Η σύνδεση μεταξύ φολικού οξέως και κατάθλιψης thumbnail

Η σύνδεση μεταξύ φολικού οξέως και κατάθλιψης

Σε επιστημονικά περιοδικά ψυχιατρικής γίνονται δοκιμές για το φυλλικό οξύ και το μεταβολίτη, μεθυλοφολικό (methylfolate).


Το φολικό οξύ (folate) – ή άλλες εκδοχές της B9 – παίζουν μια σειρά ρόλων στο σώμα και στον εγκέφαλο. Είναι απαραίτητα στη σύνθεση του DNA, τους νευροδιαβιβαστές, την κυτταρική αποτοξίνωση και το νευρικό σύστημα κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης.


Το φυλλικό οξύ (folic acid) το βρίσκουμε σε συμπληρώματα και σε σπόρους, σε φαγητά όπως τα φασόλια, οι ξηροί καρποί, το κρέας, τα αυγά, τα φυλλώδη πράσινα.


Αρκετά φάρμακα όπως το βαλπροϊκό οξύ και η λαμοτριγίνη που χρησιμοποιούνται στην επιληψία και τη διπολική διαταραχή μπλέκονται με το μεταβολισμό του φυλλικού οξέος στην τελική μορφή που είναι πιο ενεργή στον εγκέφαλο, το μεθυλοφολικό (methylfolate).


Eνα γκρουπ μεθυλίου (methyl group) με βιταμίνες Β, ένζυμα και αμινοξέα προσπαθεί να ανακυκλώσει την ομοκυστεϊνη (homocysteine) σε μεθιονίνη (methionine), ένα αμινοξύ.


Το μεθυλοφολικό (methylfolate) είναι απαραίτητο στον εγκέφαλο για τους νευροδιαβιβαστές και το DNA. Χωρίς την παραγωγή του μεθυλοφολικού (methylfolate) τελειώνουν από τη μια τα υλικά που χρησιμεύουν για τους νευροδιαβιβαστές και το DNA και αυξάνεται η ομοκυστεϊνη, που συνδέεται με χαμηλό φολικό οξύ (folate), άλλα επίπεδα βιταμίνης Β και γενετικές μεταλλάξεις του γονίδιου που παράγει το ένζυμο MTHFR.


Η υψηλή ομοκυστεϊνη σχετίζεται με εγκεφαλικά και υψηλή αρτηριακή πίεση. Υπήρχε ακόμη μια υπόθεση σύμφωνα με την οποία άνθρωποι με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 και φολικού οξέος (folate) και άνθρωποι με γενετική αδυναμία να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά τη Β12 και το φολικό οξύ (folate) για να καθαρίσουν την ομοκυστεϊνη εμφάνιζαν σε μεγαλύτερα ποσοστά αγγειακό πρόβλημα στον εγκέφαλο που είχε σαν παρενέργεια την κατάθλιψη.


Σε αρκετές έρευνες έχει παρατηρηθεί σύνδεση μεταξύ χαμηλού φολικού οξέος και/ή χαμηλών επιπέδων Β12 και υψηλής ομοκυστεϊνης και κατάθλιψης, ιδιαίτερα σε μεσήλικες και ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.


Οσο περισσότερα γκρουπ μεθυλοφολικού (methylfolate) υπάρχουν σε μια δέσμη DNA, τόσο το λιγότερο αυτό το DNA μεταφράζεται σε πρωτεϊνες που χρησιμοποιούν τα κύτταρα. Αυτό το στοιχείο μπορεί να είναι εξαιρετικά σημαντικό όταν έχουμε να κάνουμε με τη χημεία του εγκεφάλου, όπου οι μεταφορείς επαναπρόσληψης (reuptake transporters) ορίζουν πόσοι νευροδιαβιβαστές βοηθούν στην επικοινωνία ανάμεσα στους νευρώνες. Εάν έχετε περισσότερη μεθυλίωση (methylation), έχετε λιγότερους μεταφορείς πρόσληψης που σημαίνει περισσότερους νευροδιαβιβαστές στη σύναψη.


Πρόκειται για έναν περίπλοκο κύκλο και οποιαδήποτε γενετικά προβλήματα ή αδυναμίες σχετιζόμενες με τη διατροφή ή πλεόνασμα αποβλήτων μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα που με κάποιο τρόπο μπορεί να σχετίζονται με την κατάθλιψη.


 


Πηγή: psychologytoday.com

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X