Βαφές μαλλιών: Τα μυστικά που λίγες γνωρίζουν thumbnail
Η χρήση καλλυντικών για την εκπλήρωση κοινωνικών, θρησκευτικών, πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων, δεν αποτελεί εφεύρεση του σύγχρονου κόσμου αλλά στοιχείο σχεδόν όλων των Αρχαίων Πολιτισμών για τους οποίους υπάρχουν ιστορικά στοιχεία.

Βαφές μαλλιών: Τα μυστικά που λίγες γνωρίζουν

Η χρήση καλλυντικών για την εκπλήρωση κοινωνικών, θρησκευτικών, πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων, δεν αποτελεί εφεύρεση του σύγχρονου κόσμου αλλά στοιχείο σχεδόν όλων των Αρχαίων Πολιτισμών για τους οποίους υπάρχουν ιστορικά στοιχεία.Ακολουθώντας την διαδρομή μέσα από τη μυθολογία και την παγκόσμια ιστορία συμπεραίνουμε ότι το ενδιαφέρον για την ομορφιά αρχίζει από τότε που ο άνθρωπος καθρεπτίστηκε στο νερό.


Η αισθητική αντίληψη και τα πρότυπα ομορφιάς είναι κάτι υποκειμενικό και σχετικό και αλλάζουν από εποχή σε εποχή και από τόπο σε τόπο. Η ομορφιά που βασίζεται στην αρμονία του σώματος και της ψυχής είναι το ιδεώδες της ανθρώπινης ύπαρξης και εάν η ανθρώπινη ζωή αδιαφορεί για τη φυσική αρμονία και το ρυθμό, γρήγορα στερείται τις δυνάμεις που τη συντηρούν.


Παρά το γεγονός ότι οι παράγοντες που καθορίζουν τα πρότυπα της ομορφιάς σε κάθε εποχή σχετίζονται άμεσα με τις θρησκευτικές παραδόσεις, τα λαϊκά έθιμα, τις κλιματολογικές συνθήκες, το οικονομικό επίπεδο, την πνευματική κουλτούρα και τα κοινωνικά πρότυπα κάθε κοινωνίας, δεν υπήρξε ιστορική περίοδος στη διάρκεια της οποίας να σταμάτησε το ενδιαφέρον των ανθρώπων για την ομορφιά.


Οι γυναίκες ήξεραν να επεξεργάζονται οι ίδιες αυτά τα φυτικά, ζωικά ή ορυκτά υλικά, ώστε να επιτυγχάνουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την εμφάνιση και τη φροντίδα του σώματος και του προσώπου τους. Η Ελλάδα, η χώρα στην οποία λατρεύτηκε η ομορφιά στο πρόσωπο της θεάς Αφροδίτης, υπήρξε πρωτοπόρος, μαζί με την αρχαία Αίγυπτο, στην ανάπτυξη της αισθητικής. Τις γνώσεις τους δε και την πείρα τους μεταλαμπάδευσαν στη Ρώμη και σε όλη την Ευρώπη της τότε εποχής.


Στη σύγχρονη εποχή, η ανάγκη για ομορφιά και φροντίδα δεν έχει αλλάξει..


Η εποχή μας είναι βέβαια ευνοημένη, από την άποψη ότι η πρόοδος της τεχνολογίας, της κοσμετολογίας και της ιατρικής ευνοούν και την αισθητική, η οποία βασίζεται στα επιτεύγματα διαφόρων επιστημών.


Βαφές Μαλλιών


Οι βαφές μαλλιών διακρίνονται είτε ανάλογα με τη διάρκεια διατήρησης του χρώματος στα μαλλιά είτε ανάλογα με τα χημικά τους χαρακτηριστικά. Ανάλογα με τη διάρκεια διατήρησης του χρώματος στα μαλλιά, διακρίνονται σε προσωρινές, ημιμόνιμες και μόνιμες βαφές (αφορούν τις φυσικές, τις μεταλλικές ή αλλιώς προοδευτικές βαφές και τις οξειδωτικές βαφές).


Ανάλογα με τα χημικά τους χαρακτηριστικά διακρίνονται στις οξειδωτικές βαφές (μόνιμες), στις άμεσες βαφές (προσωρινές ή ημιμόνιμες), στις μεταλλικές (προοδευτικές) βαφές και στις Φυσικές βαφές.


Οι ουσίες που εμπεριέχονται στις βαφές ελέγχονται εδώ και πολλά χρόνια για την επικινδυνότητά τους. Ο οξικός μόλυβδος (lead acetate) είναι μια τοξική ουσία, που έχει εγκριθεί για χρήση σε βαφές μαλλιών, σε συγκέντρωση όμως που δεν υπερβαίνει το 0,6%.


