Πρέπει να κοιμάται το παιδί στο ίδιο κρεβάτι με τους γονείς;  thumbnail

Άννα, αναγνώστρια του boro.gr

Πρέπει να κοιμάται το παιδί στο ίδιο κρεβάτι με τους γονείς;

Aναγνώστριά μας ρωτά: 


Ποιες είναι οι επιπτώσεις τόσο στην Ψυχική ανάπτυξη όσο και στην Σωματική ανάπτυξη του παιδιού που κοιμάται από της γεννήσεως έως και τώρα 5 ετών (και συνεχίζεται) στο ίδιο κρεβάτι με τους γονείς του (στο μέσο αυτών).Οι επιπτώσεις μπορούν να επηρεάσουν και το ύψος του παιδιού;Και οι 2 γονείς καπνίζουν από 1 πακέτο τσιγάρα την ημέρα (20 τσιγάρα).


Στο ερώτημά σας απαντά ο παιδίατρος Σωτήρης Πουλής 


Το περιβάλλον του σπιτιού και το παθητικό κάπνισμα γενικά δεν επηρεάζει το ύψος του παιδιού. Να τονίσουμε βέβαια πως αν η  μητέρα κάπνιζε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το παιδί δε θα αναπτυχθεί τόσο πολύ όσο στην περίπτωση που δεν κάπνιζε. Το παθητικό κάπνισμα όμως επηρεάζει τη λειτουργία των πνευμόνων. Ακόμα και περιστατικά βρογχίτιδας έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς. 


Στο ερώτημά σας απαντά και η σχολική ψυχολόγος Μαρκέλλα Καπλάνη 


Η διαμάχη για το αν έχει ή όχι αρνητικές επιπτώσεις το να μοιράζονται τα παιδιά το κρεβάτι με τους γονείς τους προβληματίζει πολλούς γονείς και ειδικούς. Υπάρχουν δύο πλευρές στη διαμάχη. Μερικοί γονείς και ειδικοί υποστηρίζουν ότι το να μοιράζεται το παιδί το κρεβάτι με τους γονείς του τού προκαλεί παρηγοριά, μειωμένα περιστατικά θυμού, καθώς και βελτίωση στον κύκλο του ύπνου του. Οι υποστηρικτές αυτής της πλευράς θεωρούν πως αυτή η επιλογή οδηγεί σε μια υγιή αίσθηση του εαυτού για το παιδί και μια ισχυρότερη, στενότερη σχέση γονέα-παιδιού. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που μοιράζονται το κρεβάτι με τους γονείς τους ΔΕΝ είναι πιο πιθανό να έχουν συναισθηματικά προβλήματα από ό, τι τα παιδιά που κοιμούνται σε δικό τους κρεβάτι, και ότι, μέχρι την ηλικία των 6 ετών, δεν φαίνεται να καταγράφονται σημαντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη ή τη συμπεριφορά ενός παιδιού. 

 

Εναλλακτικά, άλλες μελέτες στο παρελθόν έχουν καταλήξει πως τα παιδιά που κοιμούνται με τους γονείς τους σε χρόνια βάση μπορεί να επιδεικνύουν ελλιπή μνήμη, χρόνια κόπωση και έλλειψη ενέργειας, κατάθλιψη, καθώς και παχυσαρκία.

 

Δυστυχώς το πόρισμα δεν είναι αρκετά σαφές ακόμη και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα πάνω σε αυτό το θέμα. Σε γενικές γραμμές όμως είναι καλό να έχουμε στο νου μας ότι μια υγιής οικογένεια (συμπεριλαμβανόμενης και της μονογονεϊκής) έχει και υγιή όρια. Υπάρχει ένας διαχωρισμός μεταξύ των γενεών, που λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρεί μια ισορροπία ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά τους. Αυτά τα όρια δεν τίθενται για να περιορίζουν τη ροή της αγάπης μεταξύ των μελών της οικογένειας, αλλά με σκοπό να επιτρέπουν την ανάπτυξη του παιδιού σε ώριμο και ανεξάρτητο ενήλικα. Όταν αυτά τα όρια είναι ασαφή ή καταπατούνται, συνήθως δημιουργείται σύγχυση για τα παιδιά, όσο και τα ίδια μπορεί να πασχίζουν να τα υπερβούν. 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X