Ματέο Ρέντσι, ο γόης Ιταλός πρωθυπουργός- Πώς κέρδισε 48 εκ. σε τηλεπαιχνίδι- Η ζωή του σαν διαιτητής, με ποια γυναίκα είναι ερωτευμένος εδώ και 20 χρόνια thumbnail
Έρχεται σήμερα στην Ελλάδα

Ματέο Ρέντσι, ο γόης Ιταλός πρωθυπουργός- Πώς κέρδισε 48 εκ. σε τηλεπαιχνίδι- Η ζωή του σαν διαιτητής, με ποια γυναίκα είναι ερωτευμένος εδώ και 20 χρόνια

Είναι μάλλον ένας από τους πιο γοητευτικούς πρωθυπουργούς της Μεσογείου, ενώ έκπληξη σίγουρα προκαλούν οι λετπομέρειες της ζωής του πριν ασχοληθεί με την πολιτική. Στην χώρα του τον αποκαλούν 'Μπουλντόζα', ενώ στην πορεία του προς την πολυπόθητη καρέκλα του πρωθυπουργού, απέκτησε και τα παρατσούκλια «σύγχρονος Βρούτος», «Μακιαβέλι» και χαρακτηρισμούς όπως «υπέρμετρα φιλόδοξος» κι «αλαζόνας». Ο Ματέο Ρέντσι καταφτάνει στη χώρα μας σήμερα 9/9, μαζί με υπόλοιπους εκπροσώπους των χωρών για την Σύνοδο των χωρών του Νότου. Για το «φιλόδοξος» συμφωνεί και ο ίδιος ενώπιον της ηγετικής ομάδας του κόμματος, λίγο πριν την ανατροπή Λέτα, τονίζοντας όμως πως «όλοι μας πρέπει να είμαστε υπέρμετρα φιλόδοξοι».Αποτέλεσμα εικόνας για matteo renzi vanity fair


Γεννήθηκε το 1975 στη Φλωρεντία και έρχεται στην οικογένεια δεύτερος σε σειρά από τα τέσσερα αδέρφια του. Ο πατέρας του είχε μια διαφημιστική εταιρεία στην οποία αργότερα έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα.Μεγάλωσε με τα ήθη της καθολικής οικογένειάς του, στο σχολείο ήταν άριστος μαθητής όμως κόντεψε να αποβληθεί, ενώ είχε γράψει άριστα στις τελικές εξετάσεις, όταν ως εκπρόσωπος των μαθητών αρνήθηκε να αποσύρει από την εφημερίδα ένα άρθρο σκληρής κριτικής ενάντια σε έναν καθηγητή μαθηματικών. Από το σχολείο μάλιστα είχε δείξει να τον ενδιαφέρει η πολιτική. Τον ελεύθερο του χρόνο όμως, έβαζε τη στολή του προσκόπου. 
Αφού τελείωσε το σχολείο, σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας. Αμέσως μετά ξεκινά να δουλεύει στην οικογενειακή επιχείρηση κάτι που μέχρι σήμερα λένε ότι του έχει δώσει την ικανότητα να είναι γνώστης του παιχνιδιού των δημοσίων σχέσεων. Πριν μάλιστα γίνει μέλος του κεντρώου, χριστιανοδημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος της Ιταλίας (Partito Popolare Italiano) το 1996, είχε υπάρξει… διαιτητής σε ερασιτεχνικούς ποδοσφαιρικούς αγώνες, ενώ σε ηλικία 19 ετών είχε σαρώσει στο τηλεπαιχνίδι «Ο τροχός της τύχης», δίνοντας τις σωστές απαντήσεις και συγκεντρώνοντας το ποσό των 48 εκατ. ιταλικών λιρών. 
Το 1999 γίνεται γενικός γραμματέας και παντρεύεται την γυναίκα του Agnese Landini η οποία του χαρίζει αργότερα τρία παιδιά. Θέλει όμως να φτάσει πιο ψηλά και έχοντας πλέον δίπλα του τη γυναίκα του, εξελέγη πρόεδρος της επαρχίας της Φλωρεντίας το 2004, ως υποψήφιος του κεντροαριστερού συνασπισμού, παίρνοντας μάλιστα το 59% των ψήφων. Πετυχαίνει μάλιστα κάτι χωρίς προηγούμενο εκείνη τη δεδομένη στιγμή: γίνεται ο νεότερος που καταφέρνει να γίνει πρόεδρος σε κάποια επαρχία της Ιταλίας. Είναι η εποχή που εκφράζει την εναντίωση του στο "πολιτικό κατεστημένο" και μείωνει τους φόρους.


Αποτέλεσμα εικόνας για matteo renzi mayor of florence


Αποτέλεσμα εικόνας για matteo renzi vanity fair


Έπειτα από πέντε χρόνια, ανακοινώνει ότι θα κατέβει στην αναμέτρηση για δήμαρχος της Φλωρεντίας. Το 2009, στα 34 του και μέλος πλέον του Δημοκρατικού Κόμματος κατατρόπωσε τον αντίπαλό του και ανέλαβε τα ηνία της γενέτειράς του, λαμβάνοντας το 60% των ψήφων.  


Αποτέλεσμα εικόνας για matteo renzi


«Είχα μόλις εκλεγεί όταν ανακοίνωσα ότι μέσα σε ένα μήνα θα πεζοδρομήσω την πλατεία Ντουόμο. Δε με πίστεψαν, για εκείνους ήμουν ένα αγοράκι. Μόλις αντιλήφθηκαν ότι σοβαρολογούσα είπαν ότι είμαι τρελός. Εκείνη τη στιγμή έλυσα τα μάγια, όπως συμβαίνει στα παραμύθια, με την πριγκίπισσα και το μαγικό δάσος», είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του.


