'Όταν το παιδί είναι έξυπνο αλλά δε διαβάζει: Τι να κάνεις thumbnail
Εναλλακτικά, υπάρχει περίπτωση η κόρη σας να μη διαβάζει διότι θεωρεί τα μαθήματα που κάνει ανιαρά. Αυτό είναι ένα σύνηθες φαινόμενο για παιδιά τα οποία τείνουν να είναι έστω και σε ελάχιστα ανώτερο νοητικό επίπεδο από τους συνομήλικους τους. Εάν κάτι τέτοιο ισχύει, είναι λογικό να πλήττει σε μία τάξη που το ακαδημαϊκό επίπεδο δεν της προσφέρει την πρόκληση που χρειάζεται. Οι ενήλικες συνήθως απαντάνε σε μία τέτοια περίσταση ρωτώντας: "αν είναι τόσο εύκολο γιατί θα το κάνει;" Με τη λογική του παιδιού όμως, κάτι τέτοιο θεωρείται εντελώς άσκοπο οπότε δεν μπορούν να παρακινήσουν τον εαυτό τους να διαβάζει και να ολοκληρώνει εργασίες σε σταθερή βάση.

'Όταν το παιδί είναι έξυπνο αλλά δε διαβάζει: Τι να κάνεις

Αναγνώστριά μας ρωτά:


Η ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΕΞΥΠΝΗ ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΤΗΣ ΠΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΗ…ΤΗΝ ΕΧΩ ΤΙΜΩΡΗΣΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΕΙ ΕΚΔΡΟΜΗ. ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΧΩ ΔΕΙΞΕΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΛΛΑ ΑΡΓΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΑΥΡΙΟ ΓΡΑΦΕΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΑΛΛΑ ΞΕΧΑΣΕ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΙ Η ΔΑΣΚΑΛΑ ΤΗΣ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΠΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΤΑΝ ΘΕΛΕΙ ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΕΞΗ. ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ;


Απαντά η Μαρκέλλα Καπλάνη


M.A. Κλινικής-Συμβουλευτικής Ψυχολογίας
Pg.Cert. Ειδικής Αγωγής
B.Sc. Ψυχολογίας


 Υπάρχουν διάφορα σενάρια που να εξηγούν τον λόγο για τον οποίο δεν διαβάζει η κόρη σας. Αν και η δασκάλα της λέει πως δεν παρατηρεί καποια μαθησιακή δυσκολία, συνεχίζει να υπάρχει πιθανότητα να παρουσιάζει συμπτώματα ελλειμματικής προσοχής (ΔΕΠ-Υ). Αυτή η διαταραχή συνδέεται συνήθως εξ ολοκλήρου με την υπερκινητικότητα και πολλοί εκπαιδευτικοί αγνοούν τον δεύτερο τύπο της ΔΕΠ-Υ. Αυτός ο δεύτερος τύπος χαρακτηρίζεται από έντονη διάσπαση προσοχής που τείνει να συνδέεται με εσωτερικές σκέψεις και διαλόγους παρά με εξωτερικά ερεθίσματα ή κινητική δραστηριότητα. Ένα παιδί με αυτόν τον τύπο ΔΕΠ-Υ μπορεί να κάθεται πάνω από το βιβλίο αλλά το μυαλό του να ταξιδεύει αλλού για ώρες και, χωρίς να το ελέγχει, να χάνει την αίσθηση του χρόνου. Αυτή η πάθηση είναι ιδιαίτερα απελπιστική για τον γονιό/δάσκαλο καθώς και για το ίδιο το παιδί που εξουθενώνεται καθημερινά. Οπότε, συνήθως παιδιά με ΔΕΠ-Υ επιλέγουν να μην ασχολιούνται καθόλου με τα μαθήματα με την πάροδο του χρόνου εφόσον τείνουν να μην καταφέρνουν να ολοκληρώνουν την δουλειά τους και να λαμβάνουν συνεχως απογοητευτικά γι' αυτά αποτελέσματα.  

