Ο ιός του έρπη στη μάχη εναντίον του καρκίνου thumbnail
Eνας «ολοκαίνουργιος» τρόπος καταπολέμησης του καρκίνου, που βασίζεται σε έναν γενετικά τροποποιημένο ιό, μπορεί να ωφελήσει τους πάσχοντες από μεταστατικό μελάνωμα και να παρατείνει τη ζωή τους, αναφέρουν επιστήμονες από τη Βρετανία.

Ο ιός του έρπη στη μάχη εναντίον του καρκίνου


Eνας «ολοκαίνουργιος» τρόπος καταπολέμησης του καρκίνου, που βασίζεται σε έναν γενετικά τροποποιημένο ιό, μπορεί να ωφελήσει τους πάσχοντες από μεταστατικό μελάνωμα και να παρατείνει τη ζωή τους, αναφέρουν επιστήμονες από τη Βρετανία.


Είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται ότι αυτή η νέου τύπου θεραπεία, στην οποία χρησιμοποιούνται ογκολυτικοί ιοί – δηλαδή ιοί που λύουν (διαλύουν) τους όγκους – είναι αποτελεσματική.


Χάρη σε αυτό το επίτευγμα αναμένονται πολλές νέες θεραπείες την επόμενη δεκαετία.


Τη σχετική μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Νοσοκομείο Royal Marsden και το Ιδρυμα Ερευνας του Καρκίνου (ICR), οι οποίοι ανέφεραν χθες στην «Επιθεώρηση Κλινικής Ογκολογίας» (JCO) ότι σε μερικούς από τους ασθενείς η βελτίωση ήταν εκπληκτική.


Αν και όλοι οι ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη έπασχαν από μεταστατικό, ανεγχείρητο κακόηθες μελάνωμα (είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος), μερικοί απ’ όσους ακολούθησαν τη νέου τύπου θεραπεία (είναι γνωστή ως T-VEC) έζησαν κατά μέσον όρο 20 μήνες περισσότερο από όσους δεν υποβλήθηκαν σε αυτήν.


Σε άλλους ασθενείς η αποτελεσματικότητα της T-VEC ήταν μέτρια, αλλά γεγονός παραμένει πως είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται ότι η νέα μέθοδος μπορεί να αποδώσει.


Συνολικά 436 ασθενείς συμμετείχαν στη μελέτη. Απ’ όσους υποβλήθηκαν στην T-VEC, το 16% ανταποκρινόταν ακόμα σε αυτήν έπειτα από έξι μήνες, ενώ μερικοί εξακολουθούσαν να ανταποκρίνονται τρία χρόνια αργότερα.


Οι ειδικοί στην ογκολογία ελπίζουν ότι η νέα μέθοδος, που αποκαλείται ογκολυτική ανοσοθεραπεία, θα βρει εφαρμογή σε πολλές μορφές καρκίνου, εμπλουτίζοντας κι άλλο το οπλοστάσιο εναντίον της νόσου, στο οποίο έχουν γίνει άλματα προόδου την τελευταία δεκαετία.
Oπως εξηγούν οι ερευνητές, η ογκολυτική ανοσοθεραπεία γίνεται με «εξαπόλυση δύο παρατεταμένων επιθέσεων» στα καρκινικά κύτταρα με τη βοήθεια του ιού του έρπη. O ιός αυτός επελέγη επειδή δεκαετίες τώρα χρησιμοποιείται στην ιατρική έρευνα και οι επιστήμονες ξέρουν πολλά για τη δομή και τον τρόπο δράσης του.
 
Η πρώτη επίθεση αφορά την αναπαραγωγή του ιού. Οι επιστήμονες τον τροποποιούν γενετικά ώστε να μην μπορεί πλέον να αναπαραχθεί μέσα στα υγιή κύτταρα, αλλά μόνο μέσα στα καρκινικά.


Ετσι, όταν εισέλθει στο εσωτερικό τους, αρχίζει να αναπαράγεται έως ότου οι πληθυσμοί του γίνουν τόσο μεγάλοι ώστε τελικά τα καρκινικά κύτταρα να «εκραγούν».


Η δεύτερη επίθεση αφορά το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς. Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν πρόσθετες γενετικές τροποποιήσεις στον ιό του έρπη για να διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να ενεργοποιηθεί και να προσπαθήσει να τον καταστρέψει επιτιθέμενο στους καρκινικούς όγκους.

Η νέα μέθοδος δεν δοκιμάζεται μόνο εναντίον του μελανώματος αλλά και εναντίον των προχωρημένων καρκίνων κεφαλής & τραχήλου, της ουροδόχου κύστεως και του ήπατος, γράφει η εφημερίδα «Independent».

Ο δρ Κέβιν Χάρινγκτον, επικεφαλής των δοκιμών της μεθόδου στη Βρετανία και καθηγητής Βιολογικών Θεραπειών του Καρκίνου στο ICR, δήλωσε ότι η μέθοδος θα μπορούσε να αρχίσει να εφαρμόζεται ευρέως μέσα σε έναν χρόνο, αφού ήδη έχουν υποβληθεί τα σχετικά αιτήματα προς τις αρμόδιες Αρχές φαρμάκων. «Ελπίζουμε ότι αποτελεί την απαρχή ενός νέου κύματος θεραπειών, τις οποίες θα δούμε να εμφανίζονται σταδιακά την επόμενη δεκαετία», είπε.


Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πoλ Ουόρκμαν, εκτελεστικός διευθυντής του ICR πρόσθεσε ότι «φυσιολογικά σκεφτόμαστε τους ιούς ως εχθρούς μας, αλλά η ικανότητά τους να μολύνουν και να σκοτώνουν τα ανθρώπινα κύτταρα, τους καθιστούν πολλά υποσχόμενους συμμάχους εναντίον του καρκίνου».
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X