Εναν χρόνο αργότερα και καθώς η δημοτικότητά του στις εθνικές δημοσκοπήσεις είχε πιάσει… ουρανό, διοργάνωσε μια μεγάλη συγκέντρωση στη Φλωρεντία με θέμα την ιταλική πολιτική σκηνή, σημειώνοντας ότι μια πλήρης αλλαγή ήταν απαραίτητη για το κόμμα του. Μετά απ’ αυτή την εκδήλωση τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης τον παρουσίασαν ως rottamatore, η μπουλντόζα που γκρεμίζει το κατεστημένο. Εμφανίζεται σε πολλά μέσα, δίνει συνεντευξεις και σε ξένα μέσα ενημέρωσης (άλλωστε με τα Αγγλικα δεν έχει απολύτως κανένα πρόβλημα) και ξεδίπλωνε το όραμά του για ανανέωση της Κεντροαριστεράς, για ηλεκτρονική διακυβέρνηση και διαφάνεια, ενώ στο μεταξύ, έκανε βόλτες με το ποδήλατό του κι έτρεχε μαραθώνιο. 


Αποτέλεσμα εικόνας για matteo renzi speech


Τον Σεπτέμβριο του 2012 ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στις επερχόμενες προκριματικές εκλογές για τη θέση του Γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος. Tελικά τον Δεκέμβριο του 2013, ο Ματέο Ρέντσι επικράτησε με ποσοστό 67,6%. Ανέλαβε επίσημα τη θέση του γραμματέα στις 15 Δεκεμβρίου του 2013.


Αποτέλεσμα εικόνας για matteo renzi speech


Κυρίαρχο μήνυμά του ήταν ήδη η ελπίδα – κάποτε ολοκλήρωσε μια τηλεοπτική συζήτηση λέγοντας ότι θα μπορούσε να προσφέρει κάτι πολύ σπάνιο στην Ιταλία: «ελπίδα». «Οι άνθρωποι είναι κουρασμένοι και απογοητευμένοι», είπε. «Δεν πιστεύουν πια. Εγώ πιστεύω και γι' αυτό κάνω πολιτική – γιατί εξακολουθώ να πιστεύω». 


Αποτέλεσμα εικόνας για matteo renzi vanity fair


Στις 12 Φεβρουαρίου του 2014, ο Λέτα και ο Ρέντσι συναντήθηκαν στο πρωθυπουργικό μέγαρο για να συζητήσουν τις προθέσεις του δεύτερου σχετικά με το μέλλον της Κυβέρνησης Λέτα. Από τη συνάντηση έγινε σαφής η πρόθεση του Ρέντσι να αναλάβει ο ίδιος τη διακυβέρνηση. Στις 13 Φεβρουαρίου ο Λέτα ανακοίνωσε την πρόθεση του να παραιτηθεί της θέσης του Πρωθυπουργού. Την επομένη υπέβαλε στον Ναπολιτάνο την παραίτηση αυτού και της Κυβέρνησής του.Στις 17 Φεβρουαρίου 2014 ο Ματέο Ρέντσι έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Σε μια δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά, το ποσοστό αποδοχής του είχε φτάσει το 74%. Την ίδια χρονιά, ήταν τρίτος στη λίστα του Αμερικάνικου περιοδικού Fortune ανάμεσα στους 100 άντρες με μεγάλη επιρροή κάτω των 40 ετών. 


Αποτέλεσμα εικόνας για matteo renzi vanity fair


Οι εμφανίσεις του είναι λιτές μιας και προτιμά το μαύρο τζιν και χωρίς σακάκι. Δείχνει χαλαρός και μιλά χωρίς να κρατά σημείωσεις. Θαυμάζει τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Τόνι Μπλερ. «Ο Μπλερ με εμπνέει», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Guardian, «επειδή δεν φοβήθηκε να αμφισβητήσει τους μεγαλύτερους στο κόμμα. Εγινε αρχηγός πολύ νέος και έστρεψε μια ολόκληρη νέα γενιά προς την πολιτική».


Αποτέλεσμα εικόνας για matteo renzi vanity fairΜε τη γυναίκα του και φιλόλογο, Ανιέζε Λαντίνι είναι παντρεμένος εδώ και 13 χρόνια αλλά ο έρωτας τους κρατά πολλά χρόνια, αφού τη γνώρισε στους προσκόπους πριν περιπου μία εικοσαετία. Είναι πολύ ενεργός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και βλέπει μανιωδώς House of Cards. Eίναι φανατικός οπαδός της Φιορεντίνα, την ομάδα της πόλης του, της Φλωρεντίας. Όταν ξεκλέβει λίγο χρόνο, παίρνει το ποδήλατο του. Η αδερφή του, όπως και ο πατέρας του μπλέχτηκαν με την πολιτική. 
Αποτέλεσμα εικόνας για matteo renzi agnese landini


Αποτέλεσμα εικόνας για matteo renzi agnese landini


Αποτέλεσμα εικόνας για matteo renzi agnese landini


Αποτέλεσμα εικόνας για matteo renzi tsipras


Αποτέλεσμα εικόνας για matteo renzi tsipras


Όταν έκανε δώρο στον Αλέξη Τσίπρα μια… γραβάτα 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X