Όταν το μυαλό θέλει να χάσει κιλά αλλά το σώμα δεν συνεργάζεται  thumbnail

Όταν το μυαλό θέλει να χάσει κιλά αλλά το σώμα δεν συνεργάζεται

Εχετε ποτέ νιώσει ότι το μυαλό σας θέλει να χάσει κιλά αλλά το σώμα σας απλά δεν συνεργάζεται; Μπορεί να έχετε δίκιο: το νευρικό μας σύστημα προτιμά τη νωθρότητα.


Ερευνητές βρήκαν ότι καθώς περπατάμε, το νευρικό μας σύστημα κάνει υπολογισμούς σε πραγματικό χρόνο για να διαπιστώσει ποιο μήκος βαδίσματος και ταχύτητα δαπανούν τη μικρότερη ποσότητα ενέργειας, σύμφωνα με έρευνα στη Σύγχρονη Βιολογία του 2015.


Και όταν πρόκειται για εξοικονόμηση ενέργειας τα σώματα μας είναι απολύτως φειδωλά.


"Οι περισσότεροι από μας προτιμάμε να τεμπελιάζουμε τουλάχιστον για κάποια ώρα" εξηγεί ο Max Donelan, Καθηγητής Βιοιατρικής Φυσιολογίας και Κινησιολογίας στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser, British Columbia και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. "Κάνουμε συνειδητές επιλογές να καθίσουμε όταν θα μπορούσαμε να σταθούμε όρθιοι, να παρακολουθήσουμε τηλεόραση αντί να κάνουμε ένα μακρινό περίπατο. Η οκνηρία ισχύει και για το νευρικό σύστημα. Ενεργεί για να κάνει τις κινήσεις μας όσο πιο φτωχές ενεργειακά γίνεται. Θα επιδιώξει ακόμα και τις πιο μικρές εξοικονομήσεις, προσαρμόζοντας με ακρίβεια τις κινήσεις μας ώστε να γλιτώσει και ένα 5%."


Παρόλο που είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι εξελίχθηκαν για να περπατούν αποτελεσματικά/ανέξοδα, δεν ήταν σαφές – μέχρι σήμερα – ότι το ανθρώπινο σώμα συνεχώς απορροφά δεδομένα και ρυθμίζει το βάδισμα ώστε να μας κάνει να εξοικονομούμε ενέργεια.


Για τις ανάγκες της έρευνας, ο Donelan και οι συνεργάτες του εφάρμοσαν καλά σε ένα γκρουπ εθελοντών 'ρομποτικούς εξωσκελετούς' (robotic exosceletons), μηχάνημα που τοποθετείται στα άκρα και μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να διευκολύνει ή να δυσκολεύει στο περπάτημα καθιστώντας το πιο δύσκολο να κουνήσει κανείς την άρθρωση στο γόνατο.


Αφού προσδιόρισαν το προτιμητέο μήκος και ταχύτητα βαδίσματος, στη συνέχεια οι ερευνητές το έκαναν δύσκολο για κάθε συμμετέχοντα να μετακινηθεί με αυτό τον τρόπο. Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα ο καθένας τους είχε εναρμονίσει την κίνηση του ώστε να εξοικονομεί ενέργεια – και αυτό έγινε πιο γρήγορα απ' όσο θα το επέλεγε κανείς συνειδητά.


"Το νευρικό σύστημα λειτουργεί στο παρασκήνιο αναζητώντας τον πιο ανέξοδο τρόπο κίνησης" σύμφωνα με τον Donelan. "Συνηθίζει να προσαρμόζεται στο πώς λειτουργούν οι μυς, στο πόσο μακριά και γρήγορα είναι τα βήματα μας ώστε να γίνονται τα πράγματα με όσο το δυνατόν πιο φτωχά μέσα. Δεν πρόκειται για φοβερά νέα για όσους από μας προσπαθούμε να χάσουμε κιλά αλλά για έναν αθλητή σημαίνει ότι μπορεί να υπολογίζει στο νευρικό του σύστημα ότι θα συντονίζει τα βήματα του με τρόπο που να είναι όσο πιο αποδοτικά γίνεται."


Το σώμα μας δεν προσπαθεί να καταστρέψει τη φυσική μας κατάσταση από κακία. Είναι προγραμματισμένο να μην καίει θερμίδες για έναν πολύ έξυπνο λόγο.


