Βασιλική Κατριβάνου: Η υπέρμαχος των γκέι και των μεταναστών και οι λόγοι που παραιτήθηκε από την κυβέρνηση  thumbnail

Βασιλική Κατριβάνου: Η υπέρμαχος των γκέι και των μεταναστών και οι λόγοι που παραιτήθηκε από την κυβέρνηση

Μετά από τις νυχτερινές διαβουλεύσεις και την χθεσινή ψηφοφορία στην Βουλή, η Βασιλική Κατριβάνου, υπέβαλε την παραίτησή της όπως της ζητήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου. Επισημοποίησε την αποχώρησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ περίπου στη μία μετά τα μεσάνυχτα.Η 49χρονη βουλευτής ψήφισε «ναι» επί της αρχής στο πολυνομοσχέδιο, αλλά καταψήφισε το άρθρο για το Ταμείο Αξιοποίησης και Επενδύσεων της Δημόσιας Περιουσίας και την τροπολογία που αφορά την Αυτόματη Δημοσιονομική Προσαρμογή. Είναι η πιο ηχηρή διαφωνία και η σημαντικότερη απώλεια που έχει το κυβερνών κόμμα μετά από την αποχώρηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη το Νοέμβριο του 2015. Τη θέση της αναμένεται να καταλάβει ο Γιώργος Κυρίτσης. Γιατί όμως πήρε αυτή την απόφαση; Η αποχώρησή της συνοδεύτηκε και από μια επιστολή στην οποία είναι φανερή η αγανάκτηση και λόγοι που επέλεξε να αποχωρήσει. Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι: «εφαρμόζουμε μέτρα και πολιτικές που έρχονται σε αντίθεση με τον πυρήνα των αξιών και της πολιτικής μας. Ταυτόχρονα, όμως, αδυνατώ να σκεφτώ οποιαδήποτε αξιόπιστη εναλλακτική. Γι’ αυτό και παραιτούμαι» Και συνεχίζει: «Από τον Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα νιώθω, κάθε μέρα, να επιβεβαιώνεται η ύπαρξη μιας συνεχούς επιτροπείας, που κάνει ασφυκτικά τα περιθώρια άσκησης πολιτικής, που ακυρώνει ουσιαστικά τη δυνατότητα να αλλάξει η ζωή μας».


«Είναι, για μένα, ένα βαθύ πολιτικό και υπαρξιακό αδιέξοδο, για το τι κάνουμε (και ξέρω ότι το ζουν βασανιστικά πολλές και πολλοί από τον κόσμο της Αριστεράς, αλλά και ευρύτερα, ανεξάρτητα από τη στάση που επιλέγει τελικά ο καθένας), και δεν θεωρώ ότι κάποιος αυτή τη στιγμή έχει τη λύση. Φυσικά, το βαθύ αυτό αδιέξοδο δεν λύνεται μιλώντας για «προδότες» και «προδοσία» αντίθετα, ένας τέτοιος λόγος όχι μόνο συσκοτίζει τα πράγματα, αλλά μας βυθίζει ακόμα πιο βαθιά στο τέλμα» υπογραμμίζει η κυρία Κατριβάνου.


 KATRIVANOU


Μεγαλώνει στην Αθήνα όπου και γεννιέται το 1967. Είναι κόρη του πρώην βουλευτή και υπουργού της Ένωσης Κέντρου και του ΠΑΣΟΚ, Ηλία Κατριβάνου. Έχει κάνει σπουδές ψυχολογίας και επίλυσης συγκρούσεων στο Πανεπιστήμιο του Πόρτλαντ, ενώ έχει και πτυχίο από τη Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ήδη από τα φοιτητικά της χρόνια, είχε ενταχθεί στην Αριστερά και το αντιφασιστικό κίνημα. Το μεγάλο της ενδιαφέρον για το συνάνθρωπο την οδήγησε να γίνει μέλος της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ. Και όχι μόνο αυτό, αλλά έχει ενεργό ρόλο στην υπεράσπιση πολλών κοινωνικών ομάδω όπως των γυναικών, της ΛΟΑΤ κοικότηταςΡομά, ΑμΕΑ, των μετανάστων και των πρόσφυγων, αλλά και των κρατουμένων.Συχνά αρθρογραφεί για αυτά τα ζητήματα στον Αριστερό τύπο. Μάλιστα, είχε επισκεφτεί το Νίκο Ρωμανό όσο νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς κατά την απεργία πείνας. Πριν ακόμα μπει στην πολιτική σκηνή, από το 2006 δουλεύει σε εκπαιδευτικά σεμινάρια επίλυσης συγκρούσεων μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών ενώ συντονίζει σεμινάρια σχετικά με το Κυπριακό και με ζητήματα φύλου. Έχει ταξιδέψει και στο εξωτερικό, για να συνεργαστεί με ΜΚΟ στο Μoντερέυ και στην Τσιάπας του Μεξικού, καθώς και στην Παλαιστίνη. Στην Ελλάδα έχει δουλέψει με εκπαιδευτικούς και εφήβους στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σε προγράμματα πρόληψης του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΘΕΑ, καθώς και σε σεμινάρια επίλυσης συγκρούσεων και για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας του ΚΕΔΕ. Από τον Ιούνιο του 2012 ήταν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος του Τμήματος Δικαιωμάτων και στις επιτροπές για την Ψυχική Υγείας και τις Εξαρτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ.


Με αυτό τον αγώνα υποστήριξης όλων των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, δεν θα μπορούσε να μην είχε δηλώσει την πλήρη στήριξή της στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για το Σύμφωνο Συμβίωσης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής: «Το να είσαι γκέι είναι κομμάτι της σεξουαλικής έκφρασης του ατόμου. Δεν μπορεί να είναι πολίτης β΄ κατηγορίας. Δεν είναι ιδιωτική υπόθεση το να μπορείτε να πάρετε μαζί άδεια το καλοκαίρι, να συνυπηρετείτε μαζί στη δουλειά, να έχετε το δικαίωμα να κληρονομείτε τα υπάρχοντα του συντρόφου σας μετά από μια κοινή ζωή ετών».Λόγω και της ευαισθητοποίησής της σε αυτά τα ζητήματα, δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται σε αντιπαράθεση με το κυβερνών κόμμα. Είχε ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για την συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας για το προσφυγικό εξαιτίας της παραβίασης βασικών δικαιωμάτων των προσφύγων. Τελικά κατά την ψηφοφορία που διεξήχθη στη Βουλή για την επικύρωση της συμφωνίας- πριν από ενάμιση περίπου μήνα- ψήφισε «ναι» επί της αρχής αλλά καταψήφισε το άρθρο 60 που προβλέπει ότι σε περιόδους αυξημένων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών ο χρόνος εξέτασης των αιτήσεων παροχής ασύλου περιορίζεται σε 14 ημέρες.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X