυσχερής στην αντιμετώπιση της απιστίας είναι όταν το τρίτο πρόσωπο εξακολουθεί να μετέχει στη ζωή του συντρόφου μέσω της δουλειάς. Ας δούμε το παράδειγμα μιας γυναίκας που έζησε μια παρόμοια εμπειρία. Η παρουσία της «άλλης» στη γραμματεία της εταιρείας όπου εργαζόταν ο σύζυγός της ήταν μια διαρκής υπόμνηση του παραστρατήματος. Όποτε τηλεφωνούσε στη δουλειά για να μιλήσει στον άνδρα της έπρεπε πρώτα να ακούσει τη φωνή αυτής της κυρίας.


Η γραμματέας… 


Ο προβληματισμός για τα τεκταινόμενα στη δουλειά είναι μεγάλη και παλιά ιστορία, με αφετηρία την παραδοσιακή συμβατική αντίληψη περί σύναψης παράνομων δεσμών μεταξύ ανδρών και των γραμματέων τους (προκατάληψη βασισμένη σε μια περίοδο κατά την οποία ένα μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων γυναικών ήταν γραμματείς, στην πλειονότητά τους νέες και ανύπαντρες). Σήμερα, που ο αριθμός των εργαζομένων έγγαμων γυναικών έχει αυξηθεί κατακόρυφα και το φάσμα των θέσεων που καταλαμβάνουν έχει διευρυνθεί. η εικόνα έχει αναπόφευκτα μεταβληθεί.


Πόσο πιθανόν είναι να συμβεί 


Το βιβλίο The Redbook Report on Female Sexuality (H Κόκκινη Βίβλος της Γυναικείας Σεξουαλικότητας), συγγραφικό δημιούργημα των Τάβρις και Σαντ που  ερευνά τη σεξουαλική ζωή 100,000 παντρεμένων γυναικών, αναφέρει ότι οε ποσοατό 40% οι εν λόγω κυρίες είχαν τουλάχιστον μια εξωσυζυγική σχέση προτού κλείσουν το τεσσαρακοστό έτος της ηλικίας τους. Οταν όμως η στατιστική μελέτη εστιάστηκε σ’ εκείνες που εργάζονταν τα συμπεράσματα διαφοροποιήθηκαν:


Το 33% των παντρεμένων νοικοκυρών είχαν συνάψει εξωσυζυγικό δεσμό εντός του ηλικιακού ορίου των σαράντα χρόνων, ενώ το ποοοστό ανερχόταν στο 47% για τις πλήρως απαοχολούμενες εργαζόμενες συζύγους.


Στα χρόνια που μεσολάβησαν έκτοτε σημειώθηκε κάθετη αύξηση στον αριθμό των εργαζομένων γυναικών, εξέλιξη που συνέβάλε σε μια. αντίστοιχη άνοδο του αριθμού των παραστρατημένων συζύγων. Καθότι η ευνοϊκή συγκυρία είναι ένας από τους παράγοντες διαμόρφωσης του φαινομένου των παράνομων δεσμών, ο τόπος εργασίας εξελίχθηκε βαθμιαία σε πρωταρχικό πεδίο επαφών που οδηγούν στην ερωτική εκτροπή.


Οι περισσότεροι έχουμε διαπιστώσει ή βιώσει την έλξη που μπορεί να αναπτυχθεί από τη στενή επαγγελματική συνεργασία.


Βρέθηκα για πρώτη φορά αντιμέτωπη μ' αυτήν την πτυχή του (ραινομένου σε ηλικία μόλις είκοσι πέντε χρόνων, όταν εργαζόμουν για λογαριασμό ενός άνδρα πολύ μεγαλύτερου, πάμπλουτου και πανίσχυρου, αρκετά εκλεπτυσμένου και ο οποίος με έβρισκε υπέροχη. Εγώ κολακεύτηκα, και η στενή επαγγελματική συνεργασία δημιούργησε ένα κλίμα άκρως ευνοϊκό για τη σύναψη ερωτικού δεσμού ανάμεσά μας. Μολονότι δεν υπέκυψα τελικά στον πειρασμό, η εμπειρία υπήρχε ακρως διαφωτιστική αφού μ' έπεισε πως είμαστε όλοι επιρρεπείς στο παραστράτημα. Όταν διαπίστωσα ότι διατρέχω κι εγώ τον κίνδυνο να παρασυρθώ, εγκατέλειψα την εσφαλμένη  αντίληψη ότι μόνο συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων εμπλέκονται σε παράνομους δεσμούς.