Εξελιχθήκαμε να περπατάμε όσο πιο αποτελεσματικά/ανέξοδα γίνεται σαν μέθοδο επιβίωσης για τον David Carrier, Καθηγητή στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Utah. "Βγάζει νόημα η τεμπελιά. Εάν δεν είναι κανείς σίγουρος ότι θα υπάρχει φαγητό την επόμενη εβδομάδα, δεν θέλει να ξοδέψει ενέργεια."


Η συγκεριμένη έρευνα δε συνεπάγεται ότι πρέπει να πετάξετε πετσέτα και να φτάσετε με βαριά βήματα ως τον καναπέ για να δείτε περισσότερη τηλεόραση.


"Το να περπατάτε με το δικό σας ρυθμό είναι πολύ καλύτερο από το να κάθεστε αλλά πρέπει να το δείτε σαν μια χαμηλού επιπέδου άσκηση. Αυτό δεν αποτελούσε πρόβλημα πριν 10.000 χρόνια. Είναι όμως πρόβλημα για τον σύγχρονο τρόπο ζωής μας με σουπερμάρκετ που απέχουν μια μικρή απόσταση με το αυτοκίνητο."


Οι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι πιθανό να ξεπεράσετε την έμφυτη νωθρότητα του σώματος και να κάψετε περισσότερες θερμίδες αλλά αυτό απαιτεί συνειδητές επιλογές. Για παράδειγμα, με το περπατάμε με τρόπο έξω από το στοιχείο μας. Διαλέξτε ένα μήκος βαδίσματος που δεν είναι πολύ εύκολο ή βολικό, συμβουλεύει ο Manoj Srinivasan, Καθηγητής Μηχανολογίας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Κίνησης στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο. "Εάν δεν το βρίσκετε φυσικό, πιθανόν απαιτεί περισσότερη ενέργεια. Οπότε μπορείτε να διαφοροποιήσετε το μήκος των βημάτων σας ή να περπατήσετε γρηγότερα απ' ό,τι σας φαίνεται βολικό. Εάν κάνετε ποδήλατο μπορείτε να διαλέξετε πιο δύσκολη ταχύτητα."


Και μόνο το να ανεβάσετε ταχύτητα μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε πολύ περισσότερες θερμίδες. "Οσο μεγαλώνει η ταχύτητα το 'κόστος' των θερμίδων που καίγονται αυξάνεται και η 'εξοικονόμηση' πέφτει. Πρέπει απλώς να το φτάσετε ως εκεί που θα αναπνέετε βαριά." σημειώνει ο Carrier.


Ο καλύτερος τρόπος να υπερβείτε τις προσπάθειες του σώματος σας για εξοικονόμηση είναι να βγαίνετε από τη ρουτίνα και να τροποποιείτε την κίνηση σας ώστε η θερμοκρασία να ανεβαίνει και να μην μπορείτε σχεδόν να πάρετε ανάσα, προτείνει η Vonda Wright ορθοπεδική χειρούργος και Διευθύντρια στο αθλητικό συγκρότημα Lemieux του ιατρικού κέντρου του Πανεπιστημίου του Pittsburgh. "Όταν διδάσκω μια καινούρια άσκηση λέω σε όσους αθλούνται ότι το σώμα είναι μια δυναμική μηχανή εξάσκησης. Σε δύο εβδομάδες αυτή υιοθετείται χωρίς να καταναλώνονται τόσες θερμίδες όσες στην αρχή. Οπότε πρέπει να κάνετε ένα συνδυασμό και να προκαλείτε το σώμα σας. Εάν περπατάτε μέχρι τη δουλειά κάνετε πολύ καλά, αλλά σε περίπτωση που ακολουθείτε την ίδια διαδρομή το σώμα τη συνηθίζει. Καταλήγει νωθρός τρόπος. Μπορείτε να το αλλάξετε αυτό με το να επιλέξετε άλλη διαδρομή ή αν συνειδητά αποφασίσετε να περπατήσετε γρηγορότερα. Αν κάνετε συχνά jogging είναι θετικό. Όμως δεν πρέπει να πρόκειται για ένα μακρύ αργό τρέξιμο. Κάθε τόσο τρέξτε γρηγορότερα για τρία λεπτά. Αυτό θα ανεβάσει την ένταση των σφυγμών της καρδιάς και θα μπερδέψει το σώμα. Θα επανέλθει σε ένα ρυθμό λιγότερο βραδυκίνητο, χαλαρό μεν αλλά με καλύτερη ποιότητα αν προτιμάτε."


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X