Περπάτημα.Πώς προστατεύει από το διαβήτη τύπου 2;

Τα άτομα που βρίσκονται στην τρίτη ηλικία μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητές τους αναπτύξη διαβήτη τύπου 2 με το να περπατούν 15 λεπτά με μετά από κάθε γεύμα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Πιο συγκεκριμένα, επιστήμονες της σχολής Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών  στο George Washington University School μελέτησαν άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, τα οποία παρουσίζαν υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα της γλυκόζης και έλλειψη σωματικής άσκησης και έτσι διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 .

Οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε τρεις 48ωρες παρεμβάσεις άσκησης, με  διαφορά τεσσάρων εβδομάδων μεταξύ τους. Η πρώτη ημέρα κάθε φορά ενήργησε ως περίοδος ελέγχου, ενώ στη δεύτερη έκαναν 15 λεπτά βόλτα στο διάδρομο μετά από κάθε γεύμα,  45 λεπτά περπάτημα στις 10:30 ή 45 λεπτά περπάτημα στις 16:30.

Όλα τα γεύματα ήταν προγραμματισμένα και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα των συμμετεχόντων μετριούνταν συνεχώς. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 15 λεπτά μέτριας έντασης περπατήματος μετά από κάθε γεύμα βοήθησε στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, το οποίο με τη σειρά του θα μπορούσε να προσφέρει προστασία έναντι του διαβήτη τύπου 2.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Loretta DiPietro, υποστηρίζει πως: «Οι συσπάσεις των μυών που προκαλούνται από τους σύντομους περιπάτους ήταν άμεσα αποτελεσματικές στην άμβλυνση των δυνητικά καταστροφικών αυξήσεων στο σάκχαρο μετά το γεύμα που συνήθως παρατηρείται στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας».

Σχετικά άρθρα