Παιδί: Πώς κάποια παιχνίδια δημιουργούν προβλήματα στη διατροφή thumbnail

Παιδί: Πώς κάποια παιχνίδια δημιουργούν προβλήματα στη διατροφή

Ο Foucault στο έργο του «Discipline and Punish» (1979) προτείνει ότι τα σώματα δε  δίνονται, αλλά φτιάχνονται για να ταιριάζουν σωστά σε μια συγκεκριμένη κοινωνική κατασκευή.


 Για να το σκεφτούμε λιγάκι…. δεν νομίζετε ότι ισχύει;


Αναλύει η επιστημονική ομάδα του διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα diatrofi.gr 


Mία από τις πιο ισχυρές κοινωνικές ‘δυνάμεις’ στην προώθηση της ισχνότητας στις δυτικές κοινωνίες, είναι η βιομηχανία της δίαιτας. Βιβλία, διαιτητικά πλάνα και διαιτητικά τρόφιμα, πωλούνται όλα σε ένα κοινό, το οποίο ‘νιώθει παχουλό’.


Τα πρόσφατα στατιστικά αποτελέσματα από έρευνες, οι οποίες διεξήχθησαν στη  Μεγάλη Βρετανία το 2012, έδειξαν ότι το 86% των γυναικών κάνουν δίαιτα,  επιβεβαιώνοντας ασφαλώς,  προηγούμενα βρετανικά και αμερικανικά δεδομένα.


Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι κούκλες δεν έχουν ξεφύγει από τις πιέσεις των ιδανικών προτύπων μας. Το 1995 η Κέλι Μπράουνελ και η Μελίσα Ναπολιτάνοτου Πανεπιστημίου Γέιλ για να δείξουν πόσο εξωπραγματικές ήταν οι σωματικές αναλογίες του Κεν και της Μπάρμπι τις μετέφεραν σε φυσικό μέγεθος. Έτσι μια φυσιολογική γυναίκα για να γίνει «Μπάρμπι» θα πρέπει να ψηλώσει κατά 50 εκατοστά, να αυξήσει το στήθος της κατά 13 εκατοστά και να μειώσει τη μέση της κατά 15 εκατοστά.


Σε πολλές μελέτες, στις δυτικές κοινωνίες, διαφαίνεται η ανησυχία για την σωματική εικόνα από πολύ μικρή ηλικία. Κάτι τέτοιο φαίνεται ξεκάθαρα από τις κούκλες που επιλέγουν για να παίξουν. Κορίτσια ηλικίας από 5 εώς 8 ετών τα οποία έπαιζαν με τις κούκλες Barbie, οι οποίες έχουν μη ρεαλιστικές αναλογίες, παρουσίασαν διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά (δίαιτα, βουλιμία), σε σχέση με κορίτσια της ίδιας ηλικίας, τα οποία έπαιζαν με την κούκλα Emme. Η συγκεκριμένη κούκλα, εγκρίθηκε και εισήχθη στην αγορά από τον Αμερικανικό Διαιτολογικό Σύλλογο, ως ένα πιο υγιές πρότυπο για τα μικρά και τα νεαρά κορίτσια.


H Εmme, διαφέρει από την Barbie, όχι μόνο στο σωματικό μέγεθος, αλλά επίσης και στο ύψος και στο βάρος. Στην παρακάτω εικόνα μπορούμε να δούμε την Barbie στη μέση και αριστερά και δεξιά της, κούκλες μεγαλύτερων (Emme) και μικρότερων αναλογιών αντίστοιχα.


Χωρίς τίτλο


Εικόνα 1


     Μετά από αυτή την διαπίστωση οι ερευνητές προβληματίστηκαν. Έτσι τους δόθηκε το ερέθισμα να διερευνήσουν αν το ίδιο ίσχυε και στα παιχνίδια δράσης των αγοριών.


Τελικά, διαπιστώθηκε ότι οι GI Joe είναι σημαντικά πιο μυώδεις σε σχέση με την  πρώτη εμφάνισή τους το 1964, έχουν τις μυϊκές διαστάσεις ενός μπόντι μπίλντερ, με τονισμένους δικέφαλους και κοιλιακούς.


Από αυτήν την επιρροή δεν έχουν ξεφύγει και οι κούκλες που βασίζονται σε ανθρώπινα ομοιώματα όπως ο Λιουκ Σκαϊγουόκερ και ο Χαν Σόλο από τον «Πόλεμο των άστρων». Αρχικά όταν πρωτοεμφανιστήκαν το 1978 τα σώματα τους είχαν μεγάλη ομοιότητα με τους ηθοποιούς που ενσάρκωναν τους συγκεκριμένους ρόλους. Αυτό όμως άλλαξε με την πάροδο του χρόνου, καταλήγοντας να αποκτήσουν  παρουσιαστικό μπόντι μπίλντερ.


Kατά την ίδια περίοδο το μέγεθος του στήθους της πριγκίπισσας Λέια τριπλασιάστηκε


Στην πραγματικότητα οι κούκλες αυτές αποτελούν καρικατούρες των ιδανικών προτύπων της εποχής.


Tα παιδιά θα πρέπει να διαπαιδαγωγούνται ώστε να αποφεύγουν αυτούς τους κινδύνους. Δυστυχώς, βλέπουμε όλο και περισσότερα αγόρια (εκτός από κορίτσια) με διατροφικές διαταραχές, ενώ πολλά από αυτά κάνουν κατάχρηση στεροειδών και γυμνάζονται εντατικά, πράγμα που δεν συνέβαινε στο παρελθόν.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X