Από τις διακοπές στο σχολείο: Τι να κάνετε μια βδομάδα πριν για να προσαρμοστεί thumbnail

Από τις διακοπές στο σχολείο: Τι να κάνετε μια βδομάδα πριν για να προσαρμοστεί

Πόσο δύσκολη είναι άραγε η μετάβαση από τον Αύγουστο στο Σεπτέμβρη για παιδιά και γονείς? Ακόμη και τα παιδιά που ανυπομονούν να επιστρέψουν στα σχολεία τους πρέπει να προσαρμοστούν σε νέα ωράρια, ανάγκες και απαιτήσεις που συνδέονται με τη σχολική ζωή. Έτσι, είναι πολύ σημαντικό να λάβουμε υπόψη μας τις ψυχικές και συναισθηματικές ανάγκες των παιδιών μας κατά τη μεταβατική αυτή περίοδο. Η καλή ψυχική υγεία επιτρέπει στα παιδιά να κοινωνικοποιηθούν ομαλά και να αναπτύξουν τις πνευματικές τους ικανότητες και να χτίσουν μία καλή αυτοπεποίθηση. 

Πρέπει να θυμόμαστε πολύ καλά πως το κάθε παιδί έχει τους δικούς του ρυθμούς προσαρμογής γι’ αυτό και θα πρέπει οι γονείς να βρίσκονται υποστηρικτικά και υπομονετικά δίπλα στα παιδιά τους.

Ας δούμε μαζί πως μπορούμε να αναγνωρίσουμε και να προλάβουμε κάποια θέματα που συνήθως προκύπτουν τις πρώτες εβδομάδες των μαθημάτων. 

ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΙΝ
bullet Πάνω από όλα, πρέπει να δείχνετε ενθουσιασμένοι με την επικείμενη αλλαγή στη ζωή του παιδιού σας. Όταν νιώθετε εσείς καλά, νιώθει και το παιδί σας μεγαλύτερη ασφάλεια.

bullet Προετοιμάστε τον εαυτό σας και το παιδί σας. Παρατηρήστε τον τρόπο με τον οποίο το παιδί σας αντιδρά στον αποχωρισμό. Αρχίστε να συζητάτε για τη σχολική ζωή υπενθυμίζοντας το πρόγραμμα που απαιτεί. Επιπλέον, μιλήστε μαζί με το παιδί σας για τα πράγματα που το ευχαριστούν στο σχολείο, όπως οι φίλοι του και δραστηριότητες που του αρέσουν. Προετοιμαστείτε και οι δύο.

bullet Επαναπροσδιορίστε μαζί με το παιδί σας τις ώρες που πηγαίνει για ύπνο το βράδυ και τις ώρες των γευμάτων του (ιδιαίτερα το πρωινό). Εξηγήστε στο παιδί σας τη σημαντικότητα του να υπάρχει πρόγραμμα και να γνωρίζει όλη η οικογένεια τι πρόκειται να γίνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, συζητήστε μαζί του για το πόσο σημαντικό είναι να ξεκουράζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας και πόσο αυτό θα το βοηθήσει στη σχολική του ζωή. 

bullet Ελαττώστε την τηλεόραση. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να παίζει πιο ήρεμα με παιχνίδια όπως παζλ, επιτραπέζια και βιβλία. Έτσι το παιδί σας θα αφήσει την παθητική αυτή δραστηριότητα και θα αποκτήσει περισσότερο ενεργητικές δραστηριότητες. Μέρα με την ημέρα θα κατανοήσει πως μπαίνει πλέον σε μία άλλη ρουτίνα. 

bullet Αγοράστε, μαζί με το παιδί σας, το σχολικό εξοπλισμό έγκαιρα. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί σας θα μπει στη ρουτίνα της σχολικής ζωής ευχάριστα και θα νιώθει ότι συμμετέχει παντού και όχι πως αποφασίζονται πράγματα για εκείνο χωρίς το ίδιο να γνωρίζει. Προσέξτε! Ορισμένοι εκπαιδευτικοί ζητούν συγκεκριμένο εξοπλισμό οπότε καλό θα ήταν να κρατάτε τις αποδείξεις για πιθανές αλλαγές και να μην ξοδεύετε έτσι παραπάνω χρήματα.

bullet Σχεδιάστε μαζί με το παιδί σας το μέρος, όπου θα μελετάει. Μην ξεχνάτε ότι τα μικρά παιδιά χρειάζονται επίβλεψη ενώ τα μεγαλύτερα ηρεμία και προσωπικό χώρο. 

bullet Φτιάξτε ένα ημερολόγιο με σημαντικές ημερομηνίες και γεγονότα που αφορούν στη σχολική ζωή του παιδιού σας. Αυτή είναι μία ιδανική λύση για τους γονείς εκείνους που έχουν πάνω από ένα παιδί στο σχολείο. Έτσι, θα είστε πάντοτε τυπικοί στις υποχρεώσεις σας και συνεπείς προς το παιδί σας εφόσον δε θα σας διαφεύγουν ζητήματα, που αφορούν στο σχολείο του. 

bullet Τέλος, προσπαθήστε μαζί με το παιδί σας να λύσετε πρακτικά θέματα όπως δρομολόγια, μετακινήσεις και ωράρια. Κάτι τέτοιο θα αποφορτίσει και τους γονείς και τα παιδιά. Η συνεργασία φέρνει μόνο τα καλύτερα αποτελέσματα.

bullet Πάω στο σχολείο. Αγουροξυπνημένος την πρώτη ημέρα σημαίνει κατσουφιασμένη αρχή διότι όλα θα μου φταίνε!


Aπό την επιστημονική ομάδα του Χμόγελου του Παιδιού

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X