Ποια μπορεί να είναι το τρίτο πρόσωπο 


Εξαιτίας της επικριτικής στάσης μας απένταντι στο τρίτο πρόσωπο έχουμε μια στερεότυπη αντίληψη γι' αυτό βασισμένη στην προκατάληψη. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να έχει συγκεκριμένη μορφή αλλά στην πράξη μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι είναι αδύνατον να ταξινομήσουμε  τα τρίτα πρόσωπα σε κατηγορίες ανθρωπων.Θα  πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι πάντες είναι επιρρεπείς στην εκτροπή. Αλλωστε την ευρύτητα του φάσματος των τρίτων προσώπων δικαιολογεί και η διαφορετικότητα των ανθρώπων που εμπλέκονται οε παράνομους δεσμούς.


Οοο για τους έγγαμους, προτιμούν κατά κανόνα τις ανύπαντρες για ερωμένες.


Ενώ πρωταρχική αιτία αιπής της επιλογής είναι το νεαρό της ήλικίας και η διαθεσιμότητα τους, υπάρχει επίσης συχνά η πρόθεση να αποφεύγουν τα μπλεξίματα με παντρεμένες γυναίκες. Το σκεπτικό τους βασίζεται στην επιθυμία αποφυγής του κινδύνου να βρεθούν αντιμέτωποι με οργισμένους συζύγους που θα στραφούν εναντίον τους με βίαιες διαθέσεις. Υπάρχουν, ωστόσο, και άνδρες που προτιμούν τις παντρεμένες επειδή νιώθουν ότι έτσι ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο σύλληψης, αφού κι εκείνες έχουν πολλά να χάσουν οε περίπτωση  αποκάλυψης ιου παράνομου δεσμού.


Οι περισσότερες παντρεμένες, αντιθέιως, προτιμούν να συνάπτουν δεσμούς με έγγαμους. Αισθάνονται πιο ασφαλείς μαζί τους περιμένοντας ότι θα είναι πιο διακριτικοί, βέβαια υπάρχουν και γυναίκες που δεν επιλέγουν έγγαμους (είτε επειδή δεν θέλουν να πληγώσουν μια αλλη γυναίκα. είτε επειδή προτιμούν τον αδέσμευτο, αμέριμνο τρόπο ζωής των εργένηδων)


Οοο για τις προτιμήσεις των τρίτων προσώπων  έχει παρατηρηθεί αύξηση στις τάξεις ιων ανύπαντρων γυναικών με επαγγελματικές φιλοδοξίες που προτιμούν οε κάποια φάση της ζωής ιούς να συνδέονται με έγγαμους παρά με εργένηδες. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν επιθυμούν δεσμεύσεις με απώτατο σκοπό τον γάμο, ούτε είναι διατεθειμένες να ανεχθούν πιέσεις στο πλαίσιο της σχέσης που Θα απορροφήσουν χρόνο και ενέργεια από την προσπάθεια υλοποίησης των  φιλοδοξιών τους.


Αυτός ο τύπος γυναικών περιγράφεται  στο βιβλίο της Λόρελ Ρίτσαρντσον με τίτλο Μια Νέα Αλλη Γυναίκα). Δυστυχώς, αυτή η "νέα" άλλη γυναίκα υφίσταται συνήθως ανάλογες απογοητεύοεις με την «παραδοσιακή» άλλη γυναίκα, σε ό,τι  αφορά το ρόλο της ερωμένης. Ενώ δεν προτίθεται να εμπλακεί συναισθηματικά, συνήθως αποκτά εξάρτηση από τη σχέση και χάνει πέραν του αναμενόμενου τον έλεγχο της ζωής της. Υποφέρει συχνά από έλλειμμα αυτοσεβασμού και δεν αποφεύγει το αίσθημα της απόρριψης όταν τερματίζεται η σχέση. Ομως το πρακτικό πρόβλημα της έλλειψης ανδρών και της ανεπάρκειας χρόνου και ενέργειας για "να τα έχει κάνεις άλα" (γάμο. οικογένεια, καριέρα) υποδηλώνει ότι το φαινόμενο είναιναι μάλλον απίθανο να περιοριστεί.


Ελάχιστη συμπάθεια τρέφουμε για όσους παίζουν το ρόλο του τρίτου προσώπου σε μια σχέση. Ως κοινωνία, όμως, πρέπει κάποτε να πάψουμε να αποδίδουμε χάρακτηρισμούς όπως «καλός» ή «κακός» σε όσους μετέχουν σε  τέτοιες καταστάσεις. Πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουμε ότι όλοι όσοι εμπλέκονται είναι θύματα των συνεπειών της αποτυχίας όλων μας να αντιμετωπίσουμε σωστά το πρόβλημα.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X
[contact-form-7 id="192177" title="Popup"]