Ψυχολογικός οδηγός για τις Πανελλαδικές: Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας  thumbnail
Οι πανελλαδικές, όπως και κάθε μορφής εξετάσεις, αλλά ειδικά αυτές γεννούν άγχος σε όλη την οικογένεια και ειδικά στον μαθητή. Οι προσδοκίες είναι μεγάλες καθώς οι εξετάσεις αυτές εν μέρη καθορίζουν το επαγγελματικό μέλλον ενός ατόμου, όσον αφορά τις σπουδές του τουλάχιστόν.

Ψυχολογικός οδηγός για τις Πανελλαδικές: Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας

Πανελλαδικές εξετάσεις 


Οδηγίες προς ναυτιλομένους για μαθητές και γονείς


Γράφει για το www.boro.gr η Ασημίνα Κουλουκούρη


Κλινική ψυχολόγος


www.akouloukouri.gr


Οι πανελλαδικές, όπως και κάθε μορφής εξετάσεις, αλλά ειδικά αυτές γεννούν άγχος σε όλη την οικογένεια και ειδικά στον μαθητή. Οι προσδοκίες είναι μεγάλες καθώς οι εξετάσεις αυτές εν μέρη καθορίζουν το επαγγελματικό μέλλον ενός ατόμου, όσον αφορά τις σπουδές του τουλάχιστόν.


Στο άρθρο αυτό θα διαβάσετε τις οδηγίες για τους μαθητές αλλά και για τους γονείς που έχουν να αντιμετωπίσουν τις σημαντικές 4 προκλήσεις κάθε σημαντικής εξέτασης .


Οι προκλήσεις αυτές είναι :  1. 1.       Η κινητοποίηση ή η έλλειψη κινήτρου

  2. 2.       Η σωστή προετοιμασία

  3. 3.       Οι υψηλές απαιτήσεις και προσδοκίες του περιβάλλοντος και

  4. 4.       Ο ανταγωνισμός με τους συμμαθητές.


   1. 1.       Το κίνητρο και ο στόχος


 Είναι βασικό πολύ πριν τις πανελλαδικές να έχει ξεκαθαρίσει ο μαθητής με σωστό επαγγελματικό προσανατολισμό μαζί με τους γονείς του τι ακριβώς θέλει να πετύχει στις εξετάσεις και τι ενναλακτικά σχέδια υπάρχουν. Αυτό το ξεκαθάρισμα μπορεί να γίνει με προσωπικό ψάξιμο , με τεστ δεξιοτήτων και ικανοτήτων και συμβούλους επαγγελματικού προσανατολισμού  ή ψυχολόγο αν χρειάζεται βοήθεια. Υπάρχουν και περιπτώσεις που το παιδί έχει πολύ ξεκάθαρο στόχο και ταλέντα και ξέρει που θα κατευθυνθεί και αυτό αποτελεί ισχυρό κίνητρο. Δεν είναι όλα τα παιδιά έτσι όμως και αυτό συμβαίνει γιατί και οι γονείς τους δεν έχουν ξεκάθαρες κατευθύνσεις η γιατί τα πιέζουν πολύ να ενταχθούν σε κάτι συγκεκριμένο αντί να ψάξουν μαζί τους το καλύτερο για αυτά και με το ικανοποιητικό οικονομικό και πετυχημένο μέλλον. Αν δεν έχει γίνει αυτή η νοητική και ψυχική προετοιμασία καλό είναι να γίνει άμεσα έτσι ώστε να ξέρει το παιδί που κατευθύνεται για να μπορέσει να δώσει το 100 από την προσπάθεια του.  Οι γονείς χρειάζεται να είναι υποστηρικτικοί σε αυτό ειδικά αν υπάρχει οικογενειακή επιχείρηση την οποία το παιδί με κανένα τρόπο δεν θέλει να ακολουθήσει. Η δημιουργία κινήτρων χρειάζεται να είναι θετική στην κατεύθυνση της και ποτέ αρνητική , τα σημερινά παιδιά γνωρίζουν ότι υπάρχει κρίση χρειάζονται τρόπους να βγουν από αυτήν και το πρώτο που τα κινητοποιεί είναι οι γονείς να πιστεύουν στις δυνατότητες τους.  1. 2.       Η σωστή προετοιμασία απο πριν


Το να οργανώσει η οικογένεια το πρόγραμμα της και ο μαθητής είναι πολύ βασικό γιατί θα χρειαστεί να έχει ησυχία και να σέβονται την προσπάθεια του και να τον βοηθούν όλοι. Θα έχει ο ίδιος αρκετό άγχος όποτε ο σωστός προγραμματισμός του διαβάσματος του ύπνου και της υγιεινής διατροφής καθώς και της γυμναστικής θα τον βοηθήσει πολύ.


Πολύ διευκολυντικές είναι οι μέθοδοι εκμάθησης γρήγορου διαβάσματος για κάθε μαθητή και μπορούν να τον βοηθήσουν να βγάλει ύλη πολύ πιο γρηγορά . Με αυτές πολιτικοί και επιχειρηματίες έχουν καταφέρει να διαβάζουν ένα βιβλίο την ημέρα ή πολλές εφημερίδες μαζί.


Η εβδομαδιαία ατζέντα και η ημερήσια είναι ένας καλός πρακτικός τρόπος να κρατήσει την κινητοποίηση του ο μαθητής και να γράφει τι πέτυχε κάθε μέρα από το πρόγραμμα του και να προγραμματίζει την επόμενη μέρα. Η εκμάθηση του σωστού προγραμματισμού δίνει μια αίσθηση ικανοποίησης και είναι ένα ατού για ότι κι αν διαλέξει στο μέλλον. Αυτό μπορεί να γίνει ευχάριστο με χρώματα ή σμικρές και σχέδια για κάθε πετυχημένη εργασία που ολοκληρώθηκε . Το βασικό είναι να μετατραπεί το διάβασμα σε κάτι ενδιαφέρον και να μάθει το παιδί  στοχοθέτηση.


Υπάρχουν δωρεάν application για κινητά που θα βοηθήσουν πολύ τον μαθητή όπως το google planner, jorte, για την οργάνωση χρόνου, το goal tracker, για την οργάνωση στόχων, το my fitness pal, για να παρακολουθεί τη διατροφή και την άσκηση του , το google books , kindle ,για να διαβάζει από το κινητό ή το tablet όταν έχει κενό διάστημα και να εμπλουτίζει τις γνώσεις του, το GoConqr για να οργανώνει το διάβασμα του και να αποκτά γνώσεις.


 Η υγιεινή διατροφή με άφθονα φρούτα και λαχανικά  και ειδικά αυτά που έχουν τις κατάλληλες βιταμίνες για την ενίσχυση της μνήμης και της αντοχής και η καθημερινή άσκηση όπως και μερικά φυτικά συμπληρώματα διατροφής που βοηθούν την πνευματική συγκέντρωση και την αντοχή (πχ acai berry) θα βοηθήσουν να αποδώσει κανείς το περισσότερο δυνατό.


Το ήσυχο περιβάλλον ή για μερικούς η μουσική με Walkman ότι βοηθά κάθε μαθητή αναλόγως είναι κάτι που χρειάζεται να υπάρχει  για να τον βοηθά να συγκεντρωθεί. Υπάρχουν άφθονα βίντεο με χαλαρωτική μουσική ή μουσική που βοηθά την συγκέντρωση στο you tube.


Η αναβλητικότητα είναι κάτι που χρειάζεται να δει κανείς σε αυτή τη περίοδο και να αναρωτηθεί γιατί υπάρχει και τι φόβοι κρύβονται από πίσω της. Η εκμάθηση της καλής πειθαρχίας σε ότι δεσμεύεται κανείς να κάνει προς τον εαυτό του καταρχάς μπορεί να ξεκινήσει από αυτή τη περίοδο και να αποτελέσει ένα μεγάλο ατού για το μέλλον.


 Κάτι πολύ σημαντικό που χρειάζεται να μάθετε στο παιδί σας αυτή την περίοδο είναι πώς να ψάχνει σε βάθος μια πληροφορία. Πολλοί άνθρωποι δεν ψάχνουν αρκετά ή δεν ξέρουν πώς να ψάχνουν, η σωστή χρήση του internet και του google  όπως και μίας βιβλιοθήκης είναι βασική προϋπόθεση για την εμβάθυνση των γνώσεων και τον εμπλουτισμό τους


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X