iwanna-papadopoulou'

Ιωάννα Παπαδοπούλου: Η γυναίκα που κρατά τα ηνία της αυτοκρατορίας μπισκότων

Η Ιωάννα Παπαδοπούλου πιο σημαντική ημέρα της ζωής της θεωρεί την ημέρα που βγήκε η πρώτη παραγωγή, μύρισε κι έφαγε το πρώτο ψωμί της εταιρείας. Εκείνη ήταν η στιγμή που συγκινήθηκε κι έκλαψε. Πώς φτάσαμε όμως να μιλάμε γι’ αυτή την εταιρεία κολοσσό με την επωνύμια “Μπισκότα Παπαδοπούλου”; 

H πορεία της ιστορικής βιομηχανίας μπισκότων ξεκινά στην κουζίνα της οικογένειας Παπαδοπούλου στην Κωνσταντινούπολη το 1916. Η κυρά Μαρία για να βοηθήσει τον μαραγκό άντρα της ζύμωνε και φούρνιζε καθημερινά μπισκότα Πτι Μπερ, μία συνταγή που είχε έρθει πρόσφατα στην Πόλη από την Γαλλία. Τα μπισκότα αυτά εβγαίναν και τα πουλούσαν μετά στους μαχαλάδες της Πόλης τα τρία μικρά παιδιά της οικογένειας: ο Νίκος, ο Ευάγγελος και ο Θεόφιλος. Με μια απλή ξύλινη σφραγίδα που έφτιαξε ο πατέρας της οικογένειας κατάφεραν να σφραγίσουν και το πρώτο μπισκότο Παπαδοπούλου. 

mpiskota-papadopoulou-2

Η πελατεία ήταν μεγάλη και τα οικονομικά της οικογένειας πήγαιναν πολύ καλά, μέχρι που ήρθε η Μικρασιατική Καταστροφή. Η οικογένεια Παπαδοπούλου τράβηξε μαζί με τους υπόλοιπους Έλληνες των παραλίων της Μικράς Ασίας τον δρόμο της προσφυγιάς. Η Μαρία Παπαδοπούλου επιβιβάζεται στο πλοίο για τη Μασσαλία μαζί με τα παιδιά της. Το πλοίο σταματά για λίγες ώρες στον Πειραιά και η οικογένεια αποφασίζει να δει λίγο την Αθήνα προτού το πλοίο τους συνεχίσει το ταξίδι του.

mpiskota-papadopoulou

Πίνοντας τ’αναψυκτικά τους σε ένα καφενείο κοντά στο Μοναστηράκι, η οικογένεια διαπίστωσε με έκπληξη ότι οι Αθηναίοι είχαν παντελή άγνοια από μπισκότα. Η απόφαση δεν άργησε να παρθεί και η οικογένεια αποφασίζει να μείνει στην Αθήνα, σε μια προσφυγική πολυκατοικία στο Λυκαβηττό. Ο Νίκος, ο Ευάγγελος και ο Θεόφιλος, γυρίζουν με τα ποδήλατά τους τις γειτονιές της Αθήνας και τις γεμίζουν μυρωδιές από τα μπισκότα της κυρίας Μαρίας. Σιγά σιγά το μπισκότο από είδος πολυτελείας μπαίνει σε όλα τα νοικοκυριά. Σύντομα η οικογένεια αποκτά την πρώτη βιομηχανία στην γέφυρα Πουλοπούλου και στην συνέχεια στο πρώτο εργοστάσιο την δεκαετία του ’50 στην Πέτρου Ράλλη. Στη συνέχεια ακολούθησαν τα υπόλοιπα σε Θεσσαλονίκη, Βόλο και Οινόφυτα.

Ο Ευάγγελος Παπαδόπουλος συνοψίζει σε δύο γραμμές τη φιλοσοφία της εταιρείας το 1971 όταν έγινε Ανώνυμη Εταιρεία: “Εμείς οι παλιοί κάναμε προσεκτικά επιχειρηματικά βήματα κι όχι ριψοκίνδυνα άλματα και εφαρμόζαμε πάντα μια μακρόπνοη στρατηγική. Έτσι, με σκληρή δουλειά και αισιοδοξία, με εντιμότητα και τόλμη, με σεβασμό στον καταναλωτή μας, είδαμε τους κόπους μας να πιάνουν τόπο”.

Τα πρώτα τους κουτιά ήταν από λευκοσίδηρο. Όταν τα άνοιγες στα παντοπωλεία σε έπαιρνε η γλυκιά μυρωδιά του μπισκότου. Σήμερα έφθασαν να έχουν πάνω από 200 διαφορετικές συσκευασίες με σήματα όπως τα Μιράντα, τα Γεμιστά και τα Cream Crackers να έχουν κλείσει ήδη 80 χρόνια ζωής. 

 

Το 1992 πεθαίνει ο Ευάγγελος Παπαδόπουλος και τα ηνία της εταιρείας παίρνει η επόμενη γενιά των Παπαδόπουλων, συγκεκριμένα η πρωτότοκη κόρη του Ιωάννα.  Όταν κινδύνευσαν να χάσουν την ελληνικότητα τους σε μία μετοχική συνεργασία με την γαλλική εταιρεία γαλακτοκομικών εκείνη ήταν που έδωσε λύση . Το 2008 προς μεγάλη έκπληξη του επιχειρηματικού κόσμου κατόρθωσε να συγκεντρώσει το 100% των μετοχών της επιχείρησης. Πολλοί της έχουν δώσει από τότε το προσωνύμιο «σιδηρά κυρία».

iwanna-papadopoulou

Η Ιωάννα από μικρή μπλεκόταν στα πόδια του πατέρα της αλλά και στην επιχείρηση. Γεννήθηκε στην Αθήνα και από την ηλικία των 10-11 ετών -όταν δεν είχε σχολικές υποχρεώσεις- έκανε όλες τις απαραίτητες δουλειές, από εργάτρια έως καθαρίστρια, προκειμένου να αποκτήσει αυτά που θέλει. Σπούδασε στην Αγγλία χημεία με εξειδίκευση στον κλάδο των τροφίμων. Από το 1990 ασκεί τα καθήκοντα της Διευθύνουσας Συμβούλου, ενώ παράλληλα από το 1995 κατέχει και τη θέση της Προέδρου του Δ.Σ. της εταιρείας.

 

Τα πουράκια Caprice είναι δική της έμπνευση. Τα ίχνη τους τα βρίσκει κανείς στη δεκαετία του ’70, ενώ πλέον εξάγεται σε 40 χώρες. Δική της έμπνευση ήταν επίσης να δωθεί ώθηση στις μπάρες δημητριακών και στο συσκευασμένο ψωμί τη δεκαετία του ’90. Η εταιρεία μάλιστα μπήκε πρώτη στην παραγωγή ψωμιού από δίκοκο σιτάρι, μία παραγωγή που έχει τις ρίζες της στην Αρχαία Ελλάδα και γνωρίζει αναγέννηση τα τελευταία χρόνια. Μιλά σπάνια στον Τύπο κι αυτό όταν έχει να ανακοινώσει σημαντικές επιχειρηματικές κινήσεις.

Σήμερα η εταιρεία απασχολεί περίπου 1200 εργαζόμενους και έχει στην κατοχή της τέσσερα εργοστάσια. Τιμά τους υπαλλήλους, τους συνεργάτες και τους πελάτες της και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι δεν έχει κάνει ούτε μία απόλυση. Εχει φέρει στην πρώτη θέση την εταιρεία στην αγορά μπισκότου, στη δεύτερη στην αγορά φρυγανιάς, ενώ έχει αποσπάσει ένα σημαντικό μερίδιο στην αγορά ψωμιού σε φέτες. 

iwanna-papadopoulou-2

Παρόλη τη δυσχερή οικονομική κατάσταση, η ίδια επιμένει ότι η εταιρεία θα παραμείνει σε ελληνικό έδαφος: «Εμείς εδώ πετύχαμε, οι ρίζες μας είναι σε αυτή την χώρα, δεν υπάρχει ενδεχόμενο ποτέ να φύγουμε. Είμαστε στη ζωή του Έλληνα εδώ και 93 χρόνια, οπότε το θεωρώ καθήκον μου υποχρέωση μου να μείνουμε εδώ, δεν το συζητώ. Δυσκολίες είχαμε και απ’ ότι φαίνεται θα συνεχίσουμε να έχουμε. Εμείς θα είμαστε εδώ. Θα επενδύσουμε εδώ, θα πληρώσουμε τους φόρους μας εδώ και όπως πολλές φορές λέω, και είναι λιγάκι μη τεχνοκρατικό, ίσως τώρα είναι περισσότερο ανάγκη να βοηθήσουμε εμείς που μπορούμε, την ελληνική οικονομία».

papadopoulou-mpiskota

Της έχει δωθεί επίσης το Βραβείο Κοινωνικής Προσφοράς για πλήθος ενεργειών της. Μεταξύ άλλων, έχει χρηματοδοτήσει και ήδη υλοποιήσει τη δημιουργία 12 παιδότοπων σε πολλά σημεία της Ελλάδος, ενώ χορηγεί σταθερά το Παιδικό Μουσείο στην Πλάκα, για τη ζαχαροπλαστική και τη κατασκευή μπισκότων από μικρά παιδιά. Οργανώνει και χρηματοδοτεί σε τακτά χρονικά διαστήματα, εκδηλώσεις για τα παιδιά, σε νοσοκομεία παίδων, οργανοτροφεία και παιδικούς σταθμούς.

Παράλληλα, όμως με τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες, η Ιωάννα Παπαδοπούλου δεν ξεχνά να αναλάβει με την ίδια υπευθυνότητα και έναν άλλο ρόλο αυτό της μάνας αφού η Ιωάννα Παπαδοπούλου είναι μητέρα δύο αγοριών, του Κωνσταντίνου και του Ευάγγελου.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X