Πολλές ουσίες όμως που χρησιμοποιούνται ευρέως στις βαφές βασίζονται σε συνθετικά διαλύματα πίσσας ή άλλων παραγώγων του πετρελαίου, ενώ μερικές άλλες έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να διαπεράσουν το δέρμα της κεφαλής, να εισέλθουν στον οργανισμό και να προκαλέσουν καρκίνο σε πειραματόζωα και πιθανότατα στον άνθρωπο.


Σημειώνεται ότι οι φυτικές βαφές, οι ανταύγειες (που δεν έρχονται σε επαφή με το δέρμα), οι βαφές χέννας, αλλά και τα χρωμοσαμπουάν, θεωρούνται πιο ασφαλείς μέθοδοι χρωματισμού των μαλλιών.


Καλό θα ήταν, για την καλύτερη προστασία σας, κυρίως από το ενδεχόμενο αλλεργικής αντίδρασης, πριν από την εφαρμογή μιας βαφής, που δεν έχει ξαναχρησιμοποιηθεί, είναι χρήσιμο να προηγηθεί μια δοκιμή που ονομάζεται τεστ ευαισθησίας. Το τεστ γίνεται με επάλειψη μικρής ποσότητας της κρέμας-βαφής, σε τμήμα δέρματος στο δέρμα πίσω από το αυτί, ή στο εσωτερικό του αγκώνα. Η κρέμα-βαφή θα πρέπει να μείνει στα σημεία αυτά για 45-60 λεπτά και στη συνέχεια να ξεπλυθεί με χλιαρό νερό. Για τις επόμενες 48 ώρες ο καταναλωτής θα πρέπει να προσέξει μήπως εμφανιστεί φαγούρα, τσούξιμο, κοκκινίλα ή κάψιμο, οπότε, στην περίπτωση που υπάρξουν κάποια από αυτά τα συμπτώματα, η συγκεκριμένη βαφή θα πρέπει να απορριφθεί.


Το βάψιμο των μαλλιών είναι μια προσωπική επιλογή, η οποία είναι χρήσιμο να ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες ορθής χρήσης και ασφάλειας, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ή και να εξαλειφθεί ο κίνδυνος πρόκλησης οποιασδήποτε βλάβης στην υγεία, όσων έρχονται σε επαφή με τις χημικές ουσίες που περιέχονται στις βαφές.


Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι απαραίτητο να γνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με τα προϊόντα βαφής των μαλλιών, διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν να έχουν ολοκληρωμένη άποψη και να αποφασίζουν οι ίδιοι για ένα θέμα που επηρεάζει και διαμορφώνει ένα σημαντικό κομμάτι της καθημερινής τους προσωπικής, οικογενειακής και κοινωνικής ζωής.


Πως όμως μπορούμε να φτιάξουμε τις δικές μας βαφές μαλλιών;


Μπορείς να φτιάξεις ακριβώς το χρώμα μαλλιών που ονειρεύτηκες με εναλλακτικούς τρόπους, αρκεί να διαλέξεις την απόχρωση που επιθυμείς.


Κόκκινο


Κόκκινα φρούτα και λαχανικά


Πάρε ό,τι κόκκινο φρούτο έχεις εύκαιρο, όπως βατόμουρα, κεράσια, μούρα, ακόμη και παντζάρια και βάλε τα σε ένα μπρίκι ή κατσαρόλα με νερό. Όσο πιο κόκκινο το νερό τόσο πιο έντονο θα είναι το χρώμα. Χρησιμοποίησε το εκχύλισμα αυτό μετά το λούσιμο για να ξεπλένεις τα μαλλιά σου. Όχι, δεν θέλει ήλιο, ούτε ξέβγαλμα. Σιγά-σιγά, θα παρατηρήσεις ότι τα μαλλιά σου έχουν αποκτήσει κατακόκκινες λαμπερές ανταύγειες.


Λουλούδια


Γέμισε ένα κατσαρολάκι με νερό και ρίξε μέσα μια χούφτα κόκκινα ροδοπέταλα ή πέταλα από κόκκινα γαρύφαλλα. Αφού βράσουν, άφησέ τα δύο περίπου ώρες στο νερό για να το χρωματίσουν αρκετά και ξέβγαζε με αυτό το μίγμα τα μαλλιά σου μετά από κάθε λούσιμο. Σύντομα θα σου δώσει έντονες κόκκι-νες ανταύγειες.


Tips • Ανακατέψτε 1/2 φλιτζάνι οργανικό χυμό τεύτλων και 1/2 φλιτζάνι χυμό καρότου. Κάντε μασάζ στα μαλλιά και αφήστε τα με το μείγμα για μία ώρα.

 • Βράστε 1 φλιτζάνι αγριοτριανταφυλλιά (Rosehip) σε 2 φλιτζάνια νερό. Τα στραγγίζετε και κάνετε μασάζ στα μαλλιά. Μπορείτε να το κρατήσετε στα μαλλιά σας μέχρι το επόμενο λούσιμο.

 • Βράζουμε 3 φακελάκια τσαγιού Hibiscus σε 2 φλιτζάνια νερό μέχρι να έχετε 1 έως 1/2 φλιτζάνι του υγρού. Κάνετε μασάζ στα μαλλιά. Μπορεί να μείνει στα μαλλιά σας μεχρι το επόμενο λούσιμο.

 • Βράζετε 1/3 του φλιτζανιού θρυμματισμένα λουλούδια κατιφέδες σε 2 φλιτζάνια νερό. Σουρώστε και προσθέστε 1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί. Κάντε μασάζ στα μαλλιά και αφήστε το για 30 λεπτά.


Καστανό..Μαύρο


Καφές ή μαύρο τσάι


Ανακάτεψε μισή κούπα μάσκα μαλλιών ή μαλακτική κρέμα με μισή κούπα δυνατό καφέ στιγμής. Άφησε το μείγμα μία περίπου ώρα στα μαλλιά σου και έπειτα μπορείς να λουστείς. Όσο περισσότερο διάστημα βάζεις καφέ τόσο πιο σκούρα θα γίνονται τα μαλλιά σου. Εάν σταματήσεις να βάζεις, θα παρατηρήσεις ότι το χρώμα θα επανέρχεται στο αρχικό.


Κακάο


Κάθε φορά που λούζεσαι, αναμειγνύεις ½ κουταλάκι του γλυκού κακάο με τη δόση σαμπουάν που θα χρησιμοποιήσεις. Τρίβεις καλά και ξεβγάζεις. Σύντομα, θα δεις λαμπερές καστανές ανταύγειες ενώ όσο το χρησιμοποιείς τόσο πιο σκούρο θα γίνεται.


Ξύδι και σάλτσα σόγιας


Χρειάζεσαι μισή κούπα από το καθένα και αφού τα ανακατέψεις καλά, ξεβγάζεις με αυτό το μείγμα τα μαλλιά σου, μετά από κάθε λούσιμο. Η έντονη μυρωδιά δεν μένει στα μαλλιά αφού στεγνώσουν, ενώ το αποτέλεσμα είναι αθροιστικό. Όσο το χρησιμοποιείς τόσο σκουραίνουν.


Tips • Τα φύλλα του βάτου αν βραστούν και αλειφτούν τριβόμενα , αλλά και ο ώριμος καρπός της αν βραστεί με αγουρόλαδο.

 • Το κρασί από μύρτα μαζί με πετιμέζι

 • Το αφέψημα του φασκόμηλο με επαλείψεις μαζί με τρίψιμο.

 • Ο χυμός και το εκχύλισμα των μαύρων μύρτων.

 • Το λάδανο μαζί με μύρο μυρτιάς

 • Βράζετε 1/2 φλιτζάνι ξηρό οργανικό Sage σε 2 φλιτζάνια νερό. Τα στραγγίζετε και κάνετε μασάζ στα μαλλιά σας. Αφήστε το για 40 λεπτά και ξεπλύνετε.

 • Βράζετε 1/3 του φλιτζανιού κελύφη καρυδιών, 3 μαύρα φακελάκια τσαγιού σε 2 1/2 φλιτζάνια νερό. Τα στραγγίζετε και κάνετε μασάζ στα μαλλιά. Αφήστε το μέχρι το επόμενο λούσιμο.


Ξανθό


Λεμόνι


Ο χυμός λεμονιού με τα οξέα που περιέχει, μπορεί να ανοίξει δύο και τρεις τόνους το χρώμα των μαλλιών μας, ειδικά εάν συνδυαστεί με ήλιο. Ακόμη και το χειμώνα μπορεί να κάνει θαύματα αρκεί τα μαλλιά μας να μην είναι μαύρα και να μην βιαζόμαστε για άμεσο αποτέλεσμα. Κάθε φορά πριν το λούσιμο απλώστε φυσικό χυμό λεμονιού στα μαλλιά σας για μία περίπου ώρα. Σταδιακά, θα δείτε το χρώμα τους να ανοίγει. Ενδέχεται προτού τα ξανθύνει να βγάλει ένα ελαφρύ πυρόξανθο ή πορτοκαλί χρώμα. Συνεχίστε κανονικά για μερικά ακόμη λουσίματα και θα δείτε ότι θα φύγει φέρνοντας λαμπερές ξανθές αποχρώσεις.


Ξύδι


Ένα φυσικό προϊόν που όχι μόνο ξανοίγει το χρώμα των μαλλιών αλλά δίνει και λάμψη και δύναμη στα μαλλιά. Μία μεγάλη κούπα (άσπρο κατά προτίμηση) ξύδι πριν το λούσιμο για μία ώρα ή για λίγο, πριν δηλαδή το τελευταίο ξέβγαλμα και σύντομα θα δείτε τις πρώτες ανοιχτές ανταύγειες στα μαλλιά σας. Και αυτό, σε συνδυασμό με ήλιο δίνει γρηγορότερα αποτελέσματα. Μην φοβάστε την μυρωδιά του ξυδιού. Με ένα καλό ξέβγαλμα δεν θα πάρει κανείς μυρωδιά.


Κανέλα


Ανοίγει το χρώμα των μαλλιών, δίνει όμορφες κόκκινες κυρίως ανταύγειες ενώ αφήνει ένα υπέροχο άρωμα. Αναμιγνύετε ίση ποσότητα κανέλας με μαλακτικό μαλλιών, λούζεστε και στη συνέχεια σε βρεγμένα μαλλιά απλώνετε το μείγμα. Τρίβετε καλά τα μαλλιά και τα βουρτσίζετε για να πάει παντού και το αφήνετε δύο – τρεις ώρες. Μπορείτε εναλλακτικά να το απλώσετε βράδυ και να λουστείτε το πρωί, καθώς η κανέλα όσο περισσότερο μείνει, τόσο πιο έντονο αποτέλεσμα έχει. Επαναλάβετε ανάλογα το ξάνοιγμα που θέλετε στο χρώμα.


Χαμομήλι


Είναι γνωστό από τις γιαγιάδες μας ότι το χαμομήλι βοηθά πολύ στο ξάνοιγμα των μαλλιών. Μόνο που και αυτό, ως φυσική μέθοδος, θέλει τον χρόνο του. Δοκιμάστε αμέσως μετά το λούσιμο και αφού ταμπονάρετε λιγάκι τα μαλλιά σας, να ρίχνετε κάθε φορά μια κούπα χαμομήλι σε όλο τους το μήκος. Το αποτέλεσμα είναι πολύ όμορφο και το χρώμα φαίνεται φυσικό, ενώ βοηθά πολύ και στην υγεία των μαλλιών.


Tips • Τα φλούδια του λούπινου αν τα μουσκέψετε με σόδα για δέκα μέρες μετά μπορείτε να τα αλείψετε στα μαλλιά σας

 • Το αφέψημα των πριονιδιών της τζιτζιφιάς

 • Το βοδινό λίπος αν βραστεί με αλισίβα στάχτης από ξύλο βελανιδιάς , αφού το πλάσετε σε μπάλες στην συνέχεια μπορείτε να το διαλύσετε στο νερό και να το αλείψετε στα μαλλιά.

 • Το καμένο κατακάθι του ξυδιού αλειμμένο με σχινέλαιο ή βελανιδέλαιο για ολόκληρη την νύχτα.

 • Ανακατέψτε οργανική Ραβέντι με 4 κουταλιές βιολογικό χυμό ανανά μέχρι να γίνουν πουρές. Αφήστε το μείγμα να εμποτίσει τα μαλλιά σας και περάστε λίγο χρόνο στον ήλιο.

 • Ανακατέψτε 3/4 του φλιτζανιού μέλι με 1 1/2 φλιτζάνια οργανικό γιαούρτι σε νωπά μαλλιά. Κάντε μασάζ στα μαλλιά σας και τυλίξτε το κεφάλι με μεμβράνη για τρόφιμα. Αφήστε το για οκτώ ώρες και ξεπλύνετε.


Καθυστερεί το άσπρισμα των μαλλιών • Το λάδι της αγριελιάς αν επαλείφεται κάθε μέρα και ακόμα περισσότερο αν κάνεις μουσκέψει σε αυτό την μυρτιά.

 • Το μυρτέλαιο αν ανακατευθεί με λάδανο.


Όλοι οι παραπάνω οργανικοί τρόποι για το χρώμα των μαλλιών σας λειτουργούν σε σταδιακά χρονικά διαστήματα. Το χρώμα της τρίχας δεν θα αλλάξει εντελώς σε μία εφαρμογή, αλλά τα οφέλη για το βάψιμο των μαλλιών σας με ένα οργανικό τρόπο θα αφήσει τόσο εσάς όσο και τα μαλλιά σας σε μια υγιή και χημικά ελεύθερη κατάσταση.


www.diatrofi.gr


[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X