Αρχική / Υγεία / Η Υγεία μου / Δερματολογία / Είσαι χλωμή; Μάθε τις αιτίες
Είσαι χλωμή; Μάθε τις αιτίες thumbnail

Είσαι χλωμή; Μάθε τις αιτίες

Γράφει η Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη


Το φυσιολογικό χρώμα της επιδερμίδας οφείλεται στο συνδυασμό δύο χρωστικών, της μελανίνης και της καροτίνης. Σημαντική συμβολή στον τελικό χρωματισμό έχει και η ποιότητα της αιμάτωσης του δέρματος, καθώς και ο αριθμός των κυκλοφορούμενων στο αίμα ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ιδιοσυγκρασιακές παράμετροι επιδρούν επίσης στον τελικό χρωματισμό του δέρματος.


Η ωχρότητα χαρακτηρίζεται από απώλεια του χρώματος στο φυσιολογικό δέρμα ή στους βλεννογόνους και συχνά απασχολεί αξιοσημείωτο τμήμα του πληθυσμού. Για να χαρακτηριστεί η ωχρότητα που εμφανίζει το δέρμα παθολογική πρέπει να εμφανίζεται αιφνιδίως και να μην αποτελεί στοιχείο της καθιερωμένης εμφάνισης του δέρματος. Διακρίνουμε την τοπική ωχρότητα που εντοπίζεται σε μικρή περιοχή του σώματος και την γενικευμένη ωχρότητα που χαρακτηρίζει όλο το σώμα.


Η αναιμία, ένα νόσημα που χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες της ωχρότητας. Η ωχρότητα στην αναιμία είναι γενικευμένη αν και συνήθως γίνεται αντιληπτή από το πρόσωπο.  Η αναιμία μπορεί να είναι οξεία (αιφνίδια έναρξη) ή χρόνια (αναπτύσσεται αργά). Η οξεία αναιμία είναι συνήθως αποτέλεσμα ταχείας απώλειας αίματος από τραύμα, χειρουργική επέμβαση, έλκη του στομάχου, παχύ έντερο ή μήτρα. Η χρόνια αναιμία είναι πιο κοινή αλλά πιο σύνθετης αιτιολογίας. Η έλλειψη σιδήρου, βιταμινών, η αιμόλυση, νοσήματα αίματος, φλεγμονώδη νοσήματα, καρκινώματα, η χρόνια απώλεια αίματος αποτελούν αιτίες χρόνιας αναιμίας.


Άλλες αιτίες ωχρότητας είναι:


• Η έλλειψη έκθεσης στο ηλιακό φως


• Η έκθεση στο ψύχος


• Η χαμηλή πίεση αίματος


• Το χαμηλό σάκχαρο


• Προβλήματα κυκλοφορίας


• Το stress, η αϋπνία, η κούραση και ψυχιατρικά σύνδρομα


• Η απόφραξη τοπικής αρτηρίας (τοπική ωχρότητα)


Η σωστή παθολογική εξέταση έχει ζωτική σημασία για την ορθή αξιολόγηση και θεραπεία κάθε περίπτωσης.enallaktikidrasi.com

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X