Οι 7 ψυχολογικές επιπτώσεις της ανεργίας σε εκείνον που δεν έχει δουλειά

Δυστυχώς, η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας τα τελευταία έτη, μάς αναγκάζει να ασχοληθούμε με τις δυσμενείς επιπτώσεις που έχει αυτή όχι μόνο στην οικονομική αλλά και στην ψυχική μας κατάσταση.

Δεν υπάρχουν πολλοί που να μην πλήττονται από το κλίμα που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια. Ποιες είναι λοιπόν, οι συναισθηματικές καταστάσεις που ενδέχεται να δοκιμάζει ένα άτομο που βιώνει την ανεργία;

Γράφει η Συμβουλευτική – Εκπαιδευτική Ψυχολόγος Καλλιόπη Εμμανουηλίδου

Απομόνωση

Ο άνεργος δεν αλλάζει παραστάσεις, όπως ο εργαζόμενος. Έτσι, έρχεται σε επαφή με λιγότερους ανθρώπους και ενδέχεται να αυξηθούν τα συναισθήματα μοναξιάς. Το άτομο θα κλειστεί στον ίδιο

Χαμηλή αυτοπεποίθηση

Η απώλεια της δουλειάς είναι ένα πλήγμα στην αυτοπεποίθηση. Μπορεί ο άνεργος να νιώσει ότι δεν ήταν αρκετά καλός, με αποτέλεσμα να χάσει τη δουλειά του ή ότι δεν είναι αρκετά καλός, και για αυτό δεν τον προσλαμβάνει κανένας άλλος.

Θλίψη και άγχος

Από την απλή θλίψη ως την παθολογική κατάθλιψη, είναι σχεδόν αναπόφευκτο κάποιος να μην αισθάνεται έντονη λύπη. Τα συναισθήματα αυτά μπορεί να οδηγήσουν και σε ακραίες μορφές απόγνωσης. Επίσης, το πιο κυρίαρχο συναίσθημα είναι το άγχος αφού το άτομο είναι κλονισμένο και ζει μια μεγάλη αγωνία, ιδίως όταν έχει άλλα άτομα υπό την ευθύνη του. Τα αποτελέσματα του άγχους είναι πολλά: από ψυχοσωματικά συμπτώματα και νοητική δυσλειτουργία μέχρι επιπτώσεις στη συμπεριφορά.

anergia-psuxologia

Θυμός

Έντονες απορίες τύπου «γιατί σε εμένα;» που μπορεί να φτάσουν μέχρι έντονες εξάρσεις οργής. Ο άνεργος μπορεί να νιώσει αδικημένος, «πνίγεται» από το δίκιο του και δεν έχει να διοχετεύσει την οργή του στην άμεση πηγή του προβλήματος. Ο εχθρός είναι αόριστος και αυτό γεμίζει το άτομο με μια απροσδιόριστη οργή που μπορεί να ξεσπάσει σε αθώα θύματα ή σε βανδαλισμό.

Φόβος

Καθώς τα εισοδήματα είναι περιορισμένα έως ανύπαρκτα, δημιουργείται μια αίσθηση ανασφάλειας για το μέλλον. Το άτομο φοβάται μήπως διαιωνιστεί το πρόβλημα, ανησυχεί για την επάρκεια των υλικών αγαθών, φοβάται το ενδεχόμενο της ατομικής του εξαθλίωσης.

Ντροπή

Σε μια κοινωνία που επιβραβεύει τόσο πολύ την έννοια της καριέρας, το άτομο που δεν έχει δουλειά είναι πολύ πιθανό να νιώθει ντροπή που δεν εργάζεται, καθώς, έστω κι αν δεν είναι δική του προσωπική ευθύνη, το εισπράττει ως μια δική του προσωπική αποτυχία. Η ντροπή αυτή συνεισφέρει στην απομόνωση, καθώς το άτομο αρχίζει να αποφεύγει τη συναναστροφή με ανθρώπους που θα του κάνουν ερωτήσεις φέρντοντάς τον σε δύσκολη θέση.

Χρήση ουσιών ή συμπεριφορές για να ξεχαστεί

Σε μια τόσο δύσκολη περίοδο της ζωής, είναι πιθανό το άτομο να καταφύγει σε χρήση ουσιών (ποτό, ναρκωτικά, κάπνισμα) για να γεμίσει τα συναισθηματικά του κενά, να καταπολεμήσει την αμηχανία ή να μουδιάσει το μυαλό του από τα προβλήματα. Όταν δεν υπάρχει το εξωτερικό κίνητρο της αμοιβόμενης εργασίας, το άτομο δεν έχει τα ίδια κίνητρα για να ενθαρρυνθεί και να δράσει. Επίσης, η εργασία κρατά το μυαλό σε εγρήγορση και η έλλειψη εργασίας διαστρεβλώνει την αίσθηση του χρόνου και κάνει το νου επιρρεπή σε παράλογες σκέψεις χαμηλής αυτοαξίας.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Στήριξε τον άνθρωπο με οικονομικά προβλήματα κάνοντας αυτό το… κολπάκι

Οι 3 «κίνδυνοι» για όσους εργάζονται και κανείς δεν μπορεί να αποφύγει

Με απέλυσαν, χώρισα και μένω με τη μητέρα μου: Πώς να το διαχειριστώ;

Πώς αντιμετωπίζουμε την απελπισία από τα χρέη;

Σχετικά άρθρα