 

 Εναλλακτικά, υπάρχει περίπτωση η κόρη σας να μη διαβάζει διότι θεωρεί τα μαθήματα που κάνει ανιαρά. Αυτό είναι ένα σύνηθες φαινόμενο για παιδιά τα οποία τείνουν να είναι έστω και σε ελάχιστα ανώτερο νοητικό επίπεδο από τους συνομήλικους τους. Εάν κάτι τέτοιο ισχύει, είναι λογικό να πλήττει σε μία τάξη που το ακαδημαϊκό επίπεδο δεν της προσφέρει την πρόκληση που χρειάζεται. Οι ενήλικες συνήθως απαντάνε σε μία τέτοια περίσταση ρωτώντας: "αν είναι τόσο εύκολο γιατί θα το κάνει;" Με τη λογική του παιδιού όμως, κάτι τέτοιο θεωρείται εντελώς άσκοπο οπότε δεν μπορούν να παρακινήσουν τον εαυτό τους να διαβάζει και να ολοκληρώνει εργασίες σε σταθερή βάση. 

 

Ένα τρίτο πιθανό αίτιο για την δυσκολία της κόρης σας διαβάσει θα μπορούσε να είναι κάποιος ψυχολογικός παράγοντας. Εάν η άρνηση για το διάβασμα είναι πρόσφατη, μπορεί να συνδέεται με περιστατικό σχολικού εκφοβισμού για παράδειγμα. Επίσης, μπορεί και να συνδέεται με μία μεγάλη αλλαγή που να έχει συμβεί στην καθημερινότητα της, π.χ. αλλαγή σχολείου, διαζύγιο γονέων, κτλ. Ειδάλλως, μία αρνητική συναισθηματική φόρτιση μπορεί επίσης να στέκεται εμπόδιο στο να διατηρήσει την προσοχή της και να εδραιώσει είναι οργανωμένο πρόγραμμα. Πιο συγκεκριμένα, εάν είναι δυσαρεστημένη με κάποιον άλλο τομέα στη ζωή της, για παράδειγμα τις κοινωνικές της επαφές, θα της είναι δύσκολο να διαχωρίσει τη μία κατάσταση από την άλλη και να μπορέσει να αποδώσει στο ακαδημαϊκά της. 

 

Επειδή όμως όλα αυτά είναι πιθανότητες, κι ας είναι εμπεριστατωμένες πληροφορίες, θα σας πρότεινα να επισκεφτείτε έναν ειδικό για μία ή δύο συνεδρίες μαζί με την κόρη σας ώστε να μπορέσει να διερευνήσει την κατάσταση, έχοντας για γνώμονα την προσωπική σας περίπτωση. Κάθε παιδί είναι μοναδικό, επομένως είναι σημαντικό να μην βασιζόμαστε σε εικασίες. Θα σας πρότεινα να απευθυνθείτε σε κάποιον που εξειδικεύεται και στον τομέα της ψυχολογίας αλλά και της ειδικής αγωγής.

 

Με βάση τη σωστή διάγνωση της περίστασης θα μπορέσει να διαμορφωθεί και κατάλληλη αντιμετώπιση του προβλήματος )ο ειδικός θα σας καθοδηγήσει για τους κατάλληλους τρόπους αντιμετώπισης). Είναι κρίσιμο να είναι στοχευμένη η αντιμετώπιση που θα λάβει, ώστε να αποφέρει αποτέλεσμα και να μην αποθαρρυνθεί περαιτέρω η κόρη σας. Ωστόσο, εάν αρχικά θέλετε κάποιες πρακτικές που να μπορείτε να ακολουθήσετε, σας παραπέμπω σε ένα άρθρο που έχω συντάξει προσφάτως (http://www.normavitae.com/#!ΤΟ-ΠΑΙΔΙ-ΜΟΥ-ΔΕΝ-ΕΧΕΙ-ΚΙΝΗΤΡΟ-ΓΙΑ-ΝΑ-ΔΙΑΒΑΖΕΙ-ΤΙ-ΝΑ-ΚΑΝΩ/c1cu/5690c8a90cf21dc8b193c655). 

 

Τέλος, να θυμάστε πως όλα τα παιδιά έχουν την έμφυτη ανάγκη για μάθηση και ότι κάθε εμπόδιο καθρεφτίζει μία υποκειμενική δυσκολία που μπορεί να βιώνει το παιδί. Δείχνοντας κατανόηση και ψάχνοντας κατάλληλους τρόπους αντιμετώπισης το βοηθάμε να αναπτύξει κουράγιο, υπομονή, και τις κατάλληλες δεξιότητες ώστε να ανταπεξέλθει και να νιώσει και πάλι ικανό να τα καταφέρει.


[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X