Σαντίκ Καν: Ο νέος μουσουλμάνος δήμαρχος του Λονδίνου με την ταπεινή καταγωγή  thumbnail

Σαντίκ Καν: Ο νέος μουσουλμάνος δήμαρχος του Λονδίνου με την ταπεινή καταγωγή

Υπερτερώντας του αντιπάλου του, Ζακ Γκόλντσμιθ, έγραψε ιστορία με την εκλογή του για την καρέκλα του δημάρχου του Λονδίνου. Είναι και μια προσωπική νίκη όμως για τον Σαντίκ Καν, διότι τόσο ο αντίπαλός του όσο και ο κίτρινος τύπος συστηματικά τον λοιδόρησαν για την καταγωγή, το θρήσκευμα και τις υποτιθέμενες διασυνδέσεις του με ισλαμιστές. Ο ίδιος όμως, φαίνεται ότι πάλεψε πολύ για να φτάσει μέχρι εδώ, περνώντας δύσκολα. Ο Εργατικός Σαντίκ Χαν έχει γεννηθεί το 1970. Μεγάλωσε μέσα σε πακιστανική οικογένεια που είχε μεταναστεύσει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο πατέρας του είναι οδηγός λεωφορείου και η μητέρα του ράφτρα. Είναι το πέμπτο από τα οκτώ παιδιά της οικογένειας και μεγάλωσε σε ένα κρατικό οίκημα μαζί με τα αδέρφια του στο Τούτινγκ, μια λαϊκή συνοικία του νότιου Λονδίνου. Το διαμέρισμα είχε μόλις τρία δωμάτια. «Ξέραμε ότι το ενοίκιο εκεί δεν θα αυξανόταν ξαφνικά, ενώ σήμερα ένας οδηγός είναι υποχρεωμένος να μετακομίζει κάθε χρόνο εξαιτίας των συνεχών αυξήσεων των ενοικίων», δήλωσε ο ίδιος πρόσφατα.Από μικρός, όπως και ο ίδιος έχει εξομολογηθεί: "Έβλεπα τη μαμά μου και τον μπαμπά μου που δούλευαν όλη την ώρα και όταν μπόρεσα να φτάσω σε ηλικία να δουλεύω, το έκανα. Τα Σάββατα και ορισμένα καλοκαίρια δούλευα στην κατασκευή κτιρίων". Η οικογένεια του μέχρι και σήμερα, στέλνει χρήματα στους συγγενείς στο Πακιστάν, γιατί "νιώθουμε ευλογημένοι που είμαστε σε αυτή τη χώρα". Στην αρχή, ήθελε να γίνει οδοντίατρος. Ένας δάσκαλός του όμως του πρότεινε να διαβάσει νομικά βιβλία διότι είδε ότι ήταν πολύ καλός στο να κατασκευάζει επιχειρήματα. Η πρόταση του δασκάλου του μαζί με ένα πρόγραμμα στην τηλεόραση, το LA Law, τον έκαναν να το ξανασκεφτεί και να πάρει την απόφαση να γίνει δικηγόρος. Έτσι, σπούδασε νομικά, ενώ παράλληλα δούλευε σε ένα εμπορικό κέντρο.Ύστερα από τις σπουδές του στα νομικά αποφάσισε να ασχοληθεί με τα ανθρώπινα δικαιώματα, αναλαμβάνοντας υποθέσεις φυλετικής διάκρισης και περιπτώσεις βίαιης συμπεριφοράς αστυνομικών. «Δεν μελέτησα την πολιτική θεωρία στα βιβλία. Την έμαθα ζώντας την», έχει δηλώσει ο Χαν ο οποίος εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής το 2005 και διορίστηκε υπουργός το 2009.Μόλις 15 χρονών, προσχώρησε στο Εργατικό Κόμμα. Το 1994 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Γουόντσγουορθ, στο νότιο Λονδίνο, θέση την οποία διατήρησε έως το 2006. Πριν γίνει ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος του Λονδίνου, ήταν ο πρώτος μουσουλμάνος, μέλος του υπουργικού συμβουλίου ενός Βρετανού πρωθυπουργού.Ήδη τον κατονομάζουν ως «Μπαράκ Ομπάμα του Λονδίνου». Μίλησε στην καρδιά των Λονδρέζων κρατώντας σφιχτά το χέρι της συζύγου του, Σααντίγια. Οι κάτοικοι του Λονδίνου αγνόησαν επιδεικτικά το γεγονός ότι προέρχεται από μία ταπεινή οικογένεια.
Mε τη γυναίκα του, δικηγόρο στο επάγγελμα, παντρεύτηκαν το 1994 και έχουν δύο κόρες, την Anisah (το 1999) και την Ammarah (2001). Μεγάλωσαν μαζί, ενώ της έκανε πρόταση γάμου στα… McDonalds. Ήδη από όταν ήταν 20 χρονών, έτρωγαν συχνά στο γνωστό εστιατόριο. 


Σαντίκ Καν: Ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος του Λονδίνου18saiqkhan1404c.jpg


[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X