Σεξουαλικός νάρκισσος: 8 σημάδια για να τον αναγνωρίσετε  thumbnail
Νάρκισσος στη σεξουαλική ζωή; Ναι! Υπάρχει και τέτοιου είδος νάρκισσος! Προσοχή μη μπλέξετε με τέτοιο άτομο, αν αυτό που θέλετε είναι μια ρομαντική σχέση, με επικοινωνία, ψυχικό μοίρασμα αλλά και καλό σεξ!

Σεξουαλικός νάρκισσος: 8 σημάδια για να τον αναγνωρίσετε

Νάρκισσος στη σεξουαλική ζωή;  Ναι!  Υπάρχει και τέτοιου είδος νάρκισσος!  Προσοχή μη μπλέξετε με τέτοιο άτομο, αν αυτό που θέλετε είναι μια ρομαντική σχέση, με επικοινωνία, ψυχικό μοίρασμα αλλά και καλό σεξ!


Γράφει  η  Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια (greekpsychologypages.blogspot.gr).
Ποιοι είναι οι σεξουαλικοί νάρκισσοι;

Είναι οι άνθρωποι εκείνοι που έχουν μεγάλη ιδέα για τις σεξουαλικές τους επιδόσεις και στο όνομα της σεξουαλικής τους ζωής δε διστάζουν να εκμεταλλευτούν συναισθηματικά, ψυχολογικά ή σεξουαλικά άλλα άτομα.   Οι σεξουαλικοί νάρκισσοι μπορεί να είναι οι καλύτεροι εραστές ή ερωμένες, αλλά τους λείπει η ψυχική επαφή και ικανότητα να έρθουν κοντά με το άλλο άτομο.

Τα σημάδια του σεξουαλικού ναρκισσισμού

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν συμπεριφερθεί με κάποιον από τους παρακάτω τρόπους κάποια στιγμή στη ζωή τους, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες ή με ένα συγκεκριμένο άτομο.  Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι ΔΕΝ φέρονται έτσι!  Αν δεν είστε ευτυχισμένοι στη σχέση σας και ανακαλύψετε ότι βρίσκεστε η σχέση σας χαρακτηρίζεται από τις παρακάτω συμπεριφορές, είναι πολύ πιθανό ότι έχετε μπλέξει με έναν σεξουαλικό νάρκισσο.

1.  Είναι γοητευτικό και ρομαντικό άτομο – αλλά προσοχή στην παγίδα

Ο σεξουαλικός νάρκισσος θα κάνει τα πάντα για να σας ρίξει στο κρεβάτι του: ρομαντικούς περιπάτους στο ηλιοβασίλεμα, δείπνο με κεριά, φλερτ ώστε να σας κάνει να νιώσετε μοναδική, χίλια δυο ωραία πράγματα.  Το σεξ είναι ο πρώτος και ο τελευταίος τους σκοπός και το μόνο που θέλουν από εσάς.  Η παγίδα είναι ότι δεν ενδιαφέρονται για μια κανονική σχέση και χρησιμοποιούν το σεξ για να ελέγχουν και να εκμεταλλεύονται τους άλλους.  Η παγίδα είναι ότι χρησιμοποιούν τη χαρισματική τους προσωπικότητα, τον ρομαντισμό και άλλες ωραίες συμπεριφορές για να σας χρησιμοποιήσουν και να πάρουν οι ίδιοι αυτό που θέλουν, χωρίς να ενδιαφέρονται να σας δώσουν αυτό που εσείς επιθυμείτε (πέρα από το σεξ).

2.  Επιθυμεί άριστες επιδόσεις και αποδοχή 

Οι σεξουαλικοί νάρκισσοι συνήθως είναι καλοί στο κρεβάτι (ή τουλάχιστον έτσι νομίζουν!) και πιστεύουν ότι είναι ασύγκριτοι, μοναδικοί, καταπληκτικοί, εκτός συναγωνισμού!  Όλη τους η επιθυμία είναι να πάρουν τα εύσημα, την αποδοχή και τον θαυμασμό του σεξουαλικού τους παρτενέρ.  Ποια είναι η διαφορά του σεξουαλικού νάρκισσου από τον καλό εραστή ή ερωμένη;  Ο σεξουαλικός νάρκισσος ενδιαφέρεται αποκλειστικά για τον εαυτό του, παίζει έναν ρόλο για να πάρει επιβεβαίωση και να διατηρήσει την αυτοεικόνα του, ενώ οι καλοί εραστές ενδιαφέρονται να πάρουν και να δώσουν ευχαρίστηση.

3.  Ενδιαφέρεται για φυσικές επιδόσεις και όχι για συναισθηματική σύνδεση

Ο σεξουαλικός νάρκισσος κρατάει σκορ: πόσες φορές, με ποια ένταση, σε τι συνθήκες, πόσο καταπληκτικές ήταν οι επιδόσεις του….  Ο σεξουαλικός νάρκισσος φροντίζει ιδιαίτερα την εικόνα του και έχει προκαθορισμένα στάνταρντς που επιθυμεί να φτάσει και να ξεπεράσει. Αυτό που λείπει από την ερωτική πράξη του νάρκισσου είναι το αληθινό συναίσθημα και η ψυχική σύνδεση με το άλλο άτομο.

4.  Ο σεξουαλικός νάρκισσος χρησιμοποιεί τον/τη σύντροφο αποκλειστικά για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του 

Φυσικά και δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να επιθυμεί κανείς να ικανοποιήσει τις ανάγκες του σε μια σχέση, -εγώ άλλωστε είμαι η πρώτη που λέω ότι δεν πρέπει να γίνετε χαλάκι να σας πατήσει ο άλλος- όμως στις σχέσεις με έναν νάρκισσο υπάρχει μια υπερβολή: ο νάρκισσος χρησιμοποιεί τον/την σύντροφο για να θρέψει το σεξουαλικό του ‘εγώ’ και να συντηρήσει την καταπληκτική εικόνα που έχει για τον εαυτό του.  Ο σεξουαλικός νάρκισσος δε θα σας ρωτήσει ποτέ τι είναι αυτό που επιθυμείτε, επειδή δεν του περνάει καν από το μυαλό ότι μπορεί να έχετε διαφορετικές επιθυμίες από τον ίδιο!  Περιμένει ότι πάντα θα είστε απίκο και έτοιμος ή έτοιμη να του προσφέρετε στο κρεβάτι ό,τι αυτός ή αυτή θέλει.

5.  Διαρκώς σας ‘Ρίχνει’

Ο σεξουαλικός νάρκισσος προκειμένου να διατηρήσει την εικόνα της ανωτερότητάς του συνηθίζει να ‘ρίχνει’ και να υποβιβάζει τους γύρω του.  Λειτουργεί με βάση τις δικές του ανάγκες και στο βωμό της υπερβολικής αγάπης για τον εαυτό του και την εικόνα του θυσιάζει όλους τους άλλους.  Ο σεξουαλικός νάρκισσος πιθανότατα σας βρίσκει ελαττώματα, σας κοροϊδεύει, σας ειρωνεύεται και, γενικά, προσπαθεί να τονίζει την αντίθεση του πόσο ‘λίγο’ άτομο είστε εσείς σε σχέση με το πόσο καταπληκτικό και ανώτερο από τον καθένα άτομο είναι ο ίδιος.

6.  Αντιδρά άσχημα όταν δεν παίρνει αυτό που θέλει 

Οι νάρκισσοι δε μπορούν να δεχτούν την απογοήτευση, τη στεναχώρια, την απόρριψη.  Έτσι, όταν δεν τους δώσετε αυτό που θέλουν το πιθανότερο είναι ότι θα έχουν μια αρνητική αντίδραση, με θυμό, φωνές, κακή συμπεριφορά, τσακωμό, προσωπική επίθεση σε εσάς.  Ένα άλλο είδος αρνητικής αντίδρασης είναι η παθητική-επιθετική συμπεριφορά, που περιλαμβάνει συνεχόμενο εκνευρισμό, μούτρα, δε σας μιλάει, σας ειρωνεύεται, κάνει διαρκώς αρνητικά σχόλια για το άτομό σας.  Μια άλλη άσχημη αντίδραση του νάρκισσου περιλαμβάνει συναισθηματικό στρίμωγμα: σας κάνει να νιώθετε τύψεις και ενοχές για τη συμπεριφορά σας (που πιθανότατα δεν είχε τίποτα λάθος, πέρα από ότι δε δώσατε στον νάρκισσο αυτό που ήθελε), σας κατηγορεί ότι δεν τον αγαπάτε/εκτιμάτε και παίρνει τη στάση θύματος.  Ο σεξουαλικός νάρκισσος χρησιμοποιεί συμπεριφορές που βλέπουμε συχνότερα σε μικρά παιδιά και μέσα από το δράμα και την ένταση προσπαθεί να σας τραβήξει πίσω για να τον λατρέψετε.

7.  Ο σεξουαλικός νάρκισσος σας παραμελεί μετά το σεξ 


Ο σεξουαλικός νάρκισσος το μόνο που θέλει είναι να ικανοποιήσει τις δικές του επιθυμίες, οπότε συνήθως εξαφανίζεται όταν ικανοποιηθεί.  Η εξαφάνισή του μπορεί να είναι κυριολεκτική, δηλαδή φεύγει, δε σηκώνει τηλέφωνα, κλπ, ή μπορεί να είναι συναισθηματική, με την έννοια ότι αποτραβιέται στον κόσμο του και δεν ενδιαφέρεται για εσάς ή να επικοινωνήσει συναισθηματικά μαζί σας.

8.  Άσχημες Συμπεριφορές 

Διάφορες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που είναι σεξουαλικοί νάρκισσοι συνήθως απατούν τον/τη σύντροφό τους χωρίς τύψεις και ενοχές, ενώ σε πολλές περιπτώσεις επιδεικνύουν συμπεριφορές συναισθηματικής ή ακόμα και φυσικής βίας.  Άλλοι πάλι ερευνητές θεωρούν ότι οι σεξουαλικοί νάρκισσοι πάσχουν από μια μορφή σεξουαλικού εθισμού.

Είναι ή δεν είναι σεξουαλικός νάρκισσος;

Το κλειδί βρίσκεται στο πώς σας φέρεται μετά το σεξ!  Σας παραμελεί; Πιθανότατα είναι σεξουαλικός νάρκισσος.  Επικοινωνεί μαζί σας και νοιάζεται για τις δικές σας επιθυμίες;  Τότε δεν είναι σεξουαλικός νάρκισσος!

Και αν είναι σεξουαλικός νάρκισσος, να τι μπορείτε να κάνετε!

Μία εύκολη λύση είναι να φύγετε!  Και να βρείτε μια νέα σχέση, με ένα συναισθηματικά υγιές άτομο.
Αν επιλέξετε να παραμείνετε, θα πρέπει να βρείτε τρόπους να αποκαταστήσετε την επικοινωνία, τον σεβασμό και την αμοιβαιότητα, ώστε να υπάρχει μια σχετική ισορροπία στη σχέση.

Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σας και να κουβεντιάσουμε στο http://anelanda.gr/liza/epikoinwnia/
